Hanna Paavilainen

Kvinoasämpylät ja huijarin hampurilainen

måndag 19 augusti, 2013 @ 10:32
0
hampurilainen

Mun matemaattinen lahjakkuus ei riitä ruoka-annosten kalorien tai ravintoarvojen laskemiseen, mutta morjesta pöytään mitkä arvot tässä "hampurilaisessa" täytyy olla! Sämpylät kvinoasta, höyrytettyä pinaattia, kanafilettä ja maitorahkakastike - olen ruokaonnellinen.

Tämä hampurilainen on tosin haarukalla ja veitsellä syötävä, sillä "sämpylä" ei ole tarpeeksi sitkoinen käteen otettavaksi. Sämpylöiden - tai pikemminkin lättyjen - pääraaka-aine on kvinoa (quinoa). Sitä saa ihan perusmarketista samalta käytävältä kuin riisiä tai linssejäkin. Kvinoa on inkojen ihmeviljaa, jossa on runsaasti proteiinia JA kuitua. Lisäksi se sisältää foolihappoa, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia.
kvinoa


Kvinoalätyt:

2,5dl valmista, keitettyä kvinoaa
1 pieni, pilkottu sipuli
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kananmuna
3 kananmunan valkuaista
chiliä, pippuria ja suolaa maun mukaan

Keitä kvinoaa pakkauksen ohjeen mukaan. Itse laitoin kattilaan 2dl raakaa kvinoaa ja se turposi puolen litran setiksi, joten arvelen, että jos haluaa saada tuon 2,5dl kypsää kvinoaa, niin kattilaan riittänee reilu 1dl kuivaa ainetta. (Omassa keittiössäni mitat eivät ole niin justiinsa: koira suostuu tuhoamaan ylimääräiset kokeilut...) Kypsymisaika on aika pitkä - 15minuuttia. Siinä ehtii välissä heittämään vaikka kahvakuulatreenit.

Kohtasin muuten heti ongelman avatessani kvinoapurkin: ryynit olivat niin pieniä, että ne putoilivat siivilän läpi pitkin keittiön pöytää ja lattioita. Epätoivoisena pyllistelin rätin kanssa niiden perässä, mutta epäilen, että pieniä palluraisia ryynejä ilmestyy jostain kolosta vielä joulunakin. Päädyin ohittamaan huuhteluvaiheen ja lisäsin pallurat suoraan kiehuvaan veteen. Toistaiseksi ei ole esiintynyt vatsanpuruja.

Sekoita kypsä kvinoa, sipulit, mausteet ja kananmunat kulhossa tasaiseksi massaksi. Valuta pannulle pienehköinä kasoina, jotta saat sopivan kokoisen sämpylän hampurilaisellesi. Massa paistuu vähän samaan tapaan kuin munakas.

Höyrytä päälle pinaattia ja leikkaa väliin tuoretta tomaattia. Päälle maitorahkakastike.


Kastike maitorahkasta:

basilika
Olenko jo maininnut, että rakastan maitorahaa?!? Se taipuu niin moneen! Maitorahkaa voi käyttää myös suolaisiin dippeihin ja kastikkeisiin. Vähän niin kuin kermaviili, mutta paremmat arvot! Tässä resepti tämänkertaiseen soosiin:

3rkl maitorahkaa
3rkl maustamatonta, vähärasvaista jogurttia
1-2rkl sitruunamehua
basilikaa (koska sitä sattui olemaan kotiyrttitarhassani)
aurinkokuivattua tomaattia pieninä paloina (koska sitä sattui löytymään kaapista
1 valkosipulin kynsi puristettuna
ihan vähän sinappia
chiliä, suolaa, pippuria

kana
Kanafileet marinoin itse öljyllä ja grillimausteella, jonka mieheni on tuonut tuliaisena jenkeistä. Mauste on ihanaa ja suren jo nyt, että mitä teen, kun se loppuu. Saakohan mitään vastaavaa Suomesta? Vai olisiko tämä hyvä tekosyy matkustaa Atlantin yli?
mauste

Hampurilainen kootaan sämpylöistä, pinaatista, tomaatista, kanasta ja kastikkeesta. Siunataan ja haarukoidaan suuhun hyvässä seurassa.

kvinoa

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Maitoallergikot voi jättää maitorahkakastikkeen pois ja veget voivat keksiä kanalle vastikkeen tofusta!
Tykkää ja jaa

Halloum-kiwi-salaatti

torsdag 18 juli, 2013 @ 15:33
2
halloumi
Parin vuoden ajan kesän grilliherkkuni on halloum-juusto! Se on ihanan rasvaista, suolaista ja narskuu hampaissa suloisesti. Myönnettäköön, ettei sen ravintoarvot ole ihan parasta mahdollista, mutta ehkä juuri sen takia halloumin kaveriksi sopii kevyt, raikas salaatti.

