Hanna Paavilainen

Kotimaan matkavinkkejä

söndag 07 juli, 2019 @ 09:51
0
Tampere

Kotimaan matkailu on nyt trendikästä ja ilmastosyistä meidänkin perhe jättää tänä vuonna lennot lentämättä. (Tai, nooh, oli aika iso vaikutus myös yllättävällä putkiremontilla ja Kelan hoitovapaa-rahan pienuudella.) Putkiremontin ajan olemme viikon eksoottisessa Espoossa, viikon Naantalissa ja käväisemme myös sielunmaisemissani Tampereella.

Mitä vinkkejä teillä olisi Espooseen? Olen lähestynyt muutamaa paikallisasukasta ja he ovat lähinnä kehuneet, että "täältä pääsee tosi näppärästi metrolla Helsinkiin". Kai Espoossa itsessäänkin on koettavaa? Miten pääsen espoolaisuuden ytimeen?

Entä vinkit Naantaliin ja Turun seudulle? Parhaat paikalliset kirpparit, ravintolat ja nähtävyydet?

Vaihtarina annan omat vinkkini Tampereelle, sinne missä NÄÄS soi kauneimpana ja missä kadut täyttyvät askelista ja Juice Leskisen korvamadoista.

TURISTINA TAMPEREELLA

VOHVELIKAHVILA
Lempipaikkani Tampereella on jo pienestä pitäen ollut pieni yksiön kokoinen kahvila Tampereen vanhimmassa talossa. Vohvelikahvila tarjoaa sekä suolaisia että makeita vohveleita.

MITEN TILATAAN MUSTAAMAKKARAA?
Mustaamakkaraa (kirjoitetaan yhteen, mutta sana taipuu kuitenkin kuin ei olisi yhdyssana) kannattaa maistaa, koska se on ihanaa. Sitä myydään joka kaupassa ja snägäreillä, mutta paras paikka sen nauttimiseen on Laukon tori. Paikalliset tilaavat mustaamakkaraa euroittain, mutta saattavat tinkiä senttimetreittäin. Tyyliin: "Kolmella eurolla mustaa jöötiä, viiden sentin tingillä". Mustamakkara nautitaan puolukkahillon kanssa ja alkuperäisasukkaat tilaavat kyytipojaksi kylmää maitoa.

LASTEN KANSSA TAMPEREELLA
Muumimuseo, kissakahvila, Pikkukakkosen puisto, Särkänniemi, Koiramäen eläinpuisto. Tässä riittää viihdettä useammallekin päivälle.

WINGSSIT
Yllättävää kyllä, mutta tamperelaisin juttu on tuliset kanankoivet etikkaisessa kastikkeessa, eli "Siipiweikkojen siiwet". Mikä tahansa hornetti ei käy, vaan kyseessä on aivan tietty Siipiweikkojen soosi, jota myydään myös joissakin tamperelaisissa ruokakaupoissa. Siipiä saa jokaiselta huoltoasemalta, snägäriltä ja pizzeriasta. Olenpa nähnyt kyseisiä siipiä jopa hienompien italialaisten ja ranskalaisten ravintoloiden ruokalistoilla. Tamperelainen ei hae mäkkärin drive-inistä kotiinsa mättöä, vaan tilaa lähiasemalta "kymmenen siipeä medillä ja extradipillä, vaihda sellerit porkkanoihin".

PYYNIKIN NÄKÖTORNI
Elämäsi parhaat munkit. Näköala koko Tampereen yli. Todellinen tamperelainen klassikko. Nuorena nyrkkeilijänä kävin Rocky-tyyliin juoksemassa Pyynikin metsissä portaita, että sellaistakin voi siellä harrastaa, jos saa liikaa energiaa munkeista tuhlattavaksi.

RAVINTOLOITA
En ole kovin perillä Tampereen uusimmasta ja trendikkäimmästä ravintolatarjonnasta, koska aina kaupungissa käydessäni haluan käydä niissä tietyissä luottoravintoloissa, joita Helsingissä kaipaan. Näihin ravintoloihin palaan yhä uudelleen:

Tampereen parhaat pizzat tarjoilee Sitko. Heillä on oma juuritaikinansa, josta pohjat pyöräytetään itse ja täytteissä Sitkossa suositaan sesonkia.

