Hanna Paavilainen

Tähän on tultu

söndag 30 november, 2014 @ 19:36
0
Kotiäidin päivät aivan rientävät, kun imuroi korkokengät jalassa, valmistaa herkullisia - mutta terveellisuä! - lämpimiä aterioita miehellensä ja suoristaa pöytäliinan oikealle kohdalleen. Välillä ihailee peilikuvaansa keittiön kaakeleiden puhtautta kiiltävistä pinnoista.

Niin varmaan! Hah!

Todellisuus on vähän toisenlainen. Leikin vime sunnuntaina kuitenkin kodin hengetärtä ja leivoin sämpylöitä. Oli muuten eka kerta sitten yläasteen köksän tuntien. Silloisia sämpylöitäni olisi voinut käyttää kuulantyönnön Suomen mestaruuden kilpavälineenä. Tällä kertaa onnistuin yllättämään itsenikin herkkusämpylöilläni ja pitäähän sitä päästä tänne blogiinkin asiasta lesoamaan.

Resepti alkaa. Laita valkoiset helmet kaulaan ja punaa huulet.

Hannan herkkusämpylät:
3dl lämmintä vettä
2dl lämmintä maitoa
2tl siirappia
2tl suolaa
4dl täysjyvävehnäjauhoja
1dl ruisjauhoja
5,5dl kaurahiutaleita/kauraleseitä
1 pussi kuivahiivaa
0,5dl öljyä ja toiset 0,5dl sämpylöiden muotoiluun
1dl siemeniä (esim. siemensekoitus) sekä 1dl siemeniä koristeeksi.

Heitin kulhoon lämpimän maidon ja veden ja kuivahiivan. Annoin monitoimikoneen laulaa. Olisi varmaan pitänyt liuottaa niitä jotenkin, en tiedä, mutta heitin vaan heti perään siirapit, suolat, jauhot ja öljyt. Lisäsin vielä 1dl siemensekoitusta, jossa oli kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä sekä cashew-pähkinää. Annoin koneen jauhaa massan tasaiseksi. Tosi löllöksi se jäi, sellaiseksi joka tarttuu ärsyttävästi käsiin eikä irtoa vaikka kuinka ravistaisi.

Kohotin vesihauteessa 20 minuuttia. Siinä välissä ehtii nopeasti pyyhkimään pölyt sulkahuiskalla ranskalaisen sisäkön asussa. Sitten muotoilin sämpylät pellille. Siitä taikinasta ei meinannut millään saada palloja aikaiseksi, sillä taikina vaan tarttui käsiin. Keksin, että hieron käsiin pikkutipan öljyä jokaisen sämpylän välissä. Sen avulla sain pallerot pyöriteltyä nätiksi pellille. Painelin päälle siemeniä. Paistoin 225 asteessa 10-15min. Hyvää tuli. Mies heräsi vastapaistettujen sämpylöiden tuoksuun.

Tähän on tultu. Äitiys muuttaa ihmistä radikaalisti ja pysyvästi. En olisi iiiikinä maailmassa kuvitellut sämpylöitä leipovani sunnuntaina kukonlaulun aikaan.

sämpylä
sämpylä
sämpylä

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Tuntemattomat ystävät ja meksikolainen kanakeitto

fredag 21 november, 2014 @ 14:44
0
Minulta puuttuu sellainen ominaisuus, että jotenkin vaistoisin, jos joku ei pidä minusta. Lähtökohtaisesti oletan, että kaikki pitävät minusta, ellei toisin erikseen mainita, koska lähtökohtaisesti minä pidän aina uusista ihmisistä. Sitten, jos he osoittautuvatkin aivan tyhmäpäiksi, niin sitten en tietenkään pidä. Yleensä eivät osoittaudu. Minulla onkin aika monta ystävää tai ainakin tuttua ihmistä, josta pidän.

