Hanna Paavilainen

Härmän pad thai

lördag 16 januari, 2016 @ 17:04
0
padthai
padthai

Sitten Thaimaan reissuni olen himoinnut pad thaita, eli sitä paikallista riisimakaronimössöä. Tai jos oikein totta puhutaan, olen himoinnut takaisin Thaimaahan noin niinkuin muutenkin - aurinkoon ja täydelliseen vastuuvapauteen. Ehkä tekemällä thaimaalaista ruokaa saisin loman tuntua arkeen! Siispä täydellisen pad thain reseptiä metsästämään!

Löysin ohjeen edesmenneestä Oliviasta ja ystäväni veljen thaimaalainen vaimo hyväksyi sen. Täten pidin reseptiä siunattuna, virallisena ja kanonisoituna padthai-reseptinä. Ystävän veljen thaimaalainen vaimo vain penäsi tuoreiden ja alkuperäisten raaka-aineiden perään. Joojoo, huikkasin ja tavallaan tiedostin jo silloin, että oma nuudelimössöni ei tule olemaan lähelläkään autenttista pad thaita.

Ensinnäkin - kenellä on aikaa käydä monessa eri kaupassa? Ei ainakaan taaperon äidillä. Jos jotain ei löydä meidän lähikaupasta, niin sitä ei sitten ole olemassa. Korvattakoon se lähimmällä mahdollisella tuotteella tai jätettäköön se pois. Toisennakin - on vain mielikuvituksen köyhyyttä, jos kokkaa prikulleen niin kuin reseptissä sanotaan. Aina pitää vähän säätää.

Isoon ääneen mainostin ihan naapureillekin, että teen ensimmäistä kertaa thaimaalaista ruokaa ja että mikäli palohälyttimet soi ja rappukäytävässä haisee kauniisti ilmaistuna etniseltä, niin eivät sitten ihmettele. Kutsuin heidätkin syömään, mutta keksivät lennosta tekosyyn. Pahaa aavistamaton, vähän hitaammanlaisesti tekosyitä keksivä naapurimme joutui tulilinjalle ja koekaniiniksi. Tiettävästi hän on ruokailukokemuksen jälkeen edelleen elossa.

padthai

Eipä tämä ollut mitään verrattuna Thaimaan katukeittiöihin, mutta ihan hyvä yritys.

Härmäläinen mutkat suoriksi versio pad thaista:

Jättikatkarapuja pakasteesta pakkaus
Sinisimpukoita pakasteesta puoli pussia
Mustekalarenkaita pakasteesta puoli pussia
n. 200g riisinuudeleita
rypsiöljyä
3 sipulia
1 ½ punainen chili
4 kananmuna
10 rkl kalakastiketta
4rkl palmu- tai ruokosokeria
1 purkki tamarinditahnaa, sellainen pilttipurkin kokoinen
2 pakkausta mungopavun ituja
2dl suolapähkinöitä
korianteria
2 limeä

Sulata merenelävät tavalla tai toisella. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Silppua sipuli, valkosipuli ja chili. Paista sipuleita ja chiliä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää merenelävät ja paista muutamia minuutteja. Lisää kananmunat ja sekoita joukkoon kokkeliksi. Lisää riisinuudelit. Sekoita tamarinditahna, kalakastike ja sokeri keskenään. Kaada pannulle iloisesti muiden ainesten joukkoon. Lisää idut ja pähkinät. Lapioi lautasille ja lisää päälle korianteria ja limemehua. Siunaa ja syö.

Tässä vielä kuvia vähän erilaisesta pad thain valmistusen miljööstä:
pad thai
pad thai
pad thai


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Takuuvarma tarjottava

måndag 04 januari, 2016 @ 14:16
2
Vieraita tulossa? Mitä sitä taas keksisi tarjota kun tacotkin on maistettu jo niin moneen kertaan? Tarjoa uunibataattia ja mömmöjä! Mömmöistä tykkää kaikki! Ne on sitä paitsi helppo valmistaa etukäteen niin, että vaikka taapero vetäisikin hepulia juuri sen kriittisen pari tuntia ennen vieraiden tuloa, niin ei haittaa, kun on fiksusti jo aamupäikkäreiden aikaan tehnyt mömmöt jääkaappiin valmiiksi odottelemaan.

