Hanna Paavilainen

Kultakaivos suussa

sunnuntai 15 maaliskuuta, 2020 @ 14.06
2
Melko huonoa kurssia tarjoavat hammaskeijut tällä hetkellä. Esikoinen tökkii etusormella heiluvaa hammastaan viikkotolkulla, riemuitsee kun se irtoaa, panikoi veren mausta suussa, asettelee huolella tyynyn alle. Aamulla hammaskeiju on vienyt aarteen ja jättänyt 2€ kolikon tilalle. Maitohampailla voi siis tienata 40€, mikä on melko vähän ottaen huomioon hampaiden todellisen arvon.

Kun parikymppisenä ajatteli ruumistaan, että mistä täytyy pitää hellimmin huolta, sitä teki vatsarutistuksia täydellinen sixpack mielessään. Eipä olisi arvannut, että ne on hampaat, jotka alkavat ensimmäisenä pettää.

Iso osa perheemme säästöistä menee tällä hetkellä hammashuoltoon. Yli vuosi sitten aloitin invisalign -hoidon saadakseni "jenkkihymyn" ja samoihin aikoihin alkoi mieheni hammasremontti. Kun yksi hammas pettää, on sen tilalle hankittava implantti. Muuten hampaat alkavat liikkua pois paikoiltaan tai jäljelle jääneet hampaat murenevat pikkuhiljaa. Siinä menee sitten hymy ja purenta kieroon, joka aiheuttaa mm. migreeniä. Implanttien hinnat ovat nelinumeroisia ja julkinen hammasterveydenhuolto ei näitä kata.

Jos olet syntynyt 80-luvulla, muistat ehkä vielä, miltä banaanilakka maistui, ja miltä se tuntui hampaissa. Sen jälkeen kouluihin ovat tulleet limsa- ja karkkiautomaatit. Sen sijaan lasten vuosittaiset fluoraukset on lopetettu. Myös nuorten hammastarkastukset ja koulujen harjausopetukset lopetettiin. Näiden päätösten seurauksia niitetään jo. Helsingissä julkinen terveyshuolto ei ehdi hoitamaan kaikkia potilaitaan.

Hammassairauksia potevien ja hammaslääkäreiden suojeluspyhimys on Pyhä Apollonia. Häntä kidutettiin kiskomalla hampaat suusta, minkä jälkeen hän heittäytyi itse roviolle. Lohjan kirkossa on edelleen fresko, missä Apollonia seisoo pihdit käsissään, pihtien välissä on irti revitty hammas.

Vanhempi poikamme on muuten ilmoittanut, että hänestä tulee isona hammaslääkäri. Myös kuopus tepastelee polleana kädessään laukku, jota kutsuu "hammaslääkärin laukuksi". (Ehkä tämä jo osiltaan kertoo siitä, miten usein on käyty hammaslääkärissä viime aikoina. Puolitoista vuotta sitten, kun aloitin hammasremonttini, makasin hammaslääkärin tuolissa leuat ääriasentoon vääntyneenä ja kuopus makasi päälläni tissiä imien. Helmi hetkiä.)


Eli huomiona kaikille itseään helliville ja itsestään huolta pitäville.

Harjaa hampaasi. Käytä hammaslankaa. Hyödynnä kaupungin tarjoamat säännölliset hammastarkastukset. Sano rukouksesi Apollonialle.


Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Jos haluat tietää lisää Invisalign-projektistani "jenkkihymy", jätä kommenttia. Kerron kokemuksia mielelläni.

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

Kommentteja tähän postaukseen


Vastaus Kommentoineet: Marjut 30.01.2022 11:52 Hei! Hampaat ovat todella kauniit nyt. Missä oikomishoitosi tehtiin?
Vastaus: Hanna Paavilainen 31.01.2022 07:56 Kiitos! Invisalign -hoidon teki Petteri Viljakainen, joka nykyään toimii Esmilessa. Jos hampaiden oikominen kiinnostaa, niin suosittelen pyytämään tarjouksen myös perinteisestä oikomisesta (siis ne kiinteät ”telaketjut”). Jokaisen suu on kuitenkin yksilöllinen niin kartoittamalla vaihtoehdot löytyy itselle parhaiten sopiva hoito. Jos päädyt Invisaligniin, niin suosittelen menemään Petterin luo, hän on ihan huippu!
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D