Ystävystyn helposti myös ihmisten kanssa, joita en ole koskaan nähnyt. Tv-sarjojen hahmot jäävät sydämeeni asumaan. Jään ikävöimään kirjan päähenkilöä jo siinä vaiheessa, kun olen puolessa välissä kirjaa ja tiedän, että kohta on jo luovuttava tästä ystävästä. Lisbet Salander oli yhdessä vaiheessa rakas ystäväni ja mietin välillä, mitä Gilmoren tyttöjen Lorelei neuvoisi minua toimimaan. Seuraan muutamia blogeja ja välillä kuvittelen niiden pitäjät ystävikseni. Varmaan, jos kadullä törmäisin heihin, niin menisin varmaan halaamaan ja kysymään kuulumiset. Näin varmaan myös Lorelein näyttelijältä.

Cosmopolitan -lehden bloggaaja Julia on yksi näistä ystävistäni, joita en ole koskaan tavannut. Hän on neuvonut minulle maailman parhaan kanakeiton reseptin. Ruoka, jonka raaka-aineisiin kuuluu avocado ja korianteri, ei vain voi mennä pieleen! Tuunasin reseptiä gluteenittomaksi ja tässä se on. Maailman täydellisin kanakeitto.

Meksikolainen kanakeitto

Liemi:
-1,5L vettä
-tomaattipyrettä n.1rkl
-oliiviöljyä 2-3rkl
-1,5 kanaliemikuutiota
- 2 valkosipulinkynttä
-chipotle salsaa maun mukaan 4-8 rkl (Julia ohjasi etsimään tortilla-hyllyjen lähettyviltä)

+ + + +

-maustamattomia kanansuikaleita
-suolaa, pippuria
-nippu korianteria
-2 avokadoa
-1purkki creme freshiä
-1 iso sipuli
-2-3 limeä
-retiisejä
-tomaattia

Kuumenna kattilassa öljy ja tomaattipyre. Lisää vesi, kanaliemikuutiot, viipaloidut valkosipulin kynnet ja salsa. Anna kiehua n. 20min.

Sillä välin paista kanat ja lisää vähän suolaa ja pippuria niihin. Silppua sipuli pieneksi silpuksi, kuutioi tomaatti ja avocado, viipaloi retiisit.

Asettele "täytteet" lautaselle. Revi päälle korianteria. Kaada kuumaa lientä lautaselle ja purista puolikkaan limen lohkon mehu joukkoon. Kauhase päälle vielä lusikallinen lisää ranskankermaa.

Ryystä nautinnollisesti käkättimeen, mieluiten hyvässä seurassa mariachin soidessa taustalla.

Kuvassa keitto näyttää ehkä parin päivän biojätteiltä lillumassa liemessä, mutta maku on taivaita hipova. Tästä pääset kurkkaamaan reseptin mestarin eli Julian kuvia. Tulee sellainen olo, että itsekin pitäisi joskus panostaa tuohon ruoan esillepanoon.
meksiko

Aamen ja terkkuja,
Hanna





Tykkää ja jaa

Maailman paras jätskiannos

torsdag 06 november, 2014 @ 18:03
2
Yleensä blogissani vinkkailen vain terveellisiä reseptejä, mutta annan lipsahtaa tämän kerran mässäilyn puolelle. Olen sitä mieltä, että ainoana kansana maailmassa amerikkalaiset ymmärtävät, mistä jälkkäreissä on oikeasti kyse. Ranskan maan anti makealle gourmetille on liian pienet piiperretyt annokset, idässä luullaan hedelmiä jälkiruoaksi ja italialassakin pidetään aivan liian yksinkertaisista annoksista. Amerikkalaiset ovat oikeilla linjoilla sokerin määrän, annoskoon, luovan sekoittamisen ja rasvan määrän suhteen. Kaikki sopii kaikkeen ja kaikkea pitää olla tarpeeksi!

Tämä jälkkäri on ihan maailman parasta. Se on kaikkea. Se on kylmää ja se on kuumaa. Se on samettisen pehmeää ja se on rapsakkaa. Se on makeaa ja se on suolaista. Se on maku- ja tuntoaistien räjähdys suussa.