Bataatit kannattaa laittaa puoliksi tai neljään osaan, pyörittele jokainen folioon ja uuniin 225 astetta noin tunniksi.

Ihanat mömmöt eli uunibataattien täytteet:

Fetamömmö
200g apetina fetaa muussattuna haarukalla
1/3 kurkku raastettuna (vesi valutettu pois)
10 kirsikkatomaattia silputtuna
250g turkkilaista jugurttia
2 valkosipulin kynttä puristettuna
Oliiviöljyä
Suolaa, pippuria
---> Sekoita. Valmis.

Chorizomömmö
300g chorizoa
1/2rkl öljyä
1 sipuli
1/2 paprika
1 valkosipulin kynsi
2 tomaattia
1 purkki creme bonjour cuisine chiliä
Pari ruokalusikallista turkkilaista jugurttia
--> Poista makkarasta kuori. Pilko kaikki ainekset pienen pieniksi paloiksi. Paista tilkassa öljyä sipulit ja paprikat, lisää tomaatit ja makkara. Paista hetki, lisää cuisine ja jugu, Valmis.

Kylmäsavulohimömmö
250g kylmäsavulohta
100g piparjuurituorejuustoa
Purkki kermaviiliä
Pari ruokalusikallista turkkilaista jugua
Tuoretta basilikaa
Kevätsipulia
Suolaa, pippuria
3rkl sitruunamehua
--> Pilko pieniksi paloiksi kaikki, mitä nyt pilkkoa voi ylläolevista aineksista. Sekoita ne ja loput ainekset. Valmis.

Tarjoa uunibataatit ja mömmöt raikkaan vihersalaatin kanssa. Suosittelen vielä kylkeen pekonitaateleita. Nekin ovat takuuvarma hitti.

Itse asiassa mömmöt upposivat niin nopeasti vieraitteni ruokatorviin, etten ehtinyt edes salamaa räpäyttämään. Niin bataatin kuvan sijaan saatte katsella tätä kuvaa puolitoistametrisestä komeudestani. Tai, no, melkein 160cm kenkien JA hatun kanssa. Woopwoop!
Kiasma
kiasma


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Pipari-iloa!

onsdag 23 december, 2015 @ 20:21
0
Mikään ei ole ehkä niin hauskaa kuin pipariaiheiset vitsit joulun tienoilla. Paitsi ehkä muna-aiheiset vitsit pääsiäisen aikaan. Ystäväni kätevä emäntä tästä vallan riehaantui ja järjesti pipari-iloittelut. Että saatiin sitten ihan porukalla hieroa pipareitamme. Ehe-heh. Espoon lähiöön saatiin trooppinen tunnelma, kun uuni oli useampaa tuntia päällä. Riisuimme joulukuiset kerrastomme ja jatkoimme pipareiden hyväilyä. Ehe-he.

pipari
pipari
pipari
pipari
pipari
pipari
pipari

Koristekarkit tuli maisteltua moneen kertaan ihan vain laaduntarkkailumielessä ja piparkakkutalon savupiipusta laitoimme tupruamaan sateenkaaren väristä savua poliittisena kannanottona. Kotivinkistä bongattiin parhaat vinkit piparikransseihin ja piparijoulukuusenkoristeisiin.

Siunattua joulua! Tehkää kukin omassa majatalossanne tilaa huonolle huumorille, piparille, ihmeelle, sielunrauhalle ja Jeesus-lapselle.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Laiskan leipurin leipä

torsdag 12 november, 2015 @ 11:01
0
Kukapa ei rakastaisi tuoretta leipää? Siinä vain yksi salakavala juttu - jos leipasee vehnäleivän, niin ei halua unohtuu syödä oikeaa ruokaa, kun puputtaa vain sitä pullaa hurmiossaan.

