Hanna Paavilainen

Pyörivät silmät

sunnuntai 29 marraskuuta, 2020 @ 13.41
0
Legendan mukaan Michelangelolla oli tauti, jossa hänen silmänsä pyörivät itsestään ylöspäin. Tauti oli tullut siitä, kun hän tunti- ja päiväkausia maalasi Sikstuksen kattoa ja silmämunat tottuivat tuijottamaan yläviistoon.

En tiedä, pitääkö tämä tarina lempi-teini-mutantti-ninja-kilpikonnastani paikkansa historiallisesti, mutta totisesti toivon, ettei pidä. Olen nimittäin pyöritellyt silmiäni viime aikoina niin paljon silmiