Hanna Paavilainen

Nuts for peanuts elmukelmun kera

söndag 14 september, 2014 @ 08:39
3
Ystäväni "Aikuinen surffari" anoi, etten laittaisi enää blogiin yhtään maapähkinävoireseptiä, sillä ne häiritsevät vahvasti hänen ruokavaliotaan. Tästä tietenkin provosoiduin vielä ainakin yhteen huippureseptiin maapähkinävoista! Tämä on vain niin herkkua, etten malta olla tätä jakamatta. Sitä paitsi tämän karkkikanan ravintoarvot eivät ole mistään pahimmasta päästä, jos pitää kastikkeen määrän maltillisena. (Jepjep, sopii vain yrittää! Kerran tein kastikkeen tuplana ihan vain sen takia, että sitä saa läträtä kunnolla salaatin päälle!)

Bongasin Fit you too -blogista ohjeen karkkikanaan, jonka nimi lupaa paljon ja maku lunastaa lupaukset. Meidän perheessä syödään todella paljon kanaa, joten kaikki variaatiot sen valmistamiseen tulevat käyttöön. Karkkikanaa on meillä tehty jo muutamaan kertaan eri lisukkeiden kanssa. Tällä kertaa lisukkeeksi paistoin pannulla lehtikaalia, sipulia ja siemeniä. Karkkikana maistuu myös salaatin, höyrytettyjen vihannesten tai riisin kanssa.

Karkkikana (noin. 4 annosta)

4 broilerin rintafilettä (Sellainen 120-150g per henki)
suolaa
mustapippuria

Kastike
2 rkl hunajaa
1 rkl kookosöljyä
1,5 – 2 rkl sokeritonta maapähkinävoita
soijaa (n. 1 rkl)
kurkumaa (n. 1-2 tl)
1 tuore chili tai jauhettua chiliä n. 1-2 tl

Tipujen päälle pari viiltoa ja suolat ja pippurit molemmin puolin.
Sekoita kastikkeen ainekset notkeaksi mömmöksi. Pyörittele kanafileet mömmössä molemmin puolin, laita uunivuokaan, folio päälle ja 30min. 170 astetta. Puolen tunnin päästä kääntele lihoja, poista folio ja laita uuniin vielä vartiksi.

Karkkikana
karkkikana
karkkikana


Miehen kommentti: Todella hyvää, mutta liikaa potkua chilistä (itse en maistanut mitään, ilmeisesti raskaus sekoittanut makuhermot). On tämä lehtikaali varmaankin tosi terveellistä, mutta sen rakenne on aivan kuin elmukelmua söisi. Ilmeisesti jatkossa meillä paistetaan kanan kaveriksi pinaattia, ei lehtikaalia.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Helppo herkku

onsdag 03 september, 2014 @ 21:52
0
Edellisestä reseptistä jäi jäljelle puoli purkkia maapähkinävoita. Mitä tehdä? Karjalasta kotoisin oleva, pula-aikana varttunut, isäni on opettanut minulle, että ruokaa ei koskaan sovi heittää roskiin!

Maapähkinävoista tulee mieleen amerikkalaiset tv-sarjat, joissa lapset syövät tahnaa vaalean leivän päällä hillon kera. Suosittelen jättämään sellaisen hötön television höttömaailmaan. Maapähkinävoita voi käyttää myös terveellisellä tavalla! Maapähkinävoi on helppo proteiininlähde ja se sisältää tärkeää, hyvälaatuista rasvaa.

Ensimmäinen ja tärkein valinta maapähkinävoin terveellisyydestä tehdään jo kaupassa. Valitse sellainen maapähkinävoi, johon ei ole lisätty sokeria. Mielellään ei tarvitsisi olla lisätty mitään. Omassa luomuversiossani oli lisätty himalayan suolaa.

Toinen vaihe maapähkinävoin terveydessä on se, minkä kanssa sitä syö. Frendeissä joskus Joey söi tahnaa kastamalla sinne sormensa ja imeskelemällä niitä, mutta itselle massa on vähän liian tuhtia sellaisenaan. Laita maapähkinävoista pieni silmä maitorahkan ja marjojen joukkoon makua antamaan. Ystäväni Kipan suosittelema vinkki: levitä maapähkinävoita omenaviipaleiden päälle. Aivan loistava välipala, jälkiruoka tai keskiyön salainen herkku!

