Hanna Paavilainen

Haisee pahalta, maistuu hyvältä

söndag 21 juni, 2015 @ 11:10
0
"Täällä haisee" totesi mieheni sisään tullessaan. "Haisee ihan biojätteeltä" hän näki asiakseen tarkentaa.
Olin juuri sydänverellä ja vaivalla ja rakkaudella tehnyt kukkakaalileipäsiä. Myönnän, että kaalissa on sellainen jännä ominaistuoksu. Kukkakaalia, kakkakuulia...

Olen aikaisemminkin ennustanut, että kukkakaali on uusi trendikasvis. Minussa taitaa olla profeetan vikaa, sillä nyt kaikki sportit ja kotivinkit ovat olleet täynnä kukkakaalireseptejä! Tämän tosin bongasin Pirkka-lehdestä. Sen verran kesäinen herkku tämä oli, että adööreistä huolimatta jaan reseptin myös täällä.

Kukkakaalileipäset

1 iiiso kukkakaali
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
(Parempi, jos raastat itse. Tiesitkö, että valmiissa juustoraastepussissa saattaa olla vain 40% juustoa?!? Mietipä, mitä se loppuosa on...)

suolaa
mustapippuria

Täyte:
1 purkki Ranskankermaa
1 purkki fetaa
kurkku
kirsikkatomaatteja

Irrota kukkakaalista kukinnot. Leikkele kukintoja veitsellä pienemmäksi, tyrkkää tehosekoittimeen ja hienonna muruiksi. Todennäköisesti tehosekoittimesi teho ei riitä. Älä lannistu, sörki sinne kulhoon välillä lusikalla ja yritä uudestaan. Kyllä se siitä. Laita muru kulhoon ja kuumenna mikrossa 2 minuuttia. Sekoita joukkoon munat, juustoraaste ja mausteet. Muotoile pellille 5-6 ohutta leipästä ja paista 200 asteessa 20 minuuttia.

Levitä päälle ranskankermaa ja murustele päälle fetaa. Laita takaisin uuniin 5 min.

Päälle kuutioitua kurkkua ja tomaattia. Siunaa ja syö.
kukkakaali

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Lapsiystävällinen Lucha loco

onsdag 13 maj, 2015 @ 15:38
2
Alkuun vauvan kanssa en uskaltanut mennä muualle Helsingissä kuin Forumin ja Kampin lähettyville, sillä niiden lastenhuoneet ovat verrattomat. Olen toki vieläkin samaa mieltä - näiden kauppakeskusten tarjonta ja lastenhuone -kombo pelastavat hätänälältä, hätäniskapaskoilta, hätä-kaadoin-maitopullon-itseni-ja-vauvani-päälle-tilanteelta sekä muuten vain itkulta.

Forumin ja Kampin mammalounaspaikat on kuitenkin jo niiiin nähty. Aika uskaltautua uusille alueille. Otin asenteen, että minne vain pääsee vaunujen kanssa ja lähdin tällä uholla etelää kohti.

Korkeavuorenkadulta löytyi kehuttu Lucha Loco, jonka tortillabuffetlounas jo konseptiajatuksena herauttaa kuolan valumaan. Voisin laulaa oodeja Lucha Locon tuoreille tacoille, mutta tällä kertaa säästän superlatiivini palvelulle.

"Sori, tää meni vähän kuumaksi. Mulla on lapsia, niin tiedän, että tämä on nyt vähän kuumaa. Toin tämän jääcoolerin, niin hetkessä viilenee." sanoi tarjoilija, joka toi F:n maitopulloa pöytään lämmityksestä. Ovi avattiin, pöytä järjesteltiin meitä varten niin, että syöttötuolit ja vaunut mahtuivat näppärästi ympärille. Seurueessamme oli myös yksi sormiruokailija, joka sai buffetista ottaa muutaman maistiaisen ilmaiseksi. Henkilökunta kävi välillä tervehtimässä vauvoja ja pesivät omatoimisesti lattialle pudonneen tutin. Ovi avattiin lähtiessä.

Enpä ole ikinä missään maassa milloinkaan ollut paikassa, jossa olisi ollut näin äitiystävällinen palvelu. F tykkäsi myös, erityisesti Luchas Locosin värikkäät seinät saivat vauvan ihmettelemään.
Lucha loco
Lucha Loco
Lucha Loco
Lucha Loco

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Maailman kaunein salaatti

onsdag 06 maj, 2015 @ 16:02
0
avocado mustapapu

Kiinnittäkää essunne ja letittäkää hiuksenne. Oletteko valmiita maailman kauneimpaan salaattiin? Jos ois joku etevä kuvaaja, niin tästä saisi tosi kauniita kuvia. Saatte tyytyä tällä kertaa kännykkäkameraani sekä mielikuvitukseenne. Mutta nämä värit! Oih! Kesä, tule jo!