Lohtupaikkani on hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva ravintola Coussicca. Vanhempani ovat käyneet siellä lähes 50 vuotta ja tilaavat edelleen samat annokset, mitä tilasivat opiskelija-aikoinaan (vaikka nämä annokset eivät ole enää listalla). Kertoo ravintolan laadusta, että sinne palaa vuosi toisensa ja vuosikymmen toisensa jälkeen.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Oppia ikä kaikki

söndag 30 juni, 2019 @ 12:49
0
Kädet syvällä pakaralihaksissa hieroja kysyy, että mitä harrastat, kun paikat on näin jumissa. Siihen ystäväni Kätevä Emäntä vastaa, että crossfitia. Nuori hieroja siitä vallan riemastuu, sillä myös hän on löytänyt lajin hiljattain. Kuten useimmat lajista vasta innostuneet, hän alkaa vaahtoamaan. Parasta hierojan mukaan lajissa on, että se sopii kaikenikäisille. Loppukaneetti:

”Siis voitko kuvitella, että siellä salilla on aina ihan vanhojakin ihmisiä, jotka yrittävät ihan tosissaan treenata. Voitko kuvitella? Siellä ne 40-vuotiaat tosissaan yrittävät huhkia!”

Oppikokemus itselle: Olen ihan kohta vanha.
Oppikokemus klopille: Elämää on myös vanhana. (Mielestäni Kätevän Emännän olisi pitänyt vielä sivistää hieroja-kloppia, että villien huhujen mukaan 40-vuotiaat käyvät myös ravintoloissa, töissä, konserteissa ja harrastavat joskus jopa seksiä.)

+ + + + +

Sain äitienpäivälahjaksi uuden uimapuvun. Kuten muotiin tänä kesänä kuuluu, takaosa kaartuu korkealle paljastaen pakarat. Täytyy myöntää, että vähän epäröin laittaa kannikat paljastavaa viritelmää päälleni stadikalle - olenhan keski-ikää lähestyvä kahden lapsen äiti. Nuoruudessani pukeuduttiin isoihin flanellipaitoihin ja kääriydyttiin huppareihin myös rannalla. Toki silloin oli grunge muodissa, mutta oli siinä jotain oman ruumiin häpeääkin. Jos ei ollut täydellistä vartaloa (siihen aikaan ajateltiin täydellisellä hyvin laihaa vartaloa), ei ollut asiaa näyttää ihoa kaulan alapuolelta.

Tänä kesänä olen lähipiirini teineiltä oppinut, että kuka tahansa voi pukeutua miten tahansa. Kaikenmuotoiset kropat ovat kauniita, kun vain kantaa itsensä. Voi olla rehevä, laiha, treenattu, pitkä, pätkä tai persjalkainen, niin silti on oikeus pitää napapaitaa ja stringi-uikkareita. On mahtavaa, että nykyään vartaloiden kuvasto mediassa on monipuolisempi ja suurimmalle osalle nuoria ei ole olemassa "ihanne-bikini-vartaloa". Omalla sukupolvellani olisi tässä opittavaa.

Ja jos saisin täti-ihmisenä antaa yhden oppitunnin nuorille pukeutumisesta, niin sanoisin, että pakkaspäivinä voisi kuitenkin ne nilkat sentään peittää kunnon villasukilla.

Oppia ikä kaikki.

Jenkkihymy

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Mittumaari ja juhannus!

lördag 22 juni, 2019 @ 10:30
5
Yhä useampi jää kaupunkiin viettämään juhannusta. Tehtiin Yle TV1:lle juhannusohjelma, jossa kierrellään kesäkeitaita kaupungissa ja tavataan mielenkiintoisia ihmisiä. Kaikkien vieraiden kanssa haluan puhua armosta, koska sitä mulle tämä juhannus ja tämä usko ja tämä elämä on. Roikun armossa, koska aina onnistun mokaamaan, eikä tätä elämää voi rämpiä eteenpäin ilman, että armahtaa itseään, ottaa vastaan itselle annetun armon ja armahtaa muita kompuroivia. Armoa muuten tarkoittaa mun nimi HANNA ja juhannuksen kantasana JOHANNES tarkoittaa "Jumala armahtaa".