Kesäinen salaatti halloumia ja kiwiä

Halloum-juustoa
Erilaisia salaatteja (rucola, jäävuorisalaatti)
kiwiä
kurkkua
luumutomaattia
(mansikoita TAI melonia TAI viinirypäleitä)

Salaatti kootaan yllä olevista aineksista ja halloum grillataan/paistetaan pannulla kauniin ruskeaksi. Kastikkeeksi olen puristanut puolikkaan limen ja vähän oliiviöljyä. Kirpeä, raikas kiwi ja suolainen, lämmin halloum sopivat täydellisesti yhteen! Pelkällä kiwillä salaatti on ihan ok, mutta laitahan mansikoita joukkoon niin avot - onpa hyvää! Mielestäni salaatin rakentamisessa on tärkeää, että on jotain makeaa, jotain rapsakkaa, jotain suolaista ja jotain värikästä.

Jos kaupassa on huono mansikkasato, voi mansikat korvata viinirypäleillä tai melonilla - ei yhtään huono kombinaatio. Omien kokeilujeni mukaan mansikoilla salaatti on kuitenkin paras. Tämäkin on varmaan makuasia. Äiti aina sanoo, ettei makuasioista sovi kiistellä, mutta muiden makua voi vain suuresti ihmetellä.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Helsinki

Hanna
Tykkää ja jaa

Kaiken parantava tee

lördag 06 juli, 2013 @ 11:21
0
Clipper

Clipper-tee
Olen melko varma, että Clipper-nimisten teepurkkien kannessa luvatut terveysvaikutteet ovat plaseboa, mutta ainakin kyseiset teet ovat reilua ja luomua. Ja mikä kaikkein tärkeintä: Clipper-teet maistuvat hyvältä!
Kai kaikki tietävät, että melkein kaikki kaupan valmiit jääteet ovat ihan kamalia sokerilitkuja? Tietäväthän?!? Sain eräältä ystävältäni vinkin tehdä jääteetä itse Clipperin detox-teestä.

Uskokoon ken uskoo teen elimistöä puhdistavaan "detox" vaikutukseen, mutta hyvänmakuinen, itse tehty, terveellinen ja reilu tee tekee ainakin sielulle hyvää kuumana kesäpäivänä.

Yksi parhaimmista elämänohjeista, joita olen kuullut, on "tarjoa aina kuppi teetä". Neuvo on helppo, toteutettavissa oleva, konkreettinen ja on tuonut elämääni paljon positiivisia kohtaamisia ja keskusteluja. Olen pyrkinyt noudattamaan tätä ihan kirjaimellisesti, enkä toistaiseksi ole vielä kertaakaan katunut. Jotenkin puhuminen ja oleminen on helpompaa, kun on teekuppi kädessä. Kannattaa kokeilla!

Aamen ja terkkuja,
Hanna
teetä

T-paita Everlast
Tykkää ja jaa

Takaisin ruotuun maitorahkalla

måndag 24 juni, 2013 @ 10:00
0
Jaahans, se on sitten juhannukset juhlittu ja paluu arkeen ja normaaliin ruokarytmiin koittaa! Juhannuksena sain yllätettyä itseni yksi - tai kaksi -kertaa käsi kyynärpäätä myöten lakupussissa, joten ihan kivakin päästä takaisin normaaliin perusruokavalioon.

Itselläni arkeen palaaminen tarkoittaa rippileirille lähtemistä! Yksi riparin parhaista asioista - kuten elämässä yleensäkin - on syöminen. Riparilla terveellinen, kunnon kotiruoka ilmestyy nenän eteen 5 kertaa päivästä, mikä tietenkin sopii minulle hirveän hyvin.

Niille, joilla ei ole itsestään ilmestyvää ruokaa 5 kertaa päivässä, on hyvä varata jääkaappiin helppoja välipaloja. On hyvä syödä noin 3-4 tunnin välein, jotta verensokeri ja energiankulutus pysyy tasaisena ja niin kroppa kuin mieli toimintakuntoisena!

