Hanna Paavilainen

Tähän on tultu

sunnuntai 30 marraskuuta, 2014 @ 18.36
0
Kotiäidin päivät aivan rientävät, kun imuroi korkokengät jalassa, valmistaa herkullisia - mutta terveellisuä! - lämpimiä aterioita miehellensä ja suoristaa pöytäliinan oikealle kohdalleen. Välillä ihailee peilikuvaansa keittiön kaakeleiden puhtautta kiiltävistä pinnoista.

Niin varmaan! Hah!

Todellisuus on vähän toisenlainen. Leikin vime sunnuntaina kuitenkin kodin hengetärtä ja leivoin sämpylöitä. Oli muuten eka kerta sitten yläasteen köksän tuntien. Silloisia sämpylöitäni olisi voinut käyttää kuulantyönnön Suomen mestaruuden kilpavälineenä. Tällä kertaa onnistuin yllättämään itsenikin herkkusämpylöilläni ja pitäähän sitä päästä tänne blogiinkin asiasta lesoamaan.

Resepti alkaa. Laita valkoiset helmet kaulaan ja punaa huulet.

Hannan herkkusämpylät:
3dl lämmintä vettä
2dl lämmintä maitoa
2tl siirappia
2tl suolaa
4dl täysjyvävehnäjauhoja
1dl ruisjauhoja
5,5dl kaurahiutaleita/kauraleseitä
1 pussi kuivahiivaa
0,5dl öljyä ja toiset 0,5dl sämpylöiden muotoiluun
1dl siemeniä (esim. siemensekoitus) sekä 1dl siemeniä koristeeksi.

Heitin kulhoon lämpimän maidon ja veden ja kuivahiivan. Annoin monitoimikoneen laulaa. Olisi varmaan pitänyt liuottaa niitä jotenkin, en tiedä, mutta heitin vaan heti perään siirapit, suolat, jauhot ja öljyt. Lisäsin vielä 1dl siemensekoitusta, jossa oli kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä sekä cashew-pähkinää. Annoin koneen jauhaa massan tasaiseksi. Tosi löllöksi se jäi, sellaiseksi joka tarttuu ärsyttävästi käsiin eikä irtoa vaikka kuinka ravistaisi.

Kohotin vesihauteessa 20 minuuttia. Siinä välissä ehtii nopeasti pyyhkimään pölyt sulkahuiskalla ranskalaisen sisäkön asussa. Sitten muotoilin sämpylät pellille. Siitä taikinasta ei meinannut millään saada palloja aikaiseksi, sillä taikina vaan tarttui käsiin. Keksin, että hieron käsiin pikkutipan öljyä jokaisen sämpylän välissä. Sen avulla sain pallerot pyöriteltyä nätiksi pellille. Painelin päälle siemeniä. Paistoin 225 asteessa 10-15min. Hyvää tuli. Mies heräsi vastapaistettujen sämpylöiden tuoksuun.

Tähän on tultu. Äitiys muuttaa ihmistä radikaalisti ja pysyvästi. En olisi iiiikinä maailmassa kuvitellut sämpylöitä leipovani sunnuntaina kukonlaulun aikaan.

sämpylä
sämpylä
sämpylä

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D