Avocado-mustapapusalaatti

1 purkki mustapapuja (käyttövalmiita)
1 punasipuli
2 tomaattia
1 tölkki maissin jyviä
1/2 ruukkua korianteria
2 avocadoa
1 kypsä mango
1 ruukku rucolaa

Kastike
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 mieto chili ilman siemeniä hienonnettuna
limen mehua
suolaa
pippuria

Kuutioi tomaatit, avocadot ja mago. Hienonna sipulit. Revi rucolat ja korianterit. Sekoita kaikki nämä ja maissit ja mustapavut kulhossa. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Heitä kastike salaatin päälle ja sekoittele. Siunaa ja syö.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Ylläri! Taas määpähkinävoita!

lördag 25 april, 2015 @ 09:30
0
Jokos sinulla on mennyt hermo blogini iänikuisiin maapähkinävoita sisältäviin resepteihin? Hyvä, niin minullakin! Tässä silti taas yksi. Tämä kasviskeitto saa makunsa ja täyteläisyytensä maapähkinävoista. Maku ei ole määräävä, vaan hienostuneen pähkinäinen. Olen hakenut tässä hieman latinoamerikkalaista makumaailmaa. Maapähkinävoi kasviskeitossa on myös kivaa vaihtelua kookosmaidolle tai ruokakermalle, mitä usein muuten lisäillään keittoihin täyteläisyyttä luomaan.

Maapähkinävoikasviskeitto

2 sipulia hienonnettuna
1 punainen paprika kuutioina, ilman siemeniä
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2rkl öljyä
1 mieto chili ilman siemeniä, hienonnettuna
1 purkki tomaattimurskaa
2 tuoretta tomaattia kuutioina
200g maapähkinävoita
1l kasvislientä
1,5-2dl punaisia linssejä (kuivana)
korianteria tarjoiluun

Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, paprika ja chili. Lisää tomaatit ja tomaattimurska ja kasvisliemi sekä punaiset linssit. Keittele hiljalleen 10min ja lisää maapähkinävoi. Keitä vielä 5min. Soseuta sauvasekoittimella.
Tarjoile koristeltuna tuoreella korianterilla.

Halleluja. Food. Aamen.

Terkuin,
Hanna
Maapähkinävoikeitto

PS. Hyviä reseptejä lisää Sport-lehdestä!

Tykkää ja jaa

Mättösalaatti

lördag 24 januari, 2015 @ 16:27
0
Tervetuloa meille kylään. Saatte itse käydä kaupassa ja kokata ja tiskatakin vielä. Kiitosh!

Näin pääsi käymään. Kauniina ajatuksena kutsuimme rakkaat ystävämme meille viettämään iltaa, kun "olisi niin kiva kokkailla jotain fiiniä ja herkullista yhdessä". Niin siinä sitten kävi, että minusta ja miehestä ei kummastakaan ollut kauppaan lähtijäksi, kun pieni F oli valvottanut minua koko yön ja mies oli selkä kipeänä. Ystävät toivat kauppatavarat mukanaan.

Sitten alkoi kokkaus. Liesi tulille ja uuni päälle. Samaan aikaan koira ulvahti, tassussa oli haava ja joka paikassa verta. Etenkin olohuoneen matossa. Tietenkin. Minä ryntään koiran perään sidetarpeiden ja rättien kanssa. F alkaa huutaa. Mies häntä sitten hyssyttelemään. Ai olikin jo nälkä, no maitoa sitten. Ai heti perään tulikin niskaan asti kakat. No vaipanvaihtohomma se on simppeli. Miten se koira sai siteet revittyä jo irti? Taas on verta joka paikassa!

Simsalabim, ruoka olikin jo valmista! Kiitos omatoimisten ystäviemme. Olisi muuten ollut fiini ateriamme purkki maitorahkaa.

Muun muassa tällaista salaattia ilmestyi lautasellemme:

Tuhti MÄTTÖSALAATTI kovempaan nälkään:

halloum-juustoa (paketti)
aurinkokuivattua tomaattia (maun mukaan)
purkki kirsikkatomaatteja
1dl kvinoaa (annoskoko kuivana)
mustapapuja (1/2 - 1 purkkia)
2 eri salaattia (esim. rucola ja tammenlehti)
1 punainen paprika
pinjansiemeniä
sitruunaa
öljyä
viinietikkaa
suolaa
pippuria

Valmista kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko halloum kuutioiksi ja paista pannulla. Puolita kirsikkatomaatit, kuutioi paprika, pienennä salataatit ja heitä kaikki kulhoon. Lisäksi mustapavut ja aurinkokuivatut tomaatit sellaisenaan. Paahda pinjansiemenet ja lisää joukkoon. Mausta öljyllä, viinietikalla, suolalla, sitruunalla ja pippurilla.