Kuvataiteilija Nanna Suden kanssa oli sellainen olo, että nyt ollaan elämää suuremman taiteilijan kanssa läsnä. Pop-kantelettaren Ida Elinan soittoa ja ääntä kuunnellessa olin täysin myyty. Luulin, että kanteleella soitetaan lähinnä ala-asteella vaka-vanha-Väinämöistä, mutta voi miten väärässä taas olin. Ida Elinan tapa soittaa kanteletta perkussiomaisesti sekä virtuoosimainen äänenhallinta takaa, etten enää ikinä katso kanteletta samalla tavoin, kun ennen. En tiennyt, että kanteleesta voi saada sellaista ääntä edes aikaiseksi.

Ihanaa oli olla hetken aikaa töissä. Meillä oli mahtava tiimi tekemässä tätä ohjelmaa. Päivät oli pitkiä ja säädön määrä oli valtava, kun oli monta kokkia samassa sopassa, mutta lopputuloksesta tuli hieno. Tai katso itse, mitä mieltä olet:

Katso juhannuksen Reissukirkko tästä!
Reissukirkko


Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Mielelläni otan myös palautetta vastaan. Kenet tahtoisit nähdä ja kuulla Reissukirkossa?
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Rautaiset äidit

söndag 16 juni, 2019 @ 13:08
0
Vauvat pötköttelevät vatsallaan salin lattialla ja taaperot ahertavat puolen kilon levykiekkoja telineisiinsä. Äidit säikyttelevät painoja ja nöyryyttävät rautaa. Nyt ollaan jossain ihan muualla kun perusmuskarissa.

Olin hyvin skeptinen, kun ystäväni pyysi minua mukaan crossfittiin. Olin pitänyt lajia epämääräisenä painojen paiskomisena kauhealla kiireellä. Menin kuitenkin salille (jota crossfittaajat kutsuvat boxiksi) ihan sillä houkutuksella, että sinne sai ottaa lapsen mukaan. Kutkutteli ajatus, että urheilun saisi hoidettua päivällä lapsen kanssa.

Odotin crossfitilta lähinnä paikkaa, mihin paeta tylsää hiekkalaatikkoelämää pariksi tunniksi. Sain yllätyksekseni uuden harrastuksen, erottuvat reisilihakset ja koko joukon uusia ystäviä. Samalla kun rauta nöyrtyy näiden äitien käsittelyssä, käydään läpi myös mieltä painavia asioita. Hauiskääntöjen välissä puhutaan vanhemmuudesta, parisuhteesta, identiteetistä ja arjen kipukohdista. Parisuhde on parantunut, kun en enää kelloa naputellen odottele miestä kotiin vapauttamaan minut lähtemään treeneihin.

Välillä ei tanko meinaa nousta, silloin vaihdetaan keppiin ja treenataan lempeämmin. Useammin kuin välillä ihana ohjaajamme täydellisine vatsalihaksineen saa tsempattua meitä ylittämään omat rajamme. Jos olisin ensimmäisen lapsen kohdalla löytänyt tällaiset yhteisön ja harrastuksen, olisin säästynyt aika monilta itkuilta yksin kotona.

Toisella tuotantokaudella (ei toisella kotiäitijaksolla) olen oppinut, että elämän ei tarvitse olla pelkkää hämä-hämä-häkkiä, jos ei halua. Miten kestikin tajuta näin kauan, että oman arkensa voi itse rakentaa juuri niin sellaiseksi kuin haluaa?

mamma CrossFit

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Talouspaperin historia

söndag 09 juni, 2019 @ 19:07
0
"On yksi asia, mitä ilman lapsiperheessä ei pärjätä" julisti ystäväni ja pyyhki pöydältä taaperon kaatamaa maitoa "ja se on talouspaperi". Punehduin hiukan, sillä meidän kotona ei juurikaan käytetä talouspaperia. Aina, kun äitini tulee kylään, hän tuo tullessaan paketin talouspaperia (puolukkahillon, juustokakun ja leipäpussin lisäksi), koska hän ei kestä olla meidän "oudossa taloudessa, jossa ei ole talouspaperia".

