Hanna Paavilainen

Selviytyjät vs. tosielämä

söndag 24 februari, 2019 @ 14:46
3
Olen tietenkin seurannut tarkasti Selviytyjät Suomen uutta tuotantokautta. Osallistuin kyseiseen ihmiskokeeseen vuonna 2012. Tuntuu, että siitä on jo ihmisikä. Siellä oli niin omassa kuplassaan, irti tutuista ihmisistä ja tavaroista ja ympyröistä, että on vaikea enää edes itse uskoa, että olen joskus ollut niin rohkea.

Olin Selviytyjät Suomen saarella 36 päivää. Vähän yli kuukausi ilman hammasharjaa, saippuaa, yksityisyyttä, sänkyä ja kosmetiikkaa. 36 päivää eristyksissä kaikista ja kaikesta. Se oli rankinta, mitä ikinä olen tehnyt. Vai oliko sittenkään?

SELVIYTYJÄT VS. KOTIÄIDIN ARKI

Nukkuminen
Yöt saarella olivat pahimpia. Oli pilkkopimeää ja viidakon äänet olivat palohälyttimen desibeleissä. Koko ajan korvan juuressa rapisi. Rotat ja hiiret olivat tulleet etsimään syötävää. Käärmeet olivat tulleet etsimään rottia ja hiiriä. Melkein joka yö trooppinen sadekuuro satoi vaakatasossa bambumajaamme, joka oli kaikkea muuta kuin vesieristetty. Käperryin sikiöasentoon läpimärkänä viluissani ja nälissäni pohtien, että kenenköhän briljantti idea oli tällekin kirotulle saarelle lähteä. Saaren jälkeen saatoin vielä puoli vuotta myöhemminkin herätä kotoani sängyssäni siihen tunteeseen, että päälläni on rottia tai hämähäkkejä.

VS.

Yöt taaperon kanssa ovat pahimpia. Selviytyjät kesti sentään vain 36 päivää, nyt on mennyt yli 365 päivää niin, että minut herätetään joka toinen tunti palohälyttimen desibelejä hipovaan huutoon. Yöllisiä yllätyksiä tarjoavat myös erilaiset tartuntataudit, jotka AINA puhkeavat keskellä yötä kukoistukseensa. Mutta saanpahan olla kuivassa ja lämpimässä kodissa.

Syöminen
Mitä tänään syötäisiin? Ah, tuo arjessa liian usein toistuva kysymys! Saarella ruokailu aiheutti toisenlaista pohdintaa. Ei tarvinnut miettiä, mitä tänään syötäisiin, vai pikemminkin, että syötäisiinkö tänään lainkaan. Pääasiallinen ravinto oli tuotantoyhtiön tarjoama riisi, jota piti säännöstellä niin tiukasti, että pahimmassa vaiheessa sitä sai vain pari ruokalusikallista per päivä. Sitten piti odottaa seuraavaa päivää. Välillä saatoimme löytää kookoksen tai saada kiinni heinäsirkan. Pyydystimme paljain käsin rapuja, ja minusta tuli siinä aika haka. Juju oli siinä, että tiettyyn laskuveden aikaan bongaili aamuairingossa lämmitteleviä taskurapuja, tökkäisi kepillä niin, että rapu alkoi vimmatusti saksia keppiä ja sitten ottaa toisella kädellä ravun pepusta kiinni ja heittää kattilaan. Ensimmäistä kertaa elämässäni koin, mitä nälkä oikeasti on.

Kotiäidin arjessa ruokailu on loputon ohjelmanumero. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Vasta on edelliset sormiruokailun jämät siivottu lattialta, kun pitää alkaa tehdä jo seuraavaa ateriaa. Meidän pojat eivät ole ihan parhaimpia syöjiä ja jos ei se ole toisten-äitien-tekemää-maksalaatikkoa, saan maanitella, uhkailla, kiristää ja lahjoa jokaisen suupalan erikseen molemmille pojille. Olen niin lopen kyllästynyt arjen ruokarumbaan, että välillä kaipaan saaren riisiruokavaliota.

