Hyvinvointi

5 uudenvuodenlupausta

perjantai 29 joulukuuta, 2017 @ 14.39
0
uusi vuosiNyt on taas se aika vuodesta, kun luvataan aloittaa elämäntaparemontti ja pistetään kaikki elämässä uusiksi. Tai ainakin yritetään. Monet uuden vuoden lupaukset kaatuvat siihen, että muutos on yksikertaisesti liian iso toteutettavaksi kertarysäyksellä. Parhaat lupaukset ovat sellaisia, jotka innostavat ja tuntuvat helpolta toteuttaa. Pienistä puroista syntyy suuri joki ja elämänlaatu paranee pikkuhiljaa.


1. Syö enemmän marjoja ja vihanneksia. Jos haluaa esimerkiksi ryhtyä kasvissyöjäksi, on helpompaa aloittaa lisäämällä kasviksia ruokavalioon, kuin jättää liha pois ja sitten miettiä, että mitäs niitä kasvisvaihtoehtoja olikaan. Ruokavalion muutosta ei aina tarvitse ajatella karsimisen kautta. Aloita kokkaamalla kasvisruokaa kerran viikossa, kaksi kertaa viikossa, kolme kertaa viikossa jne.

2. Liiku enemmän. Seisomaan nouseminen ja jaloitteleminen ennalta ehkäisevät monia terveysriskejä. Etenkin jos olet toimistotyössä jaloitteleminen, venytteleminen ja kaikki pienetkin liikkumiset ovat hyväksi. Se tekee hyvää keholle, mutta myös piristää. Kokeile myös kävellä portaat hissin sijaan. Kävele töihin tai kauppaan tai harrastuksiin ainakin kerran viikossa. On helpompaa miettiä päivä kerrallaan, että mitä ylimääräistä hyötyliikuntaa voi lisätä peruspäivään. Jos päättää etukäteen, että tammikuussa kävelen päivittäin töihin ja vuoden ensimmäisellä viikolla räntäsade piiskaa naamaa on parempi ja tekee mieli luovuttaa on vaihtoehtona sitten, vaikka ne portaat tai jaloittelu työpaikalla.

3. Vähennä ruutuaikaa ja kokeile olla tekemättä mitään. Rauhoittuminen voi olla vaikeaa, mutta me kaikki tarvitsemme hetkiä rauhoittumiseen. 10-15 minuuttia omille ajatuksille päivässä on parempi kuin ei mitään. Kannattaa myös kirjoittaa muistiin ajatukset, jotka pulpahtavat mieleen tuona aikana.

4. Lepää. Uni on yhtä tärkeää kuin liikkuminen ja ruokavalio. Nuku silloin kun pystyt ja yritä pitää kiinni rutiineista. Sama koskee lepoa silloin kuin olet stressaantunut tai kipeä. Pysähtyminen voi olla vaikeaa ja unen priorisoiminen tuntua turhalta, mutta se kannattaa.

5. Sano kiitos. Kaikesta ei tarvitse olla kiitollinen, koska kaikilla meillä on huonoja päiviä ja hetkiä, jolloin on todella vaikea pysyä positiivisena ja olla kiitollinen. Jokainen spontaani kiitos on kuitenkin hyvä asia ja tekee jonkun iloiseksi. Esimerkiksi hyvästä palvelusta kannattaa aina kiittää eikä olettaa, että kyllä asiakaspalvelija tietää tekevänsä hyvää työtä.

Unohda siis perinteiset painonpudotushaasteet, elämätaparemonttitäyskäännökset ja liian korkeat tavoitteet. Ole itsellesi armollinen ja aloita pienillä teoilla. Nautitaan vuodesta 2018!Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D