Hanna Paavilainen

Vinkkejä kirkkohäihin

keskiviikko 28 tammikuuta, 2015 @ 13.38
0
Halusin talvella naimisiin. En luottanut omaan tuuriini, että kesähäissäni olisi aurinko lempeästi lämmittänyt juhlaväkeä, vaan varmastihan siellä olisi satanut kissoja ja koiria ja muita pieneläimiä vaakatasossa tai sitten vuosisadan helle hikoiluttanut hääkoltun tiskirätin kosteustasolle. Juhlimmekin siis aina tammikuussa hääpäiväämme. Tämä tammikuu on erityisen vaaleanpunainen, sillä olin kaasona rakkaalle ystävälleni!

Häistä on lukemattomia lehtiä, blogeja ja useita FB-ryhmiä, joissa enimmäkseen vinkataan juhliin liittyvistä asioista. Myös siihen kirkko-osuuteen voi vaikuttaa ja ajattelin, että siihen liittyen voisin kirjoittaa parit vinkit omasta kokemuksesta ja ammatistani pohjaten.

VINKIT VIHKIMISEEN

- Kirkko-osio on hääpäivästä se hetki, kun morsiusparin ei tarvitse tietää mitään, osata mitään eikä jännittää mitään. Pappi kyllä ohjeistaa, mitä pitää tehdä. Milloin polvistutaan ja milloin noustaan, milloin lauletaan ja milloin rukoillaan. Ainoa asia, mikä pitää muistaa, on repliikki "tahdon" oikealla hetkellä. Pappi kyllä toimii kuiskaajana, jos tämäkin pääsee unohtumaan.

- Kun sanot sen "TAHDON", katso puolisoasi. Teet siinä ison lupauksen hänelle. Ei papille, ei kengänkärjillesi, vaan rakkaallesi. Vaikeita aikojakin saattaa olla vielä edessä, mutta silloin sitä TAHTOA vasta kysytäänkin ja pääsee testiin siinä, pitääkö lupaus.

- Valitse sellainen kirkko, jolla on jotain merkitystä sinulle. Käy katsomassa vaikka useampi kirkko. Vihkiminen voi tapahtua myös omissa tiloissa, rannalla tai hotellilla tms, jos niin toivot. Itse suosin kuitenkin kirkkoa, sillä ne ovat todennäköisimmin pystyssä vuosisatoja. Trendiravintolasta voi tuskin sanoa samaa. Kirkko luo myös juhlavan ja pyhän tunnelman juhlalle.

- Mieti musiikit yhdessä kanttorin tai papin kanssa hyvissä ajoin. Meillä oli alkumarssina mieheni suvussa kulkeva häämarssi ja loppumusiikkina Händelin "Halleluja". Kanttorit eivät ole mitään jukeboxeja eikä kaikki musiikki ole mahdollista kirkossa, mutta kannattaa neuvotella paikallisen papin/kanttorin kanssa, niin löytää ihan varmasti omaan tyyliin sopivan musiikin.

- Kävele hitaasti. Jostain kumman syystä alttarikäytävällä (sekä lähtiessä että tullessa) askeleisiin kirii hermostunut nopea tahti. Ja sitten se onkin jo ohi. Käske jalkojasi kävelemään hitaasti, ehdit ehkä jopa tajuta, mihin olet menossa ja miksi.

- Vihkimisen kaavaan on monta vaihtoehtoa. Omissa häissämme jaettiin ehtoollista ja vanhemmat tulivat alttarille siunaamaan meitä. Erilaisia Raamatuntekstejä on useita, joista valita, jos se Korinttolaiskirje aiheuttaa allergisen reaktion. Myös rukouksia on monia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisi itse valita kaavan tai laittaa sanat papin suuhun.

- Pyydä ystäviä mukaan vihkimiseen lukijaksi, esirukoilijaksi tai siunaamaan. Kaasojen perinteinen tehtävä on huolehtia siitä, että hääpari näyttää hyvältä: suoristaa laahus ja tarjota nenäliinoja.

Lisääkin voi kysellä vinkkejä! Rrrrrakastan häitä!

häät
häät

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D