Ylläriii!
Saarella Heikki Paasonen ja tuotantoyhtiö tarjosivat ylläritehtäviä ja yllätysäänestyksiä. Kilpailijoilla oli ylläriliittoja, jotka kävivät ilmi heimoneuvostossa. Hait, käärmeet ja äkäiset tuhatjalkaiset, joiden purema sattui niin paljon, että halusi hakata jalkansa irti, nostivat saaren yllätyskerrointa.
Mites tosielämässä? Noro ei paljon varoittele. Influenssa tulee aina väärään aikaan. Kun hetkeksi selkänsä kääntää, on olohuoneessa tapahtunut jonkunlainen legoräjähdys. (Legot ovat aina kiva ylläri jalan alla!) Seinään on piirretty (missä välissä?) ja jokaisesta kirjasta revitty ainakin yksi sivu. Juuri, kun luulee olevansa selviytynyt, tulee päiväkodilta ilmoitus kihomadoista ja sitä tulee kiusallisen tietoiseksi omasta peräaukostaan.

Sekä Selviytyjät Suomen saari että pikkulapsiarki ovat ikimuistoisia ajanjaksoja, jotka tarjoavat jatkuvia kommelluksia ja tarinoita, joita voisin kertoa loputtomasti. Ja kerronkin. Jos haluat tietää jotain lisää Selviytyjät Suomen -reissusta, kysy ihmeessä! Vaitiolovelvollisuuskin on jo päättynyt, joten voin kertoa kaiken.

Selviytyjät
Selviytyjät Suomi
Selvytyjät Suomi
Selviytyjät Suomi
Selviytyjät Suomi

kuvat @MOSKITO TELEVISION

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Optimismi ja ydinlaskeuma

söndag 17 februari, 2019 @ 13:30
0
Naapurin lapsi on valloittanut lumivuoren. "KOHTA ON KESÄ!" hän huutaa parimetrisen kinoksen päältä. Tuota kutsutaan optimiksiksi, ajattelen samalla kun raaputan jäätä auton tuulilasista. Huikkaan naapurin penikalle hyvät juhannukset, hyppään autoon ja tuikkasen penkkilämmityksen päälle.

Puhuimme ystävien kesken ydinlaskeumasta, sillä mistäpä muustakaan kotiäidit voisivat iltapäiväkahvien lomassa lasten päiväunien aikana puhua. Tiede-lehdessä oli pitkän artikkelin verran vinkkejä siitä, miten suojautua säteilyltä. (Perussääntö: pysyttele sisätiloissa)

Valittamisella ja pahimman-mahdollisen-tilanteen-kuvittelemisella on aina ollut paikkansa. Valittaja tekee reippaasti reklamaation virheellisestä tuotteesta, huomaa epäkohdat vanhusten hoidon laadussa ja taistelee sen puolesta, ettei Helsingin kaupunki poista kotihoidontuesta Helsinki-lisää. Valittaja näkee virheet excel-taulukossa ja korjaa ne.

Olen viime aikoina lukenut paljon positiivisesta ajattelusta. Joidenkin tutkimusten mukaan optimistit elävät pidempään ja paremmin kuin pessimistit. Tänään en kuitenkaan aio kehua tai kiittää tai ajatella positiivisesti. Tänään annan itselleni luvan nähdä ikkunan tahrat orastavassa auringonpaisteessa (itse auringonpaisteen sijaan). Se on ihan ok, jos kiroilee kinoksia (sen sijaan, että kiipeisi niiden päälle ilakoimaan). Ehkä siten saisin vihdosta viimein aikaiseksi pestä ikkunat ja kolata parkkipaikan. Suurista maailmanparannuksista puhumattakaan. Valivali.

Kohta on kesä

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Ystävä

söndag 10 februari, 2019 @ 14:49
0
En sano tätä usein, sillä kehuminen on vaikeaa. Kun yritän kehua, se kuulostaa imelältä tai teennäiseltä. Ei meillä Tampereella ole totuttu asioista numeroa tekemään. Mutta yritän nyt kuitenkin ystävänpäivän kunniaksi.

Ystäväni,
Sinä, joka aina uskallat istua vieraan viereen ja alkaa jutella.
Olen ylpeä sinusta.

Ystäväni,
Sinä, joka olet aina varautunut kaikkeen: yllättävään nälkään tai ydinlaskeumaan.
Ihailen tapaasi ajatella.

Ystäväni,
Sinä, joka pidit puoliani, vaikka molemmat tiesimme, että olen väärässä.
En unohda sitä ikinä.

Ystäväni,
Sinä, joka kyseenalaistat usein sitä, teetkö oikein vai väärin.
Yleensä toimit oikein.
Minusta on ihanaa, että ajattelet asioita niin perusteellisesti ja moraalisesti.