Talouspaperi on ollut viime aikoina paljon tapetilla. Talouselämä -lehti testasi, että osasta talouspapereita saattaa irrota syöpää aiheuttavia kemikaaleja, joten ne eivät sovellu keittiöön.

Talouspaperi on verrattain tuore keksintö. Se on keksitty vasta 1920-luvulla, kun vessapaperi taas on kutitellut hanureita jo 500-luvulla. En ihan varmuudella tiedä, missä vaiheessa talouspaperi ylestyi Suomessa, mutta kotikaupungissani Nokialla sijaitseva paperitehdas Lotus alkoi valmistaa talouspaperia vasta 1979, eli muutama vuosi ennen syntymääni.

Kysymys siis kuuluu, että miten 70-luvulle asti pärjättiin ilman talouspaperia? Mummon kaapin vino pino keittiöpyyhkeitä alkaakin käydä järkeen.

Toinen kysymys kuuluu, että miten yht äkkiä ei osattukaan enää elää ilman talouspaperia? Legenda kuuluu, että talouspaperi keksittiin, kun vahingossa tehtiin liian paksua vessapaperia ja sille piti keksiä käyttötarkoitus. Markkinamiehet keksivät, että myydään se keittiöpaperina. Loppu on historiaa.

Kävikö tässä niin, että näppärät markkinamiehet loivat kuluttajalle tarpeen, mitä aiemmin ei ollut, ja tarve on edelleen niin voimakas, että vuosikymmenten jälkeen ei osata elää enää ilman? Vai kävikö tässä niin, että näppärät markkinamiehet vain hoksasivat jo olemassa olevan tarpeen ja keksivät siihen näppärän ratkaisun? Joka tapauksessa tässä ilmastonmuutoksen ja kemikaalien maailmassa en pistäisi pahakseni, jos useampi kaivaisi mummon kaapista ne keittiöpyyhkeet tiuhempaan käyttöön.

Tämä laittaa vain miettimään, että mitä muita ajatuksia ja TARPEITA päähämme ovat näppärät markkinamiehet istuttaneet. Pakonomainen tarve saada elämyksiä matkustamalla? Tarve saada uusi, tämän kevään muodin mukainen kukkamekko? Tarve ostaa uusi puhelin, vaikka vanhakin vielä toimisi? Tarve maalata seinä uudella värillä, vaikka se edellinenkin seinä on ihan ehjä?

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Onnea valmistuneille!

söndag 02 juni, 2019 @ 18:18
0
Lukio oli ihanaa ja raivostuttavaa aikaa. Onneksi se on ohi ja voi kun pääsisin elää sen taas!

Lukio oli täynnä ikuista ystävyyttä, syvää sielunsisaruutta, sosiaalista epävarmuutta ja toinen toistaan seuraavia ristiinrastiin ihastumisia. Oli liikaa poikaystäviä, liikaa harrastuksia, suorituspaineita, rakastumisen huumaa ja teini-ikäisen kiimaa. Oli sydänsuruja, jotka tuntuivat fyysisenä kipuna. Muistan elävästi ne itkumaratonien jälkeiset päänsäryt. Lukiossa olin kuolematon: en käyttänyt aurinkorasvaa, syönyt vitamiineja tai mennyt nukkumaan ajoissa. Lukio oli riitoja vanhempien kanssa ja oman itsenäisyyden opettelua. Lukio oli täynnä musiikkia - oi miten hengitinkään musiikkia kiihkeämmin kuin mitään muuta. Kaikessa tässä hormonimyrskyssä koulu oli täysin toissijainen asia, vaikka hikke olinkin.

On suoranainen ihme, että sain kolmen vuoden jälkeen ystävieni kanssa painaa päähäni valkoisen lakin. Miten ihmeessä me siinä oikein onnistuttiin? Miten ihmeessä Sinä, uusi ylioppilas, olet siihen kyennyt? Ei se Sinullakaan ole helppoa varmasti ollut. Sinä olet silmissäni sankari!

