Hanna Paavilainen

Kävelyllä voi joutua pyhiin

maanantai 11 huhtikuuta, 2022 @ 11.48
0
Jalan alla vuoroin asfaltti, kevättä vasten sinnittelevät viimeiset lumipakkaantumat, hiekka, muta, sora. Ensimmäinen kymmenen kilometriä menee helposti heiluen, sitten vasta alkaa matka. Itselläni kesti 20 kilometriä, ennen kuin asiat alkoivat raksahdella mielen sisällä järjestykseen.

Olin Agricola-kävelyllä, joka on kotimainen pyhiinvaellus Mikael Agricolan askelissa. Pyhiinvaelluksella on aina jossain määrin tarkoitus kulkea kohti pyhää, mutta samalla sitä tutkii pyhän lisäksi omaa ruumistaan ja mieltään. Agricola-kävelyiden taustalla on myös kerätä varoja lukutaidon puolesta ja herätellä huomiota lukutaidon merkitykseen.

Myönnän, etten ikimaailmassa olisi omatoimisesti kävellyt 35 kilometriä. Hullulta kuulostaa Wild ja muut yksinvaeltajat. Itse olisin luovuttanut sen ekan kympin jälkeen. Porukassa ei tarvinnut suunnistaa eikä eksyä. Porukassa ei kehdannut luovuttaa kesken matkan. Pitkiä pätkiä sai myös kävellä hiljaisuudessa halutessaan, vaikka oli letkassa kulkijoita edessä ja takaa.

Olin liikkeellä ennestään tuntemattomien kävelijöiden kanssa. On myös kiehtovaa itseensä tutustumista tutustua toiseen ihmiseen. Mitä kerron itsestäni? Minkä puolen haluan paljastaa? Mitä haluan tietää tuosta toisesta ihmisestä ja miksi minua kiinnostaa juuri se asia hänessä? Kenen seuraan hakeudun tuntemattomien joukossa ja miksi? Kävelimme Perniöstä Porvooseen. Perillä kukaan ei enää tuntunut tuntemattomalta.


Vinkkejä pitkään kävelyyn:
- Hyvät eväät mukaan! Oikeassa kohdassa kaivettu lempisuklaa saattaa olla koko matkan pelastus. Tai pieni skumppapullo. Tietysti kannattaa varautua myös ravintopitoisemmalla eväällä sekä riittävällä vedellä.
- Iholle luonnonkuitua. Varsinkin, jos teet pitkän kävelyn / vaelluksen kylmään vuodenaikaan, niin sukat ja kerrastot villaa, merinovillaa tai silkkivillaa. Ne tuntuvat iholla mukavan lämpimiltä, vaikka sattuisikin kastumaan!
- kertakäyttösadetakki
- muovipussi tai istuma-alusta
- Paperia yllättävää wc-tarvetta tai nenänniiskutusta varten
- Sisäänajetut kengät
- Taukotakki tai paksu villapaita taukoja varten.

Agricolakävely

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D