Ystäväni Kipan vauvakutsut olivat oiva tekosyy pyöräyttää leipä - enemmän syöjiä, joten ei tule yksin ahmittua koko pottia. Olen onnistuneesti jo pari kertaa leiponut sämpylöitä, mutta nyt ystäväni kätevän emännän ja Sport-lehden reseptin avustuksella ajattelin kulkea helpompaa reittiä pataleivän kanssa. Ei vaadi vaivaamista eikä pyörittelyä, vain hieman aikaa. Jos tällainen jauhoporopeukalo onnistuu tässä, onnistuu varmasti kuka vain. Myönnettäköön, että pari paniikkipuhelua piti ottaa matkan varrella kätevälle emännälle. Miksi täällä kaupassa on sataa erilaista jauhoa? (Päädyin viimein siihen ihan "tavalliseen" erikoisvehnäjauhoon ja kotoa jostain syystä löytyi ruisjauhoja) Pitääkö tämän taikinan haista näin omituiselta? (Pitää) Lopputulos oli kuitenkin maukas. Leipä oli rapsakka pinnalta ja sisältä ilmava. Ja kaunis. Meitä oli 12 naista syömässä (muutakin kun leipää), joten resepti on mitotettu aika isoksi.

Tarvitset:
12dl vehnäjauhoja
2dl ruisjauhoja
2tl suolaa
1tl kuivahiivaa
3/4dl siemensekoitusta (tai pähkinärouhetta)
7dl kädenlämpöistä vettä
5l valurautakattila tai teräskattila tai pata (jonka voi laittaa uuniin)
öljyä

Sekoita illalla kaikki ainekset kulhossa. Peitä kelmulla ja jätä kohoamaan yöksi. Aamulla kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja kääntele pari kertaa. Anna kohota 30min. Tuikkase (pelkkä) kattila uuniin ja lämmitä 225 astetta. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja pyyhkäise sudilla öljyä reunoille ja pohjalle. Laita taikina sisälle, kansi päälle ja uuniin n. 40min. Ota kansi pois ja anna paistua vielä n. 25min, kunnes pinta on kauniin ruskea.

pataleipä
pataleipä
pataleipä

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Ihan ässä munakas

måndag 02 november, 2015 @ 16:21
0
- - -
Kotiäiti (mater maximus hominicus) on luonnostaan tähteiden syöjä. Laji on tunnettu siitä, että se pystyy taikomaan edellisen päivän metsästyksen tähteistä itselleen ja poikaselleen maittavan, ravitsevan ja terveellisen lounaan alle kymmenessä minuutissa. Lajin poikaset ovat melko haastavia yhden vuoden iässä, joten kauemmin kestävä ruoan lämmittäminen on haastavaa, ellei jopa mahdotonta. Sitä näkee harvoin luonnossa, mutta joissakin avustetuissa olosuhteissa myös sellainen on mahdollista.
- - -

Terveiset taas täältä kotiäidin kokeilevasta kotikeittiöstä!
Inspiroiduin Sport-lehden munakasreseptistä, johon tuli tuhdisti lehtikaalia. Muokkasin reseptin kotiäidin arkeen, eli alle kymmenen minuutin ateriaksi. Yllätyksekseni siitä tuli aivan mahtava, vaikka itse sanonkin. Ei se ehkä näytä kaikkein kauneimmalta annokselta, mutta itselle maistui. Eipä kenenkään muun siitä sitten tarvinnutkaan tykätä eikä syödä. Teinkin sitten lehtikaalimunakkaita lounaaksi ehkä viikon putkeen.

Nopea lehtikaalimunakas yhdelle

6-7 lehtikaalin lehteä
1rkl oliiviöljyä
2 munaa
6 miniluumutomaattia
1-2 rkl fetaa
suolaa
pippuria

Pannulle oliiviöljyä. Revi lehtikaali suupaloiksi ja poista samalla kovat "ruodot". Pyörittele niitä siinä hetki, puolita tomaatit ja nakkase ne sinne pannulle sekaan. Riko päälle 2 kananmunaa. Pyörittele lastalla minkä kerkeät. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Kippaa lautaselle. Murustele päälle fetaa. Siunaa. Kauho käkättimeen. Kiitä.

lehtikaalimunakas
lehtikaalimunakas
lehtikaalimunakas

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kasvishampparia Lapin veljelle

lördag 08 augusti, 2015 @ 21:22
0
Lapin veli tuli kylään. Mitä laittaa raavaalle pohjoisen miehelle pöytään? Kasvisruokaa, tietenkin! Tällä hetkellä blogit ja lehdet hehkuttavat mustapapu-kvinoa-kasvispihviä kuin se olisi joku avocadopasta kerrassaan. En ole vielä kokeillut muuten edes sitä avocadopastaakaan. Koska mieheni ei pidä kvinoan rakenteesta ja koska kyllästyin jahtamaan tippuneita kvinoan siemeniä keittiön nurkista, täytyy tästäkin villityksestä tehdä oma versio ystäväni Kipan ja Kodin Kuvalehden vuosikerran avustuksella.