Ystäväni,
Sinä, joka osaat huolehtia itsestäsi. Kaiken näiden ruuhkavuosien keskellä muistat ajatella, mitä itse tarvitset ja ansaitset.
Voi, kunpa saisin sinua pullotettuna.

Ystäväni,
Sinä, joka olisit voinut sanoa "mitäs minä sanoin", mutta vaikenit.
Minä kyllä huomasin hiljaisuutesi.
Arvostan sitä ja sinua.

Ystäväni,
Sinä, joka aina kehut lapsiasi.
Ne sanat soivat kauniina korvissani.
Lapsillesi varmasti kasvaa hyvä itsetunto. He ovat onnekkaita, kun heillä on tuollainen äiti.

Sinä ystäväni,
Sinä soit niin puhtaasti sieluni sävellajissa.
Sinussa on kaikki kohdillaan juuri tuollaisena.

tuomiokirkko


Saarn. 4:9-12

Kaksin on parempi kuin yksin,
sillä kumpikin saa vaivoistaan hyvän palkan.
Jos he kaatuvat, toinen auttaa toista nousemaan,
mutta voi yksinäistä, joka kaatuu --
häntä auttamassa ei ole ketään.
Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla
lämmin,
mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin?
Yksinäisen kimppuun on helppo käydä, mutta kaksi pitää puolensa, eikä kolmisäikeinen lanka katkea helposti.

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Katso tästä Lehtikuninkaan ystävänpäivätarjoukset.

Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Lentämisen sietämätön kevennys

fredag 01 februari, 2019 @ 14:05
0
Mitäs kesälomasuunnitelmia teillä on? Kun elämä on juuri nyt pelkkää pukemista ja riisumista (melkoinen urheilusuoritus saada monta kertaa päivässä kaksi lasta, koira ja itsensä ulos), niin mikäpäs se muukaan mielessä kuin kesä. Olisipa kiva päästä jonnekin lämpimään, kun ei näistä Suomen säistä ikinä tiedä.

Kun olin pieni, kävimme melkein kerran vuodessa Kanarialla. Ne ovat parhaimpia muistojani lapsuudesta. Auringossa kimaltava meri, suola huulillani, aurinkorasvan tuoksu, huuto rannalla lokoileville vanhemmilleni "en ikinä lähde pois täältä!".

Etelänmatkat ovat minulle siis nostalgiamatkoja onnelliseen lapsuuteen. Vaikutus sieluuni on paljon suurempi kuin äidin lihapullilla tai edes joulukuusen tuoksulla. Haluan monistaa nuo hetket paitsi itselleni, myös pojilleni. Lisäksi etelänmatkoilla on mielenterveydellinen vaikutus: kun kotiäidin arki on joka päivä itseään toistavaa, on tärkeää välillä saada irtiotto kodista. Poikanikin rrrakastaa lentokoneita ja hän on kinunnut jo melkein vuoden verran, että koska pääsisi lentokoneen kyytiin.

MUTTA. Mites tämä maailma kestää meidän lentämistä? Kymmenisen vuotta sitten tulivat halpalentoyhtiöt toden teolla markkinoilla ja suosituksi tuli pyrähtää viikonloppureissuille Euroopan kaupunkeihin tai jopa kauemmaksikin.
Hei, Barcelonassa on hyvät bileet maanantaisin, lennetään sinne! Onpa avattu hyvä ravintola New Yorkiin, käydäänpä testaamassa!

Vuonna 2017 suomalaiset lensivät ulkomaille 5,4 miljoonaa kertaa, 72 prosenttia näistä matkoista oli vapaa-ajan matkoja. Lentojen määrä on siis aivan suoraan kuluttajista kiinni, siis kuinka moni tavallinen matkustaja päättää, että pitääkö tänä vuonna päästä etelään vai ei. Vaikka ilmastonmuutoskeskustelu on pinnalla enemmän kuin koskaan, niin lentämisestä ei haluta tinkiä. Lentomatkustajien määrä lisääntyy vuosi vuodelta. On arvioitu, että lentäminen aiheuttaa vuonna 2050 jopa puolet ihmiskunnan päästökiintiöstä. Lentoliikenteen päästöt tulevat kolminkertaistumaan, vaikka tekniikkaa tehostettaisiin ja biopolttoaineita kehitettäisiin. Ihmiset ovat valmiita ostamaan nyhtökauraa ja härkistä, mutta jokavuotuisen etelänloman ilmastovaikutuksia ei haluta nähdä.