Maailman paras jätskiannos
Alle hyvää vaniljajäätelöä (Lidlistä saa parhaan vaniljajätskin!) tarpeeksi iso pallo. Heitä päälle kourallinen suolapähkinöitä. Kaada päälle kuumaa kinuskia. (Ihan sitä kaupan valmista kinuskia, mikrolämmitys riittää).

Morjesta pöytään miten hyvää!
Jätski


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Maailman paras omenapiirakka

måndag 20 oktober, 2014 @ 16:11
2
Anoppini on superlatiivien ystävä. Asiat, ilmiöt ja ihmiset ovat "maailman kauneimpia", "maailman upeimpia" tai vähintäänkin "fantastisen täydellisiä". Tapa on periytynyt myös miehelleni, joka leipoo "maailman parhaita suklaakeksejä".

Tämä omenapiirakka on superlatiivinsa ansainnut. Tämä ihan oikeasti on MAAILMAN PARAS OMENAPIIRAKKA. Yleensä hukutan omenapiirakan vaniljajäätelöön tai -kastikkeeseen, mutta tämä piirakka ei vaadi edes sitä. Tämä on sellaisenaan maailman parasta. Jos ette minua usko, niin uskokaa anoppia. Tai tehkää itse ja uskokaa makunystyröitänne!

Maailman paras omenapiirakka (Lapin Kansa reseptillä)

POHJA:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl jauhoja (anoppi laittaa puolet spelttijauhoa, puolet täysjyvävehnäjauhoja)
1tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri sekoitetaan, jauhot nypitään joukkoon ja painellaan vuoan pohjaan/reunoille.

TÄYTE:
2dl rahkaa
2dl kermaa
1dl sokeria
2tl kanelia

--> Ainekset sekoitetaan keskenään ja levitetään pohjan päälle.

PÄÄLLE:
2-3 omenaa raastettuna, sen päälle kanelia ja sokeria. Mikä tahansa omenalajike käy, myös sellaiset vähän mauttomammat ulkomaiset.

Koko komeus paistetaan uunissa 175 asteessa 35-40 minuuttia. Jäähdytä hetki ennen tarjoilua, jotta täyte sakenee. Voi tarjoilla myös kylmänä.

Halleluja. Food. Amen.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Lohiwokki

fredag 10 oktober, 2014 @ 17:44
0
“After a good dinner one can forgive anybody, even one's own relations.”

- Oscar Wilde -


Hyvä, terveellinen ruoka pelastaa aika monta asiaa. Vaikka huonon omantunnon.

Tämä lohiwokki on tällaisenaan herkkäsuisen mieheni herkkua. Itse kaipaisin settiin vähän potkua tai yrttiä tai jotain. Ehkä tuoretta inkivääriä. Tai chiliä. Tai korianteria. Ihan toimiva tämä tällaisenakin on, helppoa arkiruokaa.

Lohiwokki (noin 4 hengelle)

300g lohta
kaalia (noin puolikas pienehköstä kerästä)
400g vihanneksia (esim. wokkivihanneksia pakkasesta. Itse löysin jääkaapista pari porkkanaa, kesäkurpitsoja ja pakkasesta herne-maissi-paprika-pussin)
200g katkarapuja
n. 1dl kookosmaitoa
4rkl soijakastiketta
öljyä

Pilko kaalit ohuenohuiksi suikaleiksi. Ne toimivat tässä wokissa vähän nuudeleiden tavoin! Pilko vihannekset suupalan kokoisiksi ja lohi suikaleiksi. Paista ensin vihanneksia pannussa öljyssä niin, että saavat väriä ja pehmenevät hiukan. Siirrä vihanneksia syrjään wokkipannun reunoille ja paista lohet kypsäksi. Sekoita sitten setti ja päälle kookosmaito ja soijakastike. Anna muhia hetki, että nesteistä osa haihtuu. Lisää viimeiseksi katkaravut. Älä keitä katkarapuja pitkään - muuten ne sitkostuvat.

