Hanna Paavilainen

Voita lehtitilaus!

söndag 29 mars, 2015 @ 11:12
17
Iloisia uutisia blogin lukijoille! Nyt kuulkaas jäniksenkäpälät, neliapilat ja Roope Ankan kolikot sun muut hyvän onnen helyt käteen, sillä nyt olisi arvonnan aika!

Nimittäin Lehtikuninkaan kautta saan arpoa 50e lehtitilauksen yhdelle lukijoista.

Homma toimii näin:
Kirjoita kommenttikenttään, minkä Lehtikuninkaan lehdistä haluaisit tilata, kenelle ja miksi. Jätä sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään (ei näy muille!), jotta osaan sitten ottaa onnekkaaseen voittajaan yhteyttä. Kattavan lehtivalikoiman löydät täältä: www.lehtikuningas.fi. Onnetar käy kylässä toisena pääsiäispäivänä eli 6.4.2015 klo 20.00. Siihen asti on aikaa osallistua.

Blogini alkoi siitä, että halusin tilata Korson seurakunnan nuorisotilaan Demi-lehden ja saimme Lehtikuninkaan kanssa sovittua diilin, että minä kirjoitan blogia, he lähettävät lehden. Harva lehti tavoittaa niin hyvin lukijaryhmänsä sielunmaiseman kuin Demi, joten ihan vain itselleni halusin lehden tilata ammatissa kehittymisen vuoksi. Nuoretkin toki siitä lehdestä tykkäsivät (myös pojat, vaikka eivät sitä myöntäneetkään!).

Oma kisavastaukseni kuuluisi kuitenkin tällä hetkellä, että "itselleni, Olivia-lehden, sillä se nyt vaan on kiva lehti. Luen siitä aina joka sivun suurella hartaudella.

NYrkkeily

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Suomi on saari, y=x+2

tisdag 30 december, 2014 @ 09:10
0
Kävin tuossa taannoin kuokkimassa eräissä kotibileissä. Tiedättehän sellaiset oikeat kotibileet, mistä ei edes yritetäkään ehtiä baariin ja missä ihmiset seisovat lasi kädessä keittiössä, vaikka olohuoneen sohvallakin olisi tilaa. Tässä muutama raportoimisen arvoinen huomio:

-Ihmisellä ei ole syviä vatsalihaksia, paikalla ollut naprapaatti valisti. MITÄH?!? Koko elämäni minua on huijattu! Mitkäs ne ovat sitten ne "syvät" vatsalihakset, joita aktivoimaan fyssarit ja jumppaopet ovat käskeneet? Tämä on aivan uutta tietoa! Levittäkää sanomaa eteenpäin, että viattomien ihmisten narraaminen lopetettaisiin! Naprapaatti myös tuomitsi kinestesiateippauksen humpuukiksi. Sitä olenkin jo pitkään epäillyt. Hahaa, kiinni jäit, senkin huijaava neonvärinen teippi!

-Pitkän matikan opiskelusta oli vihdoin jotain hyötyä. Yksi suurimpia katumuksen aiheita elämässäni on ollut pitkä matikka. On vissiin jotenkin trendikästä olla katumatta mitään (tai korkeintaan katua vain niitä asioita, mitä ei ole tehnyt). Mutta kyllä minä vain sitä pitkää matematiikkaa kadun. Itsepäisenä lukiossa en vain jostain syystä tajunnut jättää sitä kesken, vaikka inhosin joka ikistä derivaattaa sydämeni pohjasta. Elämässäni en ole koskaan tarvinnut intgeraalilaskentaa enkä matematiikkaa noin muutenkaan. Laskemista kylläkin, mutta matematiikkaa en. Voi kun olisin käyttänyt sen ajan johonkin hyödylliseen. Ihan vain vaikka nenän kaivamiseen, joka olisi ollut huomattavasti miellyttävämpi tapa viettää aikaa kuin maol-taulukko kädessä. MUTTA! Kotibileissä ollut matikanope piti meille tietovisan, joka koostui 9-luokan matematiikan kokeen kysymyksistä. Yllätyksekseni muistin, miltä näyttää suora y=x+2 ja monia muita kysymyksiä. Pärjäsin visassa tosi hyvin. Ei mennyt hukkaan kuulkaa matematiikan tunnit!