Helppo ja terveellinen välipala on tietenkin maitorahka, jota meiltä kotoa AINA löytyy jääkaapista! Olen jo vuosia sitten kyllästynyt perus maitorahka-mehukeitto-miksaukseen, joten olen keksinyt erilaisia variaatioita sen tarjoiluun. Tässä tämän hetken suosikkini, hyvin hienostunut maitorahkaherkku!

kiwi
Kiwiä ja maitorahkaa
Maitorahkaa puoli purkkia
saman verran rasvatonta, maustamatonta jogurttia
1 kiwi
cashew-pähkinöitä
hunajaa

Pohjalle sekoitetaan maitorahkaa ja jogurtti, päälle kiwi paloina ja kaato pähkinöitä. Hieman hunajaa antamaan makeutta. Siunataan ja syödään ilolla.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
kukka

juhannusta
Tykkää ja jaa

Täytetyt kesäkurpitsat ja hyvä omatunto

måndag 10 juni, 2013 @ 18:58
0
Minä kerron teille ilouutisen: on ihan ok syödä tonnikalaa.
tuna
Olen vuosikausia välttänyt tonnikalan syöntiä, kun olen pitänyt sitä uhanalaisena lajina ja sen pyydystämistä vaarallisena myös delfiineille. Olen jotenkin ajatellut, että tonnikalan syönti on lähestulkoon yhtä epäeettistä kuin pienen saimaannorpan kuutin syöminen. Noh, tänä keväänä olen pohtinut paljon, miten rippikouluista saisi ekologisempia nimenomaan käytännön näkökulmasta. Kuitenkin kun melkein ensimmäisellä oppitunnilla yritetään nuorille teroittaa, että kristinuskon näkökulmasta ihminen on luonnon varjelija. Kävin kyselemässä vinkkejä WWF:ltä ja kuulin, että kaikki nämä vuodet olen vältellyt tonnikalaa AIVAN TURHAAN! Jos purkissa on kuvassa näkyvä sertifikaatti, on kyseinen kala pyydetty terveistä kalakannoista delfiinejä vahingoittamatta. Tonnikalan hyvästä mausta ja terveistä ravintoarvoista voi siis nauttia ihan hyvällä omalla tunnolla! Halleluja!

Kesäkurpitsat tonnikalatäytteellä

paprika 1/2
tonnikala

kevätsipulia
2 isohkoa kesäkurpitsaa
(homejuustoa tai fetajuustoa tai valitsemaasi juustoa)
puolikkaan sitruunan mehu
raejuustoa
1 tonnikalapurkki
pippuria
suolaa
tomaattia

Aloita kovertamalla kesäkurpitsa. Koverretun sisustan voi ottaa mukaan myös täytteeseen. Valmista erilliseen kulhoon täyte: tonnikalaa, raejuustoa, pieneksi pilkottuja vihanneksia ja sitruunan mehua. Mausta suolalla ja pippurilla.
Täytettä voi varioida loputtomasti oman jääkaapin jämien mukaisesti. Tonnikala ja rasvaton raejuusto täytteessä takaavat kuitenkin riittävän proteiinin. Lusikoi täyte kesäkurpitsoihin, päälle tomaatinsiivuja ja juustoa (itse laitoin homejuustoa, koska se on niiiin hyvää!).

Uuniin 200 astetta noin 20min.

Siunataan, jaetaan, nautitaan. Hyvällä omalla tunnolla.
merkki


Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Ekologisissa rippileireillä tänä vuonna on ainakin yksi kasvispäivä, luontorukous päivittäin ja kiinnitetään huomiota jättämämme roskan määrään.
Tykkää ja jaa
Ihana kesäinen ja terveellinen resepti! Silivuuplee!

Tiedän, että parsan paras aika alkaa olla jo ohi, mutta kun kerran tankoparsaa saa vielä kaupoista niin kai sitä saa vielä sitten kokkaillakin? Parsahan on hurjan terveellistä ja legendojen mukaan sisältää vaikka mitä mystisiä vitamiineja, joita ei muista kasviksista saa. Fitness-tietoinen ei upota parsaansa voisulaan, vaan tietää, että se maistuu hyvältä ilmankin.

Lohta ja parsa-mansikka-salaatti


lohi_mansikka
norjanlohta (vajaa 200g per henki)
tankoparsaa nippu (voi myös korvata höyrytetyllä parsakaalilla!)
mansikoita 0,5l
jäävuorisalaattia
vuonankaalia
kirsikkatomaatteja
paahdettuja pinjansiemeniä
salaatin kastikkeeksi 1/2 limen mehu ja oliiviölyä

On se vaan kumma, miten jotkut osaavat tehdä ihan yksinkertaisista asioista, kuten parsan valmistamisesta tai uskonasioista, älyttömän vaikeaa! Oma kulinaristinen kieleni ei todellakaan maista, onko parsa keitetty ”narulla sidottuna kattilassa nuppujen jääden juuri vedenpinnan yläpuolelle”, niin kuin kokkikirjoissa ohjeistetaan. Ihan kuulkaas olen heittänyt parsat sinne veteen kokonaan lillumaan ilman mitään naruja ja kiehauttanut 3-5min ja avot! - hyvää tulee. Sama pyhä yksinkertaisuus pätee uskonasioissa: jos alkaa liikaa fundeeraamaan vaikka kuolemaa ja kolminaisuusoppia, niin alkaa vain silmissä harittaa. Rakasta Jumalaa ja rakasta ihmistä ja muista, että Jumalalle kelpaa, vaikka välillä vähän mokaakin - hyvää tulee.

