Hanna Paavilainen

Kun sä tulit vieraaksemme, paras joululahjamme

sunnuntai 19 joulukuuta, 2021 @ 20.20
0
Lapsena joululahjat kasattiin isoksi pinoksi kuusen alle.
Niitä oli paljon, vaikka olen ainoa lapsi. Tai ehkä juuri sen takia.
Edelleenkin mielessäni yhdistän joululahjat siihen, että kuinka kilttinä sitä on tänä vuonna oltu.

Riitelin aika monina vuosina mieheni kanssa joululahjoista. Hänen mielestään joululahjat ovat toissijaisia - joulussa tärkeintä on yhdessäolo. Vihjailuni tai suorat lahjatoiveet ärsyttivät häntä - eihän lahjaa voinut antajaltaan ”tilata”. Lahjan tulee olla yllätys ja jos jotain haluaa, niin turha vihjailla vaan sen kun ostaa itse.

Tunnetasolla opettelen vielä uudenlaista joululahjakulttuuria, joka olisi tälle tellukselle että perheen sisäisille väleille kestävämpi:

- On ihan ok ostaa itselleen joululahja. Olet sen ansainnut! Olet varmasti ollut tosi kiltti tänä vuonna tai ainakin yrittänyt riittävästi! Itse ostetussa lahjassa on se hyvä puoli, ettei tule turhaa roinaa vaan just sitä, mitä itse haluat!

- Kierrätetty lahja on paras lahja. En tiedä miksi, mutta jostain syystä en kehtaisi antaa lahjaksi kirpputorilta ostettua, paitsi jos tuote on löytynyt kirpparilta avaamattomassa paketissa (joku myynyt sitä turhaa roinaa, mitä on edellisvuotena saanut yllärinä ja vihjailematta). Omille lapsilleni kehtaan ostaa kirpparileluja lahjaksi, eivätkä he piittaa, vaikkei tuote ole kaupan muovikotelossa. Voisiko tätä lahjakulttuuria levittää? Aina, kun kummit kysyvät, että mitä voisi ostaa lapsilleni lahjaksi, niin vastaan että jotain kierrätettyä. Silti he eivät ikinä ole saaneet kummeilta tai kaverisynttäreillä yhtäkään kierrätettyä lahjaa.

- Joskus ajatuksen ajatuskin on tärkein. Olemme ystäväni kanssa ristiin toistemme lasten kummeja. Sovimme tänä vuonna, että molemmat ostavat pienen lahjan omalle lapselleen toisen nimissä. Ei tarvitse arpoa, että tuleeko mieluista ja miten sen paketin kuljettaa tai minne posti paketin hävittää. Molempien kummilapset ovat tyytyväisiä. Ajatuksen ajatus on tärkein. Nerokasta, eikö vain?

- Älkää ihmiset sopiko, että ”ei anneta toisillemme joululahjoja”, jos ette tarkoita sitä. Tai älkää sopiko, jos ette aio noudattaa sitä.

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D