-Suomi on saari Euroopasta päin katsottuna, paikalla ollut taloustieteilijä vaahtosi. Tänne ei pääse muuta kuin meriteitse. Joo, jotain kuulemma junarataa yritetään säätää Helsingistä Tallinnaan, mutta ongelmaksi tulee kuulemma raidekiskot. Suomessa on jotkut vanhat Neuvostoliiton aikaiset kiskot, kun taas manner-Euroopassa on toisenlaiset (leveämmät, kapeammat? - en muista!) kiskot. Tämä on aivan uutta informaatiota! Levittäkää tietoa! Suomi on niin kaukana Euroopasta, että samoilla junilla ei olisi mahdollista kulkea edes teoreettisia siltoja pitkin.

-Kaikki mahtuu samaan pöytään. Kotibileissä oli paikalla jonkunlainen lapsuuden ystävien porukka. Ulkopuolisena katselin ilahtuneena heidän tohinaansa - nämä ovat pitäneet yhtä vuosikymmeniä, ja sen näkee. Silti minä mahduin mukaan vaivattomasti. Illan lopussa minua halattiin aivan samoin kun he halasivat toisiaankin lähtiessä. Tällaiset ihmiset, jotka pystyvät ketterästi päästämään sisäpiiriinsä uusia ihmisiä, ovat ihan supercooleja.

Hyvää uutta vuotta! Pitäkää paljon kotibileitä ja kutsukaa mukaan myös uusia ystäviä. Siinä tosin piilee vaara, että oppii jotain uutta.

Kotibileet
Kotibileet
Kotibileet


Aamen ja terkkuja,
Hanna

Tykkää ja jaa

Nobody puts baby in the corner

fredag 14 november, 2014 @ 13:59
0
Voi jukra.
Kävelimme ulos uuden tanssin keskuksen Zodiakin salista ja olin lähes sanaton. Ystäväni kanssa vain katsoimme toisiamme ja purskahdimme nauruun. Mitä ihmettä olimme juuri nähneet? Tanssiesityksen? Orgiat? Ainakin pastellllin eri sävyihin värjätty piimä lentävän kaaressa ja liki alastomien tanssijoiden heittelevän mämmiä toistensa päälle. Piimäliukuja, rivoa liikehdintää, likaa ja puhtautta.

Kipa-ystävän kanssa leikimme välillä kylthyyri-ihmisiä käymällä erinäisissä performansseissa ja näyttelyissä. Aika usein bongataan esim. Gloria -lehdestä tulevat mielenkiintoiset riennot ja yritetään löytää tie paikalle. Välillä tosin tämä jää ajatuksen asteelle, välillä mennään väärään teatteriin, mutta jo ajatus taiteesta ylevöittää sielua arjesta kohti jotain erityistä. Erikoisprojektinamme on ollut löytää jotakin sellaista pienen budjetin kokeellista teatteria, jota Sinkkuelämän Samanthan poikaystävä Smith teki työkseen ennen kuin tapasi Samanthan.

En tiedä, pidinkö Zodiakin Dirty Dancing -performanssista. En ainakaan pitänyt siitä, että valkoinen huivini sai osumaa esityksen eritteistä. Toisaalta taas meinasimme Kipan kanssa tikahtua nauruun esityksen aikana ja sen jälkeen. Mieli ouhdistui täysin kodin vaipparalleista heykeksi. Siitä olen varma, etten koskaan tule unohtamaan tätä esitystä. Käykää itse katsomassa. Suosittelen paikkaa kauempana eturivistä tai oma roiskesuoja mukaan.

dirtydancing
dirtydancing

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Tykkää ja jaa

Ristiäislahjavinkkejä

fredag 31 oktober, 2014 @ 15:47
4
Ristäiset siis saatiin juhlittua. Poikani F. biletti koko rahan edestä kiertämällä sylistä syliin neljässä eri sukupolvessa, kittasi pullon yhdellä kulauksella ja sammui sohvalle.

Tarjoilu oli lempimottoni mukaan "vähän liikaa on juuri sopivasti". Tarjolla oli mm. kolmea erilaista salaattia, kolmea erilaista kakkua, rocky roadia, lakua, chilikaramellipopcorneja, sienipiirakkaa, focacciaa ja kasvispyöryköitä. Olin tehokkaasti ulkoistanut cateringin ystävälleni Kipalle, joka loihti tämän täydellisen ylenpalttisen tarjoilun pöytään ja vielä jaksoi hymyilläkin läpi koko kekkerin.

Lahjojen päälle ei 6-viikkoinen vielä ymmärrä, mutta äiti hänenkin edestä. Lahjat eivät ole tietenkään juhlan keskiössä. Tai tavallaan on, sillä kaste on Jumalan lahja lapselle. Vieraat kuitenkin yleensä haluavat tulla kastejuhlaan kantaen jotakin paketoitua. Me saimme (tai oikeastaan F. sai) niin ilahduttavia lahjoja, että laitan jakoon vinkit myös täällä!