Tiedän, mitä pitäisi tehdä. Matkusta hitaammin ja matkusta harvemmin. Jotta oikeasti eläisin arvojeni mukaista elämää, minun pitäisi olla lentämättä lainkaan. Ajatuskin tuntuu pahalta. Entä jos kuitenkin HALUAN matkustaa? Kumman pitäisi voittaa, halujen vai arvojen? Riittääkö ekologinen itsekurini? (Todennäköisesti ei)

Sitten on vielä tämä sosiaalinen media. Kun ensi kesänä (tai nyt) katson KAIKKIEN muiden päivityksiä ihanista matkoista, tunnen pienen palan sydämestäni muuttuvan vihreäksi. Minäkin haluan. Älkää laittako pahaksenne, jos en enää paina tykkäys-nappia Helsinki-Vantaan Old Barrel -päivityksille. Olen vain kateellinen.
ilmastoahdistus


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Muistoja

söndag 27 januari, 2019 @ 14:27
0
Kyselimme ystäväni kanssa tiistaina toisiltamme, että
Mitä teit viikonloppuna?

Kumpikin meistä katsoi tyhjästi vasempaan yläviistoon. Sillä tavalla ihmiset usein tekevät, kun yrittävät muistella jotain. Elettiin siis TIISTAITA, eikä kummallakaan ollut hajuakaan siitä, mitä viikonloppuna tapahtui. Alkoholilla ei ole osuutta asiaan. Pikkulasten kanssa elämä on vain niin itseään toistavaa, että viipaloituneiden öiden kanssa yhteistyössä ne sumentavat muistin ja yhdistävät päivät - viikonloput ja arjet - yhdeksi mössöksi.

Evoluutio on muokannut ihmisen siten, että ikävät jutut muistaa helpommin kuin hyvät. Siksi on erikseen tietoisesti muisteltava iloisia asioita.

Näistä päivistä haluan muistaa mäntyparketilla konttaavan lapsen käsien läpsytyksen äänen. Haluan muistaa sen poikani ominaistuoksun: yhdistelmä mutaa ja omenahilloa. Aion muistaa sen, miltä näyttää päiväkodin portille vastaan juokseva poika keltaisessa haalarissaan, mustissa Kuomissaan ja Ruskovillan kypärämyssyssään.

Todennäköisesti kuitenkin muistan sen, kuinka työnsin hiki pipassa kahta lasta rattaissa päiväkodin ylämäkeä samalla ohjaten jalalla koiraa, ettei se ystävystyisi liikaa vastaantulijoiden kanssa. Tulen muistamaan pohjaan palaneen kaurapuuron maun, sillä JOKA AAMU unohdin kriittisellä hetkellä pyöräyttää puukauhaa, kun oli jonkun pepunpesu kesken. Tulen muistamaan äänen, jonka Puppe-kirjan luukku tai kirjastosta lainaamani kirjan tai uusimman fit-lehden sivu repeytyy.

Evoluutio on muokannut ihmisen siten, että ikävät jutut muistaa helpommin kuin hyvät. Siksi on tärkeää, että kirjaa ylös ja muistelee tietoisesti iloisia asioita. Pahinta olisi, jos ei muistaisi mitään.

Hanna Paavilainen


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Kadotetut vuodet?

söndag 20 januari, 2019 @ 13:41
0
"Kerro lisää Kallesta!" pyysin ja siirsin painoani tuolin reunalle höristäen samalla korviani.
"Niin, no, se on baari Helsingissä. Olethan sä siellä itsekin monta kertaa ollut. Ei mitään uutta." ystäväni vastasi ymmällään kysymyksestä.
"Niinniin, mutta mitä ihmisillä on nykyään siellä päällä?!? Ovatko siniset enkelit tulleet takaisin muotiin? Vieläkö ihmiset siellä liikuttelevat jalkojaan rytmisen äänimassan tahdissa ja heiluttelevat käsiään sivuilta sivuille?"

Olen ollut vuoden vauvakuplassa. En ole käynyt niin pitkään aikaan anniskeluravintolassa, että olen unohtanut, miltä siellä näyttää ja miten siellä käyttäydytään.