Kiitos ystäville ja kiitos ystävistä. Aamen.
Vieraat
Vieraat
Vieraat
Vieraat
vieraat
Tykkää ja jaa

Ihminen ei ole kone

fredag 16 januari, 2015 @ 15:06
0
Kun lähdimme synnytysosastolta kotiin, saimme tarkat ohjeet, kuinka monta milliä maitoa ja kuinka monen minuutin ajan ja kuinka monen tunnin välein on mentävä vauvaan sisään. No eihän se sitten mennytkään ihan niin kuin paperilla. Yleensä taisteltiin edes puolesta annoksesta ja välillä mini-ihminen veteli pidempään sikeitä ruoka-ajastaan täysin piittaamatta.

Neuvolan täti sanoi viisaasti: Ihminen ei ole kone. Vauvalla on oikeus syödä eri verran eri päivinä ja eri kerroilla.

F:n kummi, ystäväni "isosisko" sanoi myös samaa. Hän vetosi siihen, että "ethän sä varmaan itsekään syö minkään kellon mukaan vain mahan mukaan".

Hetkonen! Minähän syön kellon mukaan, en nälän mukaan! Ja vielä oikeastaan aikalailla vaa´an mukaan mitatun ruoan ( tyyliin n. 120g kanaa/kalaa, n. 300g kasviksia, vähän raejuustoa päälle. TAI 80g kaurahiutaleita, 125g maitorahkaa, 1dl marjakeittoa. Ja niin päin pois). Katson yleensä kellosta, koska saan syödä ja oman vatsani tunteet olen oppinut sivuuttamaan jo aikapäiviä sitten.

Oivalsin F:n kautta taas jotain, mikä minun olisi pitänyt oivaltaa jo aikapäiviä sitten ihan itse. Ihminen ei ole kone. Minä en ole kone. Minulla on oikeus syödä joinakin päivinä vähän enemmän kuin toisina.

Ehkä olisi siis tosiaan itselläkin aika päästää irti kellosta ja vaa´asta. Kuunnella enemmän omaa kehoaan.

Mutta mitäs minä sitten teen, jos keho vaan vaatii sen lakupussin tai Ben&Jerrys-purkin päivittäin? Kehon kuuntelemisessa taitaa olla sekin vaara?

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Sian siemeniä

fredag 12 december, 2014 @ 11:46
2
Kylmää puuroa? Ei kiitos!

Ajatus kylmästä puurosta vie minut lapsuuden traumoihin. Olin melko nirso lapsi, mutta hoitopaikassa oli pakko syödä aina lautanen tyhjäksi, koska Afrikan lapset ja sitä rataa. (En tosin tähänkään päiväään mennessä ole saanut selville, että miten Afrikan lapset ovat hyötyneet syömästäni puurolautasesta.) Nirso pieni Hanna istui tuntikausia pöydässä pyöritellen lusikkaa kylmenneessä puurossa muiden jo leikkiessä toisessa huoneessa. (No, ei ehkä tuntikausia, päättelee aikuinen Hanna, mutta sellaisena sen muistan.)

Mutta nyt olen löytänyt tuorepuuron. Se ei yhtään maistu kylmältä puurolta. Se maistuu hyvältä. Tuorepuuro on ollut aamujeni pelastus, sillä lämmin puuro ei vauvan kanssa tule kyseeseen. Ei riitä kapasiteetti sekä hellaan että vauvaan yhtäaikaisesti ja lisäksi yleensä kun on lämmin ruoka lautasella, F saa hepulin. Tuorepuuro tehdään edellisenä iltana valmiiksi jääkaappiin ja aamulla voi vain lusikoida menemään yhdellä kädellä.

Tarjosin tuorepuuroa myös äidilleni, kun hän oli kyseessä. Innoissani vouhkasin chian siemenistä - kuinka ne alentaa 2-luokan diabetesta ja ovat niiiin terveellisiä/ihmeellisiä/supereita kaikin puolin. Vai sian siemenet? Mieheni kysyi silmää iskien? Sian siemenet? Äitini toisti. Meillä on nyt siis lisätty puuroon ja smoothieen sian siemeniä siitä lähtien.

Me naisten jutussa oli hyvä ohje siihen, miten teet oman makuisen tuorepuuron. Katso ohje täältä. Tässä minun versioni pakastemustikoista.

Mustikkatuorepuuro (1 annos)
1dl kaurahiutale/kauralese -sekoitusta
1rkl chian siemeniä
0,5dl luonnonjugurttia
0,5dl rasvatonta vaniljajugurttia
0,75dl pakastemustikoita (en viitsi edes sulattaa)
1dl mantelimaitoa
1-2tl hunajaa
(pekaanipähkinöitä päälle)

Sörssää kaikki ainekset yhteen. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Syö. Food. Halleluja. Amen.

Tuorepuuro
tuorepuuro


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D