Vinkkejä parsan valmistukseen:
Ystäväni kävi juuri työväenopiston parsakurssin (sellaisia oikeasti järjestetään!) ja osasi sivistää minua parilla näppärällä vinkillä parsaan liittyen.
- Kun valitset kaupassa parsoja, valitse sellainen nippu, jossa nuput ovat kiinteitä eivätkä murene käsiin.
- Jos et valmista parsoja heti kaupasta tullessasi, voit kääriä ne märkään astiapyyhkeeseen ja säilyttää sellaisena jääkaapissa, jolloin ne pysyvät tuoreina.
- Heitä parsat kiehuvaan veteen
- Parsan puisevan päädyn voi käsin katkaista ja sen pitäisi rapsakasti napsahtaen lähestulkoon itsestään mennä katki oikeasta kohdasta.
- Parsaa ei tarvitse välttämättä kuoria
- Valuta kylmää vettä parsojen päälle heti kypsentämisen jälkeen, niin väri ja rapsakkuus pysyvät paremmin.

Tarjoa salaatti lohen kanssa. Tällä kertaa kypsensin merisuolalla ja mustapippurilla hierotun norjanlohen uunissa - 200 astetta n. 20Min.

Siunataan, jaetaan, nautitaan.
menaiset

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Flygande Jakob

torsdag 30 maj, 2013 @ 10:00
3
Blogin kilpailukommentissa pyydettiin ruokavinkkejä, joten täältä pesee! (Pssst! Vielä ehtii osallistumaan - aikaa toukokuun loppuun asti)

Tämä resepti ei ole varsinainen fitness-herkku, mutta josko nyt tämän kerran vähän irrotellaan! Ei niitä ravintoarvoja jaksa eikä tarvi ihan joka päivä kuukaudessa tuijotella.

Flygande Jakob on ruotsalainen ruoka, joka on niin hyvää, että vannoutunut kasvissyöjä-ystävänikin tekee aina poikkeuksen tämän ruoan kohdalla. (Tosin toinen ystäväni yritti tehdä tästä tofun avulla vege-veriota aivan syömäkelvottomin tuloksin, joten turha koittaa). Länsinaapurissammehan kaikki on bättre, joten ei muuta kuin hurrireseptin kimppuun! Kanon!

flygande
Flygande Jakob
grillikana
pekonia
2-3 banaania
2dl kuohukermaa
1rkl sinappia
1,5rkl tomaattipyreetä
cashew-pähkinöitä

Grillikanasta (siis se sieltä kaupan tiskiltä hankittu valmis kana) nypitään lihat suupalan kokoisiksi ja laitetaan vuoan pohjalle. Päälle paistettu pekoni pieninä paloina. Banaanit siivuina päälle. Vatkaa kuohukerma, sinappi ja tomaattipyre vaaleanpunaiseksi vaahdoksi ja levitä vuokaan em. ainesten päälle. Vaahdon päälle cashew-pähkinöitä.
Uuniin 225 astetta, n. 15min, kunnes paahtuu pinnalta kauniin ruskeaksi.

Jotkut tarjoilevat pastan tai riisin kanssa, mutta koska omaan ruokavaliooni ei kuulu kyseiset ruoka-aineet, syön Lentävän Jaskani yleensä salaatin kanssa. (Perusvihreäsalaatti, jossa on jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia, ei kastiketta)

Autiolla saarella haaveilin Flygandesta Jakobista ja kerroin heimokavereille reseptin varmaan 20 kertaa. Siitä tuli lentävä lauseemme; Flygande Jakob edusti kaikkea sitä herkkua, arjen luxusta ja mukavaa, mikä kotona odotti. Itse asiassa JP:n viimeinen huudahdus heimolle oli saarelta lähtiessä "muistakaa Flygande Jakob".

Nyt sitä sitten tässä eletään, aikaa josta unelmoin nälkäisenä: Flygande Jakobin äärellä. Aika hieno tunne.

JP

Jp2

kuva: Moskito television
Tykkää ja jaa
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D