Tuttavani, jonka lapset on jo isoja, kutsui näitä vauva-taapero-vuosia kadotetuiksi vuosiksi. Silloin ei käydä missään eikä tehdä mitään, koska viipaleisten yöunien jälkeen ei jaksa. Vaikka jaksaisikin, niin ajatus lasten pukemisesta ja pakkaamisesta lähtöön uuvuttaa jo siinä mittakaavassa, että kannattaa vain jäädä kotiin. Kadotettuina vuosina keskitytään selviytymiseen yösyöttöjen, päiväkodin ja neuvolan voimavaralomakkeiden pyörteessä.

Kadotettuina vuosina unohdetaan normaalien ihmisten käyttäytymiskoodit. Ei muisteta laittaa vessan ovea kiinni. Unohdetaan, että college-housut eivät ole hyväksyttävä asu joka paikkaan. Ripsiväri on paakuilla harjoituksen puutteen vuoksi.

Ja silti.

Kadotetut vuodet ovat ne vuodet, joita eläkkeellä muistellaan. Ne vuodet, kun lapset olivat pieniä ja tarvitsevia. Ne vuodet, kun äidin vitsit, kukkuut ja päristelyt jaksoivat naurattaa. Elämä oli täyttä.

Vauva


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Mietipä omalle kohalle

söndag 13 januari, 2019 @ 10:56
0
Lapsille on eri säännöt kuin aikuisille.

Lapsilla on karkkipäivä kerran viikossa. Vaikka suklaakeksit huutelevat keittiön nurkan kaapista jo maanantaina, pitää odottaa kärsivällisesti lauantaihin asti. Aikuinen voi onneksi harhauttaa leikki-ikäistä pikkukakkosella ja työntää pää kulmakaappiin ja rouskutella menemään peppu oven takaa pilkistäen. Itsehän en tietenkään tällaista harrasta. Enkä myöskään sitä, että lukittaudun kylpyhuoneeseen jäätelökulhon kanssa ja harjaan hampaat heti syömisen jälkeen, ettei jälkikasvun tarkka nenä vainua suklaakastiketta hengityksestä.

Aamulla syödään puuroa. Joka aamu. Mietipä omalle kohdalle: joka aamu joku toinen määräisi, miten paljon aamulla nälättää ja mitä ruokaa syödään. Lautanen on syötävä tyhjäksi, koska jossain Afrikassa lapset näkevät nälkää. Se, miten tyhjä puurolautaseni edistää Afrikan lasten vatsan kylläisyyttä, on jäänyt hieman mysteeriksi, mutta silti selitys on klassikko. Samaa syytä käytetään myös lounaan salaateista ja päivällisen pinaateista - niidenkään aterioiden sisältöön ei ole muuten lapsi saanut äänestää.

Lapsilla ei ole koskaan kiire (paitsi ehkä silloin, kun on pissahätä). Mietipä, että joku toinen määrittelisi koko ajan aikataulusi. Kävele reippaasti! Syöpä nyt jo lautanen tyhjäksi! Nyt nopeasti haalari päälle ja kengät jalkaan! Nyt ei ole enää leikkiaika, nyt syömään sieltä äkkiä. Tänään sain itseni kiinni hoputtamasta poikaani kakkaamaan nopeammin. Niin, mietipä omalle kohalle.

Väsytti tai ei, niin joka päivä on samaan aikaan nukkumaanmenoaika ja päikkäriaika. Täytyy nukkua yksin omassa sängyssä, vaikka kyllähän aikuisetkin nukkuvat samassa sängyssä vierekkäin. Mietipä omalle kohalle, että pitää pötköttää sängyssä, vaikka yhtään ei nukuta.

Aikuiset ovat keksineet hienoja pelejä ja tv-sarjoja. Mutta lapset eivät saa katsoa niitä tai pelata niitä loputtomiin. Aikuiset tietenkin saavat pitää älypuhelinta kätensä jatkeena niin paljon kuin haluavat.

Mietipä omalle kohalle, että pitäisi syödä säännöllisesti terveellistä ruokaa 5 kertaa päivässä. Herkkuja vain kerran viikossa. Pitäisi levätä tarpeeksi vuorokaudessa. Mietipä, jos ei ikinä itse kokisi kiirettä. Mietipä, jos ei älypuhelinta pitäisikään koko aikaa kädessä. Niin, olisihan se sellainen elämä aikuisella aikamoista.

Hanna Paavilainen


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D