Hanna Paavilainen

Hyvää äitienpäivää!

söndag 08 maj, 2022 @ 11:39
0
Ehkä näin äitienpäivänä on sosiaalinen paine jakaa kuvastoa valkovuokoista, seesteisestä laatuajasta lasten kanssa, aamupalacroisanteista. Sitähän se äitiys on.

Äitiys on myös kompleksisia suhteita aikuisen lapsen ja äidin välillä, legoja kantapään alla, unettomia öitä, itsensä nöyräksi ja keskeneräiseksi tuntemista, hillitsemättömiä raivokohtauksia (äidillä, välillä myös lapsilla) ja jatkuvasti keskeytyneitä ajatuksia.

Kun alla oleva viikko on ollut simpukkaviikko ja olen lukenut kipeitä tarinoita lapsettomuudesta, muistan taas olla kiitollinen niistä unettomistakin öistä. Istuinhan kerran itsekin siinä tuolissa.

Toivoisin, että äitiyden kuvasto olisi mahdollisimman moninaista. Olisi niitä äitejä, jotka kehtolaulujen sijaan huutavat. Huutavat ja pyytävät sitten anteeksi. Tai huutavat maailman hätää auki ja lisää oikeudenmukaisuutta kaikille maailman lapsille. Olisi kuvia äideistä, jotka ovat pullantuoksuisia, ja sitten niitä jotka tuoksuvat hikisiltä nyrkkeilyhanskoilta.

Olen kipuillut paljon äitiyden tuoman identiteetin kanssa. Olenko itsekäs, kun minussa edelleen sykkii kaikki ne unelmat ja tarpeet, kuin mitä oli minussa ennen äitiyttä? Etten eläkään pelkästään lapsiani varten? Saanko olla oman elämäni keskipiste vai pitäisikö elämäni pyöriä lasten ympärillä? Ajattelen, että sellainen olisi lapsellekin kuormittavaa, että lapsen elämä on koko äidin elämä. Eikö se toisi lapsellekin vain suorituspaineita ja vastuunkantoa aikuisen elämän onnellisuudesta? Ei minulla näihin kysymyksiin ole valmiita vastauksia. Parhaani yritän. Sinkkonen tai joku, saa kertoa!

Joka tapauksessa. Hyvää äitienpäivää kaikenlaisille äideille!

Opiskelija-alennus

Äitienpäivä

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Minimeditaatio irti päästämiseen

söndag 01 maj, 2022 @ 19:39
0
Saatko koskaan itseäsi kiinni ajattelemasta, että voi kunpa asiat olisivat toisin? Että olipa pienestä kiinni, jos olisin tajunnut aiemmin myydä asunnon, olisin vaihtanut tai ollut vaihtamatta työpaikkaa, olisin ehtinyt bussiin. Jos en olisi mokannut, jos olisin mennyt ajoissa nukkumaan, jos olisin tajunnut, jos olisin nähnyt nenääni pidemmälle.

Jos näin, niin kuin minäkin, niin tässä pieni minimeditaatio:

Hengitä sisään ja hengitä ulos.
Hengitys ei ikinä valehtele. Hengitä syvään keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla kaikki ilma ulos kuin pillin läpi. Toista tarvittaessa. Mieti, että jokaisella uloshengityksellä päästät irti.

Oma mietiskelylauseeni on viime aikoina ollut: asiat ovat nyt näin. Ne eivät ole toisella lailla.

Mistä tietää, että maailmassa tapahtuu Jumalan tahto?
Koska asiat ovat nyt näin. Ne eivät ole toisella tavalla.

Hengitä sisään ja ulos.
Päästä irti asioista, jotka eivät ole tapahtuneet. (Vaikka kuinka toivoisit, että ne olisivat tapahtuneet.)

Hengitä sisään ja ulos.
Mieti asioita, joita olet viimeisen kolmen vuoden aikana saavuttanut. Tai jos et kerta kaikkiaan ole saavuttanut mitään, mieti, mitä olet oppinut. Tekisitkö samanlaisia valintoja nyt kuin 3 vuotta sitten? Et? Ehkä olet oppinut jotain? Laita mielikuvituksellinen juhlahattu päähän ja puhalla konfetteja ilmaan!

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Minimeditaatio

Tärpit rennompaan siivoukseen

söndag 24 april, 2022 @ 16:44
1
Kyllä se hulluus tännekin iski, kun aurinko paistoi ja paljasti jähmettyneen pölykerroksen KAIKEN päällä. Kevätsiivous. Tässä parhaat vinkit rennompaan siivoukseen.