Kasvishampurilaiset, jotka kelpaavat jopa Lapin veljelle


Mustapapupihvit
- 1 purkki valmiita (kypsiä) mustapapuja
- 4 pientä porkkanaa
- 1 peruna
- 1 kesäkurpitsa
- 200g raejuustoa
- 3 kananmunaa
- 2dl kaurahiutaleita
- 100g tuorejuustoa (esim. valkosipuli)
- tarpeen ja fiiliksen mukaan ruisjauhoja
- mustapippuria, suolaa

Raasta porkkanat, peruna ja kesäkurpitsa. Muussaa mustapavut sauvasekoittimella, jätä sattumia. Yhdistä kaikki yllä olevat ainekset. Jos massa tuntuu liian löysältä, lisää ruisjauhoja. Paista pannulla molemmin puolin, laita uuniin vielä kypsymään 125 asteeseen n. 20min.

Tarjoile hampurilaissämpylän välissä cheddarin, soosien ja kasvisten kanssa. Täydellisessä maailmassa ne hampparisämpylät tehtäisiin itse luomujauhoista ja varmaan ketsuppikin poljettaisiin omin jaloin itse kasvattamista tomaateista. Kuka tässä täydellinen väitti olevansa? Johan siinä tuli yhdelle päivälle tarpeeksi hommaa niiden kasvispihvien kanssa. Metsästin ketsupit ja majoneesit ja sämppärit Prismasta valmiina. Hyvää oli. Mies tykkäsi myös ja miehen velikin kehui, että oli parempia kuin hänen tekemät jauhelihapihvit. Ja se on kova kehu Lapin veljeltä se. Taputan itseäni olalle, annan kiitettävän arvosanan ja papukaijamerkin ja menen vatsani viereen köllöttelemään.

kasvishampurilainen
kasvishampurilainen

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

KasvisMOSO

lördag 04 juli, 2015 @ 15:14
2
Olenkohan jakanut jo täällä perusarkiruokani, kasvismoson, reseptiä? Tätä tehdään tässä taloudessa tosi usein ja sitä sitten syödään seuraavana päivänä ja sitäkin seuraavana. Ulkonäkö ei ole kaikista luottamusta herättävin (siitä nimi MOSO), mutta maku on hyvä ja annos on täynnä kasvisproteiineja. Joku hifistelijä saisi tästäkin varmaankin nätin annoksen koristelemalla korianterilla tai jotain. Tämä kotiäiti ei jaksa ruokansa ulkonäköä viilata vaan on tyytyväinen, jos ehtisi käkättimeen asti lämpimänä.

Kasvismoso
(ainakin 4 nälkäisen ihmisen annosta)

2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
100g herkkusieniä
1 sipuli
1 punainen paprika
1 purkki tomaattimurskaa
1 purkki fetaa (200g)
kidneypapuja (tai muita papuja)
1dl punaisia linssejä (kuivana)

Mausteita maun mukaan:
currya
juustokuminaa
chiliä
korianteria
valkosipulia

Leikkaa porkkanat pieniksi tikuiksi. Herkkusienet, paprika ja sipuli viipaleiksi ja nakkaa kaikki pannulle öljyyn paistumaan. Paistele niitä rauhassa ja laita samalla linssit kiehumaan kattilaan. Kun kasvikset ovat saaneet väriä ja vähän pehmenneet, lisää tomaattimurska, pavut ja kypsät linssit. Mausta. Murustele feta joukkoon.

Tarjoile sellaisenaan tai jugurttiraidan kanssa. On meinaan hyvää mössöä!

kasvismoso


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D