En ole koskaan ollut niin viisas kuin mitä olin lukiossa. Silloin tiesin kaiken. Maailma näytti selkeältä. Harrastin eksistentiaalisia pohdintoja maailmasta ja ihmisyydestä yön pikkutunneille asti. Voi sitä luomisen vimmaa, muurit kaatavaa toivoa ja kuolemattomuuden tuomaa itsevarmuutta! Haluaisin ottaa niitä Sinulta pullotettuna takataskuuni ja suihkauttaa korvani taakse aina epäilyksen iskiessä.

Muistan myös sen epävarmuuden, kun ei ihan mahtunut omiin nahkoihinsa eikä tiennyt asemaansa maailmassa. Tosin tämä ei taida helpottaa ajan myötä. Kun katson peiliin, näen välillä vilahduksen siitä tytöstä, joka niin monet vuodet ajatteli eniten sitä, mitä pojat hänestä ajattelee. Haluaisin sanoa hänelle - ja Sinulle - että älä anna sellaista valtaa elämästäsi toisaalle. Sinä olet kaunis ja viisas, ota vastuu itse ja ole oman ihanan, raivostuttavan ja ainutlaatuisen elämäsi kirkkain sankari.

Ylioppilas, vastavalmistunut, koulusi päättävä:
Olet ruususi, kakkusi ja kuohuviinisi ansainnut!

Aamen ja terkkuja,
Hanna
ylioppilas

PS. Blogini emosivusto Lehtikuningas toivottelee valmistuville onnea lehtitarjouksin täällä: www.lehtikuningas.fi/valmistujaislahja
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Asioita, jotka ovat parasta elämässä

söndag 26 maj, 2019 @ 15:29
0
Olen koukussa listoihin. En mahda itselleni enää mitään. Olen nyt alkanut Kipa-ystäväni ja Martti Suosalon näytelmän inspiroimana listaamaan asioita, jotka ovat parasta elämässä. Kyseessä ei ole paremmuusjärjestys ja listaa voi jatkaa loputtomasti. Nyt, kun olen niksauttanut aivoni tälle taajuudelle, näen elämän parhaita asioita joka puolella. Se on aika mullistavaa.

Olen kysellyt myös lapsilta parhaita asioita elämässä. Heidän vastauksensa ovat liikuttavan konkreettisia, kuten "juoda lasi maitoa" tai "katsoa kaloja akvaariossa". Huomion arvoista on myös, kuinka nopeasti lapsilta tulee vastaus kysymykseen. Kysymys "Mikä on parasta elämässä?" on yhtä helppo kysymys heille kuin "Mitä söit tänään päiväkodissa?". Aikuiset sen sijaan alkavat tekemään jonkinlaista syväanalyysia elämästään tämän kysymyksen kuultuaan.

Tässä listassa ei ole kysymys elämän prioriteeteista ja paremmuusjärjestyksestä. Tärkeintä on huomata ja sanoittaa asioita, jotka tekevät tästä(kin) päivästä suloisen.

Mitä elämän parhaita asioita sinä näet?

Asioita, jotka ovat parasta elämässä
1. Kirjastot
2. Se, miten söpösti lapsen hiukset on aamulla pörröllä
3. Hyvin nukuttu yö ja täysi vatsa
4. Kun peikonlehti on tehnyt uuden lehden ja se on hassusti rullalla
5. Kuplamuovi
6. Kuiva kuohuviini
7. Kun joku asia jännittää, mutta tekee sen silti
8. Koirien takajalat. Se, miten ne viuhtoo, kun koira kävelee.
9. Kun jääkaappi vaikuttaa tyhjältä, mutta saat silti loihdittua huippuillallisen.
10. Kun eilinen treeni tuntuu pakaroissa
11. Tehdä piruetteja auringossa
12. Olla tekemättä mitään auringossa

(Listani jatkuu jo yli sataan, mutta tässä muutama tämän viikon havainto.)

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D