1. Kutsu anoppi kylään
Anoppisuhteesta riippuen niin joko itse puunaat hiki päässä kaikki paikat ennen vierailua tai anoppi huiskii rätin kanssa menemään. Meillä onneksi on niin mutkattomat välit anopin kanssa, että jälkimmäinen. Myös muiden vieraiden kutsuminen kotiin aiheuttaa hyvän siivousmotin!

2. Alvar Aallon ikkunanpesu
Legendan mukaan herra Aalto on sanonut, että valo siilautuu kauniimmin likaisen ikkunan läpi. Jätä siis ikkunat pesemättä ja nauti pehmeästi taittuvasta kevätauringon valosta.

3. Lopeta siivouspäivät
Joka päivä pieni juttu, niin hommat ei kasaannu yhdeksi ahdistavaksi siivousvuoreksi.

4. A spoon full of sugar…
Maija Poppanen sen tiesi! A spoon full of sugar makes the medicine go down! Eli yritä tehdä tylsästä jutusta hauskaa. Itse laitan siivotessa reggaetonin täysille ja kaadan itselleni ison lasillisen viiniä.

5. Siivoa yksin.
No, tämä tärppi toimii ehkä valikoidusti. Mutta ainakin itsellenk siivous on sata kertaa rennompaa, kun en edes yritän osallistaa lapsia mukaan.

Hanna Paavilainen
Alvar aalto ikkunat

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Varteenotettavampia siivousvinkkejä tarjoaa esimerkiksi
Me Naiset.
Luin eräästä Me naiset -lehden jutusta, että evankelialuterilainen kirkko keskittyy pääsiäisenä enemmän kärsimykseen ja kuolemaan, kun taas ortodoksit juhlivat ylösnousemuksen iloa.

Sanoisin, että erittäin tarkkanäköinen havainto kirkon toiminnasta ja haluan kertoa sille syyn. Kun normaali kansa alkaa hamstrata yllätysmunia kaupasta ja idättää rairuohoa, on Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkkovuosikalenteri vasta paaston ajassa. Hiljaisella viikolla toimittajat ja ihmiset ovat kiinnostuneita pääsiäisestä ja pappiparat ovat lupautuneet pappisvalassaan noudattaa kirkkokäsikirjaa, joka kertoo hiljaisen viikon väkivaltaista tarinaa ihmisestä, joka tappoi Jumalansa.

Kun normaali kansa heittää rairuohot ja metalliset yllätysmunan kuorenriekaleet roskiin, pääsee kirkkovuodessa vasta pääsiäisen viettoon. Pääsiäisen vietto siis (tämän 90-luvulla valkoisten vammattomien miesten kirjoittaman) kirkkokäsikirjan mukaan alkaa siis vasta tänään, pääsiäissunnuntaina. Tähän asti ollaan eletty käaikirjan mukaista paastonaikaa.

Kyllä luterilaisen kirkon teologian ytimessä on ylösnousemus ja ilo - mutta kun ollaan myöhässä niin se ei taida enää normaalia kansaa kiinnostaa.

Minun puolestani pääsiäisen iloon saa ottaa varaslähdön tai taputtaa itseään olalle, kun on malttanut pidättää iloa oikeaan ajankohtaan. Pääasia on, että pääsiäisen iloa riittää.

Hanna Paavilainen
Hanna Paavilainen

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kävelyllä voi joutua pyhiin

måndag 11 april, 2022 @ 12:48
0
Jalan alla vuoroin asfaltti, kevättä vasten sinnittelevät viimeiset lumipakkaantumat, hiekka, muta, sora. Ensimmäinen kymmenen kilometriä menee helposti heiluen, sitten vasta alkaa matka. Itselläni kesti 20 kilometriä, ennen kuin asiat alkoivat raksahdella mielen sisällä järjestykseen.

Olin Agricola-kävelyllä, joka on kotimainen pyhiinvaellus Mikael Agricolan askelissa. Pyhiinvaelluksella on aina jossain määrin tarkoitus kulkea kohti pyhää, mutta samalla sitä tutkii pyhän lisäksi omaa ruumistaan ja mieltään. Agricola-kävelyiden taustalla on myös kerätä varoja lukutaidon puolesta ja herätellä huomiota lukutaidon merkitykseen.

Myönnän, etten ikimaailmassa olisi omatoimisesti kävellyt 35 kilometriä. Hullulta kuulostaa Wild ja muut yksinvaeltajat. Itse olisin luovuttanut sen ekan kympin jälkeen. Porukassa ei tarvinnut suunnistaa eikä eksyä. Porukassa ei kehdannut luovuttaa kesken matkan. Pitkiä pätkiä sai myös kävellä hiljaisuudessa halutessaan, vaikka oli letkassa kulkijoita edessä ja takaa.

