Hanna Paavilainen

Tanssi kertoo, kuka olet

söndag 29 augusti, 2021 @ 08:42
0
En ole kummoinen ihmistuntija. En ole herkkä näkemään mikroilmeitä, epäröintejä tai muutoksia käytöamalleissa. En myöskään osaa aistia toisen tunteita tai ryhmän ilmapiiriä. Taidan olla jossain määrin tunnevammainen tältä osin. Sen sijaan, että herkin tuntoaistein yrittäisin arvailla toisen sielunmaisemaa, niin keskityn kuuntelemaan sitä, mitä toinen sanoo (ja huom, en sitä, mitä toinen jättää sanomatta!). Jos toinen valehtelee ja jättää kertomatta jotain, se todennäköisesti ei sitten ole minun asiani tietää tai arvailla.

Viime aikoina olen opetellut tanssi. Lajissa on yllättänyt se, miten nopeasti siinä näkee toisen ihmisen, siis oikeasti näkee. Ehkä tällaisesta tunnetampiosta voikin kouliutua suuri ihmistuntija. Yhden biisin aikana näkee jo tanssijasta, kuinka heittäytyvä hän on, ajatteleeko hän itseään vai musiikkia vai tanssipariaan vai kauppalistaa, miten hän osaa pitää ohjat käsissään, miten hän osaa suhtautua muutoksiin, miten hän suhtautuu omiin epäonnistumisiin tai toisen mokailuihin. Yhden biisin aikana tutustuu jo melko syvällisesti toiseen.

Ennen kaikkea tanssissa tutustuu itseensä. Kuinka itse osaan heittäytyä? Kuinka luotan toiseen vai lähinnä vain itseeni? Miten suhtaudun omiin mokiini tai mitä tunteita minussa herää, kun toinen mokaa? Olenko rento vai jännitänkö? Olenko kiinnostunut omista jaloistani enemmän kuin toisen silmistä?
Bachata

Kohteliaisuuksien väistely

söndag 22 augusti, 2021 @ 20:25
0
Pitkästä aikaa vilahdin tänään telkkarissa, kun Yle TV1:ssä näytettiin uusintana pari vuotta sitten toimittamani Apostolien päivän Reissukirkko.

Olen aiemmin kirjoittanut blogissa saamastani kritiikistä. Tällä kertaa sain kehuja. Huomasin, että nekin on vaikea ottaa vastaan. Aloin väistellä niitä kuin kovakätisen vastustajan takakoukkua. Näin sinäkin voit tehdä saman!

KUUSI TAPAA TAPPAA KOHTELIAISUUS:

1. Oman panoksensa vähättely (No eipä se nyt paljoa multa vaatinut, muut teki oikeat työt).
2. Koko asian vähättely (Se nyt oli vaan semmonen pieni juttu.)
3. Puheenaiheen vaihto (Joo, mutta oletteko jo kuulleet uudesta TKK -tuotantokaudesta?!?)
4. Itsensä kritisointi (En ollut tyytyväinen siihen loppuun, mokasin sen kohdan)
5. Toisen kehuminen (No enhän minä nyt mitään, sinähän tässä se osaaja olet)
6. (Lempparini:) Itsensä vertailu (Joo, mutta olisi Mikko Leppilampi juontanut sun paljon paremmin.

Ehkä kaikken paras tapa ottaa vastaan mikä tahansa palaute, oli se sitten kiittävä tai korjaava, on vain sanoa ”Kiitos palautteesta”. Sitten olla aivan hiljaa. Hiljaa oleminen on supervoima.

Reissukirkko


Aamen ja terkkuja,
Hanna

Keskeneräiset ajatukset

söndag 15 augusti, 2021 @ 10:50
0
Hanna paavilainen
Keskeneräistä työtä ei saa arvostella.

Tämä on kaikille itsestäänselvyys työmaalla tai rakennuspuuhissa ylipäätään. Turha on motkottaa, että tuo kulma repsottaa tai seinässä on reikä, kun projekti on vielä kesken. Uutta laitetta pitää testata ja korjata ja testata uusiksi, ennen kuin se on valmis. Insinööriystäväni sanoi tätä kalibrointi-säätö-vaiheeksi.