Siunaa ja syö. Halleluja. Food. Amen.

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Lohiwokki
Lohiwokki
Lohiwokki
Tykkää ja jaa

I <3 Kaali

fredag 26 september, 2014 @ 16:30
0
Olen ehkä aikaisemminkin julistanut rakkauttani kaaliin tällä foorumilla. Joka syksy löydän tämän fantastisen raaka-aineen uudestaan! Kaali on terveellistä, ekologista ja halpaa. Siitä saa paremman salaattipohjan kuin jäävuorisalaatista, sillä se säilyy paremmin ja rouskuu mukavammin suussa. Siinä on sitä paitsi paremmat ravintoarvotkin. Kaalista voi tehdä wokkeja, patoja, kääryleitä ja laatikoita. Neuvolassa sitä suositeltiin jopa tunkemaan rintaliiveihin, jos tissejä pakottaa imetyksestä (Suhtaudun neuvoon erittäin epäluuloisesti. En ole vielä tätä kokeillut). Tässä kuitenkin superhelppo kaalilisuke lautaselle. Tätä olen kokeillut!

Löysin Kokit ja Potit -blogista ohjeen grillattuihin kaalikiekkoihin. Grillikausi on jo ohi jo, joten valmistin kiekkoni uunissa. Ihan vain kaali puoliksi siten, että kanta menee puoliksi. Kanta pitää kiekot kasassa. Isolla machetella sitten noin sentin paksuisia kiekkoja. Pullasudilla molemmille puolille öljyä pintaan ja mausteet päälle (itse laitoin suolaa, pippuria ja grillimaustetta). Uuniin 175-200 astetta ja noin 20min.

Viilenevässä illassa kiva kaveri kanafileen kanssa!

Kaali

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Tykkää ja jaa

Bataattiburger

måndag 22 september, 2014 @ 22:37
0
En pidä vehnästä, joten bongailen aina mielelläni reseptejä, joissa on kekseliäästi korvattu tuo valkoinen prosessoitu tuote. Joku kesäinen Costume-lehti esitteli tämän reseptin, jota piti tietenkin kokeilla!

Bataattiburger oli yllättävä makumaailmaltaan, sillä bataatti ja kookosrasva tuovat makeutensa kokonaisuuteen. Toisaalta taas tuhti feta tasapainottaa suolaisuudeltaan. Mieheni mielestä burgeri maistui vuohenjuustoiselta (joka hänen suustaan EI ole kohteliaisuus), mutta itse pidin kovasti tästä gluteenittomasta hampurilaisesta.

Bataattiburger
1 iso bataatti
kookosöljyä
400g lampaan jauhelihaa (tosin en maistanut kovin suurta eroa ihan perusjauhelihaan, jatkossa teen tämän varmastikin ihan sikanaudasta!)
1 chili (hienonnettuna)
2 valkosipulin kynttä (hienonnettuna)
1 kananmuna
1 pieni sipuli (raastettuna)
suolaa
mustapippuria

Kastike
1dl turkkilaista jugurttia
1dl fetaa
oliiviöljyä

Lisäksi
Salaattia
punasipulia
tomaattia

Valmistus
Leikkaa Bataatista noin sentin viipaleita ja valele ne molemmin puolin kookosöljyllä. Laita pellille, paista 225 asteessa n. 15min.

Sekoita jauheliha ja muut ainekset. Muotoile pihvit ja paista pannulla.

Valmista kastike muussaamalla feta jugurtin joukkoon. Jätä sattumia. Lorauta joukkoon vähän oliiviöljyä.

Tarkoile bataattikiekkojen välissä pihvi, kastike ja salaattia/tomaattia/punasipulia. Saa yrittää haukatakin hampurilaisen tavoin, mutta minulla ainakin luonnistui helpommin haarukalla ja veitsellä.
Bataatti
Bataatti


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D