Kolmas ja olennainen vaihe maapähkinävoin käytössä on määrä. Kuten pähkinät yleensäkin, maapähkinät ovat melkoisia kaloripommeja. Ennen kuin huomaankaan, olen popsinut pari omenaa siivuina ja puoli purkkia maapähkinävoita. En osaa edes laskea niin pitkälle, mitä se kaloreissa mitattuna tekee. Tämä on vaarallisen koukuttavaa! Mutta raskaana ollessa saa syödä kahden edestä! Muut voivat yrittää pysyä kohtuudessa puolestani.

Maapähkinävoi

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kvinoapyörykät wanna-be-Tomi-Björck

tisdag 02 september, 2014 @ 20:51
2
Kun mieheni maistoi näitä kvinoa-kasvispyöryköitä, hän luuli Tomi Björckin käyneen keittiössämme. Makumaailma kieltämättä viittaa Gaijinin suuntaan! Vakuuttelin hänelle, että minulla ja Tomilla ei ole salaista suhdetta, vaan löysin tämän ohjeen Hesarin ruokasivuilta.

Tämä monivaiheinen resepti vaati parin hyvän ystävän tueksi ja seuraksi. Jos tila olisi ollut otollisempi, niin lasi viiniäkin olisi saattanut maistua ruoantekojuomana. Resepti toteutui yllättävän vaivattomasti kolmen naisen voimin ja yhtä tomeralla tahdilla pyörykät hävisivät pöydästä nälkäisiin kitoihimme. Suu täynnä hehkutimme: "Herkullista!" "Rapeaa!" "Terveellistä!" "Ehdottomasti jatkoon!"

Tarvikkeet näyttivät vähän eksoottiselta ja vaativatkin vähän pidemmän harhailuretken lähi-Prisman käytävillä, mutta kaikki ainekset löytyvät ihan peruskaupan valikoimasta:

Kvinoakasvispyörykät
1,5dl kvinoaa (puuroutuvaa)
3dl vettä
1 kesäkurpitsa
1/2 tl suolaa
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
1/2 dl rypsiöljyä
1tlk (400g) säilöttyjä pavun ituja
5cm pala tuoretta inkivääriä
2 kevätsipulia varsineen
2dl kaurahiutaleita
1dl auringonkukansiemeniä
2,5rkl vihreää currytahnaa

Pähkinäkastike:
1dl sileää maapähkinävoita
1rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 limen mehu
2rkl vettä
2rkl hunajaa
2rkl soijakastiketta

Tarjoiluun:
isolehtistä salaattia
kevätsipulia
tuoretta korianteria

Valmistus:
Keitä kvinoa (1,5dl) pakkauksen ohjeen mukaan. Paitsi että älä huuhtele kvinoaa, vaikka pakkauksessa niin sanotaan. Sopii yrittää, mutta tuloksena on vain kourallinen kvinoaa viemärissä ja saat yllärinä imuroida jyviä vielä joulunakin nurkistasi. En ole vielä keksinyt, että millaisessa suodinpussissa ne muka saisi pestyä. Pistä sinne kattilaan rohkeasti vain ja keitä. Anna kvinoan jäähtyä kattilassaan.

Poista kesäkurpitsasta vetinen siemenosa ja raasta. Sekoita joukkoon suola ja jätä raaste itkettymään siivilään noin 10 minuutiksi.

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuulota 5 minuuttia pannulla öljyssä ja sekoita sipulit kvinoan joukkoon. Pilko idut ja purista ne mahdollisimman kuivaksi. Lisää kvinoan joukkoon. Kuori ja raasta inkivääri ja viipaloi kevätsipulit. Lisää kvinoan joukkoon. Puristele kesäkurpitsaraaste mahdollisimman kuivaksi ja lisää kvinoan joukkoon. Sekoita myös mukaan kaurahiutaleet, siemenet ja vihreä currytahna.

Muotoile massa öljytyin käsin pellille. Tässä vaiheessa tuskan hiki nousi otsalle. Jos olisin ollut yksin, olisin lisännyt massaan kananmunan helpottaakseni hommaa. Mutta ystäväni Kätevä Emäntä sai pyöriteltyä kauniin symmetriset pullaset. Salaisuus oli kuulemma riittävässä määrässä öljyä käsissä, mutta luulen, että tekniikallakin oli jotain väliä. Voit verrata alla olevista kuvista Kätevän Emännän taidonnäytteet ja omat yritykseni ennen luovuttamista. Nailed it!!!

Paista 225 asteessa noin 20-25min.

Valmistele uunin hönkiessä kastike. Se onkin helppo homma. Mittaa maapähkinävoi ja muut ainekset kulhoon, sekoita tasaiseksi.
Tämä kastike oli muuten aivan taivaallista! Aion jatkossa tehdä sitä myös muiden ruokien päälle.