Miksei samaa periaatetta voisi soveltaa myös muualla?
Keskeneräistä työtä ei arvostella.

Ainakin omat ajatukset ovat usein keskeneräisiä (myös keskinkertaisia, mutta ei mennä nyt siihen). Eikö niitä saisi testata sanomalla ne ääneen, muuttaa sitten tarvittaessa mielipidettä?

Jotenkin tämä vallitseva keskustelukulttuuri pönkittää omaa oikeassaoloa. Jos erehtyy somessa sanomaan jotain väärää, niin helposti lynkataan, arvostellaan ja etsitään ristiriitaisuudet. Ei anneta tilaa sille, että tämäkin ajatusprosessi saattoi olla vielä keskeneräinen. Eikä oikeastaan anneta tilaa myöskään muuttaa mielipidettä, vaan arvostellaan ihminen tämän yhden keskeneräisen ajatuksen takia.

Jos on lupa sanoa vain ehdottoman varmoja totuuksia, mistä tietää varmasti, ettei muuta mieltään eikä koskaan ole muuttanut mieltään, niin aika vähiin käy sanat. Demokratia ei toteudu, jos ihmiset eivät uskalla puhua.

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Töihin tömps

söndag 08 augusti, 2021 @ 10:26
0
Kaikki loppuu aikanaan, myös kesäloma.
Kenellä muulla on jo ikävä helteitä ja lomaa?

Koska siirtymävaiheet ovat vaikeita, olen kehitellyt muutamia selviytymiskeinoja ensimmäisten työpäivien varalle.

1 - Miten selvitä pitkästä palaverista?

Hanki ennen palaveria syliisi sakset ja värillisiä papereita. Leikkaa pieniä ympyröitä paperista ja asettele ne keoksi pöydälle. Palaverin päätyttyä kerää pienet pallurat kämmeneesi. Heitä ilmaan ja huuda ”Wohoo! Palaveri ohi!” Kaunis konfettisade ympäröi sinut.
(Huom! Etätöissä joudut itse imuroimaan.)

2 - Miten selvitä hankalasta pomosta/kollegasta/alaisesta?

Ole rauhallinen. Älä provosoidu mukaan jäkättämiseen, vaan anna toisen tunteille tilaa.
Ymmärrä, että jokaisella on omat taistelunsa, mistä et tiedä mitään. Yritä nähdä asia hänen näkökulmasta.
Ole hiljaa. (Huutamalla takaisin et voita mitään.)

Kertaus:
Rauhoitu
Empatia
Hiljaa

3 - Miten selvitä Teams-ähkystä?

Valehtele, että tietokoneesi kamera ei ole toiminnassa. Opettele kävelemään käsillä samalla, kun kuuntelet johtoryhmän jorinoita kaiuttimesta.

(Kaverin puolesta kyselen ja ihan kaverilta kuullut nämä vinkit myös.)

Töihin tömps


Aamen ja terkkuja,
Hanna

Miespolvet vaipuvat sammaleeseen

söndag 01 augusti, 2021 @ 12:27
0
Suomi on täynnä pieniä museoita, kirpputoreja aarteineen ja keräilijöiden kokoelmanäyttelyitä. Suomi on täynnä hiljaisia järvenrantoja lumpeenlehtineen, söpöjä tiekirkkoja ja terassilavoja, joissa soittaa paikallinen duo.

Yllättäjä karavaanimatkallamme oli Parikkalan patsaspuisto. Se osui oikeastaan vahingossa matkan varrelle, kun reittisuunnitelma muuttui. Odotin, että puisto olisi jotain naivistista taidetta, samoin kun usein kesinä Hämeenlinnan likellä Iittalassa on naivistinäyttely tehtaanmyymälän kylkiäisenä. Mutta tulimmekin Todellisen Taiteilijan reviirille. Täällä tämä jamppa on päivittäin uinut 6km, joogaillut ja taiteillut. Piha oli täynnä pysähtyneitä joogailijoita, niin pysähtyneet asanat, että sammaleet olivat alkaneet jo kasvaa päälle.

Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan patsaspuisto
Parikkalan patsaspuisto


Aamen ja terkkuja,
Hanna
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D