Ristiäislahjavinkit

Musiikkia
Musiikkipedagogiystävämme toi Ammuu-yhtyeen cd-levyn, jota F. rakastaa. Laadukasta vauvamusaa, jota äitikin jaksaa jammailla!
Nuottikirja "Kultainen laulukirja" on myös ollut hitti.

Aineettomat lahjat
Lahjakortti lapsenhoitoon tai ruokahuoltoon toimii vauvaperheelle aina. Lahjakortti renkaiden vaihtoon, koiran hoitoon tai siivoukseen ovat myös koko perhettä hyödyttäviä.

Jotain coolia
Suomalaisten suunnittelijoiden, kuten Aarekidin tai Gugguun lastenvaatteita, joita ei itse kuitenkaan raaski ostaa.

Kummilusikka ja vauvalle ristikoru
Klassikot! Ihana muisto kastepäivästä!

Kirjoja
Nuorena se on vitsa väännettävä! Tiitiäisen satupuu, Topeliuksen sadut, Suomen lasten Raamattu, Lintukirja...

Lehtiä
Juhlan teeman mukaisesti määräaikainen tilaus Vauva-lehteen. Tai sitten johonkin ihan muuhun lehteen. Oliviat, Costumet, Kotimaat ja Hesarit ovat tällä hetkellä tämän kotiäidin vahvimpia linkkejä maailmaan vaippojen ulkopuolella.

Puukko
Vaihtoehto kummilusikalle! Mieheni oli tästä jotenkin aivan tulessa. Hän on innokas kalastaja ja hän jo aivan innoissaan suunnitteli ensimmäisiä kalareissujaan pojan kanssa.

Hyväntekeväisyyteen
Kasteperheelle, jolla on jo kaikkea, voi antaa hyvän mielen lahjoittamalla heidän nimissään perheelle, jolla ei ole mitään. www.toisenlainenlahja.fi

Ristiäiset


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Tee jotain hyvää

torsdag 18 september, 2014 @ 19:44
0
Aikamme suuri filosofi Arman Alizad oli taannoin puhumassa Tikkurilan seurakunnassa hyvän tekemisestä. "Oo muille kiva", hän kiteytti sanomansa.

Jokainen ihminen on arvokas. Jo sen takia kannattaa tehdä hyvää ja olla muille kiva. Vaikka jollakulla olisikin täysin vastakkainen ihmiskäsitys - että toiset ovat tärkeämpiä kuin toiset - voi vedota vaikkapa toisen ajan suuren ajattelijan näkemykseen. Abraham Lincoln perusteli hyvän tekemistä omalla nautinnollaan: hyvän tekemisestä tulee itselle hyvä mieli.

Aika pieniä ovat ne teot ja niiden vaikutukset, joihin yksi ihminen pystyy. Kyynisyydellä ja itsekkyydellä ei kuitenkaan saavuteta yhtään mitään. Naiivisti haluan uskoa siihen, että maailman voi parantaa. Ja muutos alkaa minusta itsestä.

Ystäväni "arkipiispan" mottona on ASIOILLE VOI JOTAIN, JOS NIILLE TEKEE JOTAIN. Olen varastanut moton myös omaan käyttööni useasti. Myös äitini on sitkostanut minuun saman ajatuksen jo pienestä pitäen. Hänen maailmankuvassaan tähän toimintaohjeeseen sekoittuu myös aimo annos taaperoikäisen kärsivällisyyttä. "Jos asiat pitkittyy, niin ne mutkistuu", hän tapaa aina sanoa. Huomaan olevani aivan samanlainen. Se on aina hämmentävää, kun tajuaa muistuttavansa vanhempiaan. No, tässä tapauksessa se sallittakoon ja haluaisin idättää hyvän tekemisen halun myös tulevalle pienelle poikaselleni.

Teehyvää
Teehyvää

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Kirkolla on tänä syksynä kampanja "Usko hyvän tekemiseen".

Tykkää ja jaa

KOTI

fredag 05 september, 2014 @ 15:45
0
Lehtikuninkaalla on käynnissä bloggareille tempaus, jossa etsitään mieluisinta sisustuslehteä. Sehän sattui, sillä olin juuri muutenkin kirjoittamassa asiaa (ja sen vierestä) aiheesta koti. Tosin Einsteinin sanoin: sattumat ovat Jumalan tapa pysytellä anonyymina.

Muutimme viime vuoden lopussa kotiimme, joka jo ennen muuttoa tuntui kodilta. Se ei ollut mitään sellaista, mitä olimme kodilta etsineet, mutta tunnereaktio oli selkeä: tämä on KOTI. Keskussaarekekeittiö, lankkulattiat ja huima huonekorkeus jäivät toissijaisiksi 70-luvun kopin rinnalla.

Mikä tekee kodista kodin? Seinät, alue, sisustus vai ihmiset siellä sisällä? Huomaan kiintyväni ihmisten lisäksi myös paikkoihin ja esineisiin. Elottomat esineet eivät ole minulle aivan merkityksettömiä. Koti edustaa minulle turvaa, joka tulee minulle tutuista ja kauniista esineistä. Koti edustaa rakkautta, joka tulee kodissa asuvista ihmisistä ja eläin-ystävästä. Koti edustaa yhteisöä, joka muodostuu taiteellisesta ja boheemista naapurustostamme. Onni on naapuri, jonka mielestä tavallinen perjantai-ilta on juhla-aterian arvoinen.

En silti toteudu kodin laittamisessa tai siivoamisessa. Prioriteettilistallani niiiiin moni asia menee sen edelle, että ovatko pöytäliinat suorassa tai pölykoirat kurissa tai sopiiko sisustuksessani mikään esine toiseen. Kun näen liian täydellisen sisustuskuvan lehdessä, tekisi mieli mennä pieraisemaan sohvatyynylle ja heittämään tyhjä pakastepizzalaatikko sohvapöydälle. Tällä hetkellä hormonit ja olosuhteet ovat kuitenkin saaneet minut pesiytymään. Kodin piiri on tällä hetkellä koko elinpiirini ja saan siitä selittämätöntä kontrollin tunnetta, kun uudelleen järjestän vaatekaapin tai kuuraan vessan lattian. Kaikki muu tuntuu niin hallitsemattomalta tällä hetkellä, varsinkin oma kroppani. Haudon edelleen täyspäiväisesti kotona vatsaani, vaikka oman aikatauluni mukaan vauvan olisi pitänyt tulla jo viime kuun puolella. Pojalla on jo nyt oma tahtonsa, äidin toiveista erillinen.

Mutta takaisin siihen Lehtikuninkaan tempaukseen. Suosikkisisustuslehteni on Divaani, sillä siellä on sopivassa suhteessa elämänmakuisuutta. Sitä paitsi ystäväni, jonka sisustusta fanitan, on ollut toimituksessa töissä, joten jo ihan hänen juttujensa takia olen uskollisesti selannut lehteä. Arvostan lisäksi lehden suomalaista otetta. Usein ulkomaiset sisustuslehdet menevät mukavuusalueeni yli marmorilattioineen.

Muita lehtiä, joita kodissamme lojuu tasaisesti ei-niin-siisteissä-pinoissa-epämääräisesti-erinäisissä-kasoissa, ovat Kotimaa (joka usein julkaisee paljon uskottavampaa uskontojournalismia kuin Hesari), FIT (urheilua ja naisellista hömppää), Olivia, Costume ja MM.

Tässä vielä kuvina muutamia yksityiskohtia meidän kodista. Ruokapöydän on tehnyt naapurimme, joka on tulennielijä ja puuseppä. Olisin halunnut kasviseinän ruokatilaan, mutta olen onneton viherkasvien kanssa. Kompromissina mieheni laittoi tangon, jolle ripustetaan kasveja ja kun saan yhden kerrallaan tapettua, hankimme tangolle uuden rehun. Isä jaksaa vieläkin ihmetellä vessani (kyllä, minulla on oma vessa!) seinämateriaalivalintaa - halusin välttämättä sen lastulevystä. Isä laittoi. Isoäitini isän piano ja nuotit ovat suurimpia aarteitani. Toimiva takka oli remonttimme isoimpia sudenkuoppia. Mutta nyt se toimii. Ensi talvena köllöttelemme sen edessä poikasen kanssa.

Koti
Koti
Koti
Koti
Koti


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Vauvan apteekkitarpeet

fredag 22 augusti, 2014 @ 08:00
6
Lastentarvikehankintojen suhteen tuntuu olevan kahta koulukuntaa. Oma rotunsa ovat ne, jotka ottaisivat vauvan synnytysosastolta kainaloon ja painelisivat kotiin synnytysosastolta pöllitty vaippa taskussa. Toinen rotu ovat he, jotka pakkaavat kaksi täyttä matkalaukkua sairaalaan mukaan - toisen vaaleanpunaisen ja toisen vaaleansinisen.

Mieheni on enemmän ensimmäistä koulukuntaa. Mikäli hän olisi vastuussa vauvantarvikehankinnoista, meillä olisi kotona vain äitiyspakkaus. Ei mitään muuta. Muut tavarat hankittaisiin sitten matkan varrella tarpeen mukaan. Itse olen paremman valmistautumisen (lue: hysterian) kannalla. Ainakin, mitä tulee terveyteen. Sitten, jos vauvalla on kuumetta tai ihottumaa, niin en halua SIINÄ VAIHEESSA alkaa arpoa, että mikä apteekki on auki ja kumpi hyppää autoon. Haluaisin myös etukäteen ehkäistä kaikki mahdolliset ehkäistävissä olevat vaivat niin itselleni kuin lapselleni.

Siispä otin reippahasti yhteyttä Yliopiston Apteekkiin ja kysyin, että mikä on kaikista paras mahdollinen kilpavarustus vauvalle apteekkituotteiden suhteen. He vinkkasivat nettisivuilleen, missä on jo listaa tehty valmiiksi vauvaperheitä varten. Tuotteet löytyvät täältä linkistä. Lista on hyvä, mutta ei hysteeristä mieltäni aivan tyydyttävä, joten kysyin monelta perheelliseltä ystävältäni täydennystä. Tuloksena melko kattava lista, jonka laitan tässä jakoon, silivuuplee!

Kommentoikaa, jos huomaatte puutteita listalta! Jättäkää kommentoimatta, jos huomaatte listalla jotakin turhaa. Ei vara venettä kaada.

Selviytymispakkaus apteekista vauvalle ja hysteeriselle uudelle äidille:

- Niistäjä. Tiesittekö, että vauvat eivät osaa niistää? Tämä tuli minulle aivan yllätyksenä, vaikka onhan se tietty aivan loogista! Ystäväni ovat suositelleet sellaista niistäjää, jolla räkä imaistaan tuubin kautta nenästä. Kuulostaa vähän oksettavalta, mutta kuulemma se toinen versio niistäjästä ei toimi yhtään niin hyvin.
- Käsidesi. Kun ystävät ja kylänmiehet ja itämaan tietäjät tulevat ihmettelemään uutta ihmistä (lue: ihmettä) niin tätä voi tarjota heille jo ovella.
- Kuumemittari. Se perinteinen hanuriin työnnettävä. Vauvalle.
- Lansinoh-voide. Monen äidin hehkuttama voide, joka pelastaa arkojen nännien ihon meijeritoiminnassa. Äidille.
- D-vitamiini maitohappobakteeri-lisällä. D-vitamiinilisää suositellaan ihan neuvolassakin vauvalle. Ystäväni ovat sanoneet, että kannattaa ehdottomasti satsata sellaiseen, missä on maitohappobakteerit samassa. Liittyy varmaan jotenkin vatsan toimintaan? Vauvalle.
- Sinkkivoide. Me käytimme tätä Selviytyjissä viidakossa, kun hietakärpäset, meritäit, meduusat, moskiitot ja madot olivat syöneet ihomme riekaleiksi. Ilmeisesti voide parantaa vauvan vaippaihottuman. Vauvalle.
- Vauvaöljy. Vauvan ja miksei äidinkin ihon hoitoon. Voi lorauttaa tipan jo kylpyveteen!
- Merisuolaliuos. Nenään suihkutettava merisuolavesi tukkoisen nenän avaamiseen vauvalle.
- Topsit. Ei kuulemma ne perustopsit käy. Paljon parempia ovat sellaiset pulleat topsit vauvan navan puhdistamiseen.
- Kosteuspyyhkeet. Näitä ilmeisestikin kuluu ja paljon. Käyttötarkoitus vielä itselle vähän tuntematon. Eikö pylly hanan alle riittäisi? No, kokeillaan!
- Imetyssuojat. Kuulemani mukaan kannettavissa meijereissä on välillä vuoto-ongelmaa. Äidille.
- Magnesiummaito. Synnytyksen jälkeen äidin paikat saattavat olla kipeenä ja kakkosella käynti hankalaa. Magnesiummaidolla voi yrittää pehmentää ulostetta. Äidille.
- Maidonkerääjä. Kuulin, että kun toisesta rinnasta syöttää, niin toinenkin rinta vuotaa. Maidonkerääjällä saa superfoodin talteen.
- Rintakumi. Arkoja nännejä suojaamaan tai vauvan imua helpottamaan.

Vauva apteekki

Tässä pieni otos apteekkiarsenaalistamme, lempeästi leväten anoppini kutomalla vauvanpeitteellä. Taitaa olla muuten kolmas peitto, jonka hän on rakkaudella solminut pienelle pojalle. Aika liikuttavaa, eikö?

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D