Hanna Paavilainen

Keskeneräiset ajatukset

sunnuntai 15 elokuuta, 2021 @ 09.50
0
Hanna paavilainen
Keskeneräistä työtä ei saa arvostella.

Tämä on kaikille itsestäänselvyys työmaalla tai rakennuspuuhissa ylipäätään. Turha on motkottaa, että tuo kulma repsottaa tai seinässä on reikä, kun projekti on vielä kesken. Uutta laitetta pitää testata ja korjata ja testata uusiksi, ennen kuin se on valmis. Insinööriystäväni sanoi tätä kalibrointi-säätö-vaiheeksi.

Miksei samaa periaatetta voisi soveltaa myös muualla?
Keskeneräistä työtä ei arvostella.

Ainakin omat ajatukset ovat usein keskeneräisiä (myös keskinkertaisia, mutta ei mennä nyt siihen). Eikö niitä saisi testata sanomalla ne ääneen, muuttaa sitten tarvittaessa mielipidettä?

Jotenkin tämä vallitseva keskustelukulttuuri pönkittää omaa oikeassaoloa. Jos erehtyy somessa sanomaan jotain väärää, niin helposti lynkataan, arvostellaan ja etsitään ristiriitaisuudet. Ei anneta tilaa sille, että tämäkin ajatusprosessi saattoi olla vielä keskeneräinen. Eikä oikeastaan anneta tilaa myöskään muuttaa mielipidettä, vaan arvostellaan ihminen tämän yhden keskeneräisen ajatuksen takia.

Jos on lupa sanoa vain ehdottoman varmoja totuuksia, mistä tietää varmasti, ettei muuta mieltään eikä koskaan ole muuttanut mieltään, niin aika vähiin käy sanat. Demokratia ei toteudu, jos ihmiset eivät uskalla puhua.

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D