Olin liikkeellä ennestään tuntemattomien kävelijöiden kanssa. On myös kiehtovaa itseensä tutustumista tutustua toiseen ihmiseen. Mitä kerron itsestäni? Minkä puolen haluan paljastaa? Mitä haluan tietää tuosta toisesta ihmisestä ja miksi minua kiinnostaa juuri se asia hänessä? Kenen seuraan hakeudun tuntemattomien joukossa ja miksi? Kävelimme Perniöstä Porvooseen. Perillä kukaan ei enää tuntunut tuntemattomalta.


Vinkkejä pitkään kävelyyn:
- Hyvät eväät mukaan! Oikeassa kohdassa kaivettu lempisuklaa saattaa olla koko matkan pelastus. Tai pieni skumppapullo. Tietysti kannattaa varautua myös ravintopitoisemmalla eväällä sekä riittävällä vedellä.
- Iholle luonnonkuitua. Varsinkin, jos teet pitkän kävelyn / vaelluksen kylmään vuodenaikaan, niin sukat ja kerrastot villaa, merinovillaa tai silkkivillaa. Ne tuntuvat iholla mukavan lämpimiltä, vaikka sattuisikin kastumaan!
- kertakäyttösadetakki
- muovipussi tai istuma-alusta
- Paperia yllättävää wc-tarvetta tai nenänniiskutusta varten
- Sisäänajetut kengät
- Taukotakki tai paksu villapaita taukoja varten.

Agricolakävely

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Isoja päätöksiä

söndag 03 april, 2022 @ 17:44
0
Tein viime vuoden lopulla ison päätöksen vaihtaa työpaikkaa.
Ehkä jollekulle työpaikan vaihtaminen on pikkujuttu, mutta kun kirkko on ollut työnantajani yli vuosikymmenen, askel tuntui suurelta. Soitin läpi kaikki kaverit, joilla vaan oli puolikaskin korva annettavakseen ja halusin jauhaa plussia ja miinuksia. Ei oikeastaan ole väliä, mitä joku muu oli mieltä, mutta itselleni selventää ajatuksia, kun niitä saa puhua ääneen. Ystäväni ovat myös taitavia kysymään lisäkysymyksiä.

Nämä kolme nostoa ystävieni sanoista olkoon muistiksi itselle ja tiedoksi kaikille, jotka painivat isojen päätösten kanssa.

- Aina on huono aika lähteä / tehdä muutos elämään. Oli sitten kyse uudesta kodista, työpaikasta tai parisuhteesta, niin oikeaa aikaa ei ole.

- Mikä muutoksessa on jännittävää, vaarallista tai pelottavaa? Tunsin, että kirkon tutun ja turvallisen työpaikan jättäminen on jännittävää. Mutta ajatus hyvän tilaisuuden ohi menemisestä tuntui pelottavalta. Selvitä itsellesi, mitä tarkalleen ottaen muutoksessa pelkäät? Tai mitä pelkäät siinä, jos asiat eivät muutu.

- Joskus on tehtävä oikea päätös, joskus on tehtävä päätös oikeaksi. Kun olet tehnyt päätöksen, älä kyseenalaista sitä enää.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Taidetalo

Lukutaidon puolesta

söndag 27 mars, 2022 @ 18:05
0
Uuden työn myötä olen tutustunut lukutaidon maailmaan - tai oikeastaan lukutaidottomuuden.
Lukutaidoton ei ole osallinen samalla lailla yhteiskunnassa kuin lukutaidon omaava. Ei voi hankkia samaa tietoa, ei voi tarkistaa itse kaupassa, että mikä on minkäkin tuotteen hinta, ei voi perustaa yritystä. Ei ole kyse vain lukutaidon nautinnosta - mikä sekin on tosi tärkeä asia, että voi nauttia kirjallisuudesta tai, Lehtikuninkaan valikoima mukaan lukien. Lukutaidon edistäminen on pitkän tähtäimen rauhantyötä.

Agricola loi pohjan lukutaidolle Suomessa. Hänelle on tehty nimikkoleivos lukutaidon symboliksi. Maistelin tätä tällä viikolla jo ennakkoon, vaikka Agricolaa juhlitaankin vasta 9.4. Oikein raikas oli!!

Vaikka osaan lukea reseptin, niin valitettavasti jauhopeukaloni ei ihan taivu tämän leivoksen valmisteluun. Jos lukijoissani on käteviä leipureita, jotka osaisivat tästä kehitellä ”for dummies” -version, niin otan vinkkejä vastaan! Nimim. Voit räjähtävät joka kerta mikron kattoon.

Resepti agricola-leivokseen täältä: www.agricola.fi

Agricola-leivos

Aamen ja terkkuja,
Hanna
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D