Tarjoile salaatinlehteen käärittynä kevätsipulin ja tuoreen korianterin kanssa. Nomnom!

kvinoa
kvinoa
kvinoa
kvinoa
kvinoa


Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Maapähkinävoipurkkkiahan ei tule käytettyä tässä reseptissä kokonaan. Seuraavassa kirjoituksessa laitan vinkin jämän hyötykäytöstä!
Tykkää ja jaa

Grillatut ananakset potkulla

fredag 01 augusti, 2014 @ 12:43
2
Lupasin sitä jälkiruokaa grilliherkkujen jatkeeksi. Koska jälkiruoallehan on aina oma vatsansa, vaikka kuinka paljon olisi alle ahminut pekonitaatelikääröjä!

Grillatut ananakset mustapippurilla ja jäätelöllä

Tarvitset:
Ananasta (tuoretta! Älä edes yritä sillä säälittävällä purkkiananaksellä tätä!)
Voita
Sokeria
Mustapippuria
Jäätelöä

Kuori ananas ja poista keskeltä kova osa. Viipaloi ananas reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Voitele voisulalla ja laita pieni ripaus sokeria päälle. Pieni määrä sokeria ei tee ananaksesta imelää, mutta antaa sille mukavan pinnan grillatessa. Grillaa ananakset molemmin puolin niin, että saavat väriä. Rouhi grillauksen JÄLKEEN päälle mustapippuria. KYLLÄ! Mustapippuria. Yllättävä veto, mutta älä anna ennakkoluulojen pilata makunautintoa. Ennakkoluulot eivät sovi ruoanlaittoon, ihmisten tapaamiseen eivätkä erityisesti uskontoon.
Tarjoile sopivasti sulaneen vaniljajäätelön kanssa.
NOMNOM!

Ananas
Ananas
Ananas

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Nyt rillataan!

torsdag 31 juli, 2014 @ 11:40
0
Marinoiduimme Helsingin helteessä ja Jumalan lempeässä lämmössä. Tämän soijaisen olon saattelemina päätimme grillailla viilenevässä illassa kesäkeittiössämme. Kuumailmapallot lentelivät ylitsemme vaarallisen matalalta.

Tätä iltaa tulen sitten Marraskuussa muistelemaan, kun kynnän samaisella paikalla rattaiden kanssa polvia myöten loskasohjossa. Tätä iltaa ja sitä, kun ystäväni Kätevä Emäntä katsoi taivaalle ja kysyi hädissään:
"Joko nuo linnut ovat lentämässä etelään? Eihän se syksy vielä voi olla tulossa?!?".
"Ai noi varikset vai?!? No eivät taida olla etelään matkalla!"

Parhaat grilliherkut kesäkeittiöön

Grilli-iltamme toimi nyyttäri-periaatteella, eli jokainen toi vähän jotakin. Lopputulos oli yllättävän yhteensopiva, punaisena lankana sopivasti avotulta suudellut sopivasti tummentunut ruoka ja savun katku hiuksissa. Tässä muutama hitti kirjavasta paletistamme.

Martha Stewartin taatelipekonikääröt


Päädyimme yhteistuumin siihen, että pekoni on unelmaraaka-aine ja voi pelastaa minkä tahansa ruoan. Kipa-kasvissyöjä oli tosin melko hiljaa pekoniylistyksemme ajan, mutta illallisseurueemme miehet olivat puheissaan laittamassa sitä vaniljajäätelönkin päälle. Nämä rullat hurmasivat siis KAIKKI. Paitsi Kipan.

Tarvitset yksinkertaisesti:
kuivattuja taateleita
pekonia
grillitikkuja

Kääräise taateli pekoniin ja pujota tikkuun. Puolikas pekoni per yksi taateli ja tikkuun voi laittaa useamman käärön. Grillaa. Heitä suuhun. Odota suolaisen ja makean ihanaa räjähdystä suussasi. Laita silmät kiinni ja hymyile. Voi muuten tehdä myös uunissa grillivastuksella!


Kastike, joka sopii minkä grillijutun kanssa tahansa

Tämä kastike sopii minkä tahansa kylkeen: grilliperunan, grillilihan, grillattujen kasviksien, salaatin... Tarvitset yksinkertaisesti:
fetaa
turkkilaista jugurttia
tilkka oliiviöljyä
mustapippuria

Sörssää feta mössöksi, saa jäädä sattumia. Lisää saman verran turkkilaista jugurttia. (Meillä suhde oli yksi 200g fetapurkki ja 200g jugurttipurkki, syöjiä 6.) Lisää pieni kaato oliiviöljyä ja maun mukaan mustapippuria. Sekoita, anna tekeytyä hetki jääkapissa. Voíla!

Laitan vielä erikseen poustauksen yllättävästä grillijälkiruoastamme. Nams!

Pekonitaateli
Pekonitaateli
Pekonitaateli
Pekonitaateli

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Maailman helpoimmat suklaaproteiinilätyt

onsdag 23 juli, 2014 @ 10:13
4
Tarvitset:
Manninen -proteiinivanukasjauhetta, suklaa (nimenomaan tällä merkillä onnistuu, tai ainakaan itse en ole muiden merkkien vanukkaista saanut sellaista koostumusta aikaiseksi, jolla proteiiniletut onnistuisivat)
Kookosöljyä (paistamiseen, voi korvata myös muulla öljyllä)
Marjoja (tarjoiluun)

Tee näin:
Tee pakkauksen ohjeiden mukaisesti proteiinivanukas. Kannattaa tehdä vähän löysä vanukas, eli pikkuisen enemmän nestettä kuin ohjeessa. Olen tehnyt vanukkaan ihan veteen.
Kun vanukas on hyytynyt oikean ajan jääkaapissa sopivan kiinteäksi ja vähän valuvaksi, niin lusikoi pannulle ja paista kookosrasvassa. Sopiva koko yhdelle lätylle on pari isoa ruokalusikallista. Itse en ainakaan osaa sen suurempia lättyjä kääntää hajoittamatta. Tarjoile marjojen kanssa. Nam.

Manninen

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Hätäkärsy

tisdag 22 juli, 2014 @ 09:35
0
Minulta kysyttiin, että mitä proteiini- ja ravintolisiä käytän. En ole ravintoterapeutti enkä personal trainer, mutta tässä oma heran makuinen historiani.

PALAUTUSJUOMA

Yritän yleensä saada proteiinini "oikeasta" ruoasta ja join itseni ulos proteiinisekoituksista jo 2000-luvun alussa. Suunnittelen siis treenit niin, että pääsen mahdollisimman suoraan salilta lounaspöytään tai kotona olisi valmiina joku annos odottamassa. Jos tiedän, ettei näin tapahdu, on palautusjuoma ihan MUST!


PROTEIINIPATUKAT

Käsilaukussani on AINA proteiinipatukka hätäkärsynä eli yllättävän nälkäkiukun varalle. Nälkä jos mikä saa pirunsarvet kasvamaan päähän ja mielen huutamaan kirkon vastakkaisen firman pomon nimeä.

Proteiinipatukkaa valitessa kiinnitän huomiota arvoihin eli tihrustan sitä pientä numerotaulukkoa kääreessä. Olennaista on, että proteiinia on mahdollisimman paljon. Parhaimmillaan olen löytänyt patukoita, joissa on 50% patukoita, yleisimmin niissä vain 30-40%. Toinen asia, minkä tarkistan, on sokerien määrä. Jos sadassa grammassa patukkaa on puolet, niin sehän on ihan sama, jos suklaata söisi. Yritän siis aina löytää mahdollisimman pienen luvun siitä kohdalta. Makunautintoa on turha etsiä näistä, tai ainakaan itselleni nämä eivät ole mitään erityisiä herkkuja. Joskus ruoka on ihan vain polttoainetta tai pirunsarvien-esto-väline. Viime aikoina olen syönyt Fastin naturally high protein -patukoita, mutten ole mitenkään merkkiuskollinen. Enkä syö näitä mitenkään päivittäin. Mieluummin melkein nappaan lähikaupasta mustikkamehukeiton ja rahkan.

PROTEIINIVANUKAS
Aivan kuin palaisi lapsuuden Jacky-makupalojen ääreen! Oih! Vaikka proteiinilisän maku ei viekoittele kieleni kärkeäni, niin nämä puddingit ovat aivan herkkua. Niissä on mielettömät arvot (sisältävät myös kuitua!!!) ja ne menevät aivan herkkuiltapalasta tai välipalasta tai makeannälkään. Kaapissani on sekä Mannisen että Fastin proteiinivanukasta, sillä Mannisesta saa loistavat proteiiniletut, mutta Fastin vanukas on ehkä vähän paremman makuista vanukkaana. Laitan reseptin proteiiniletuista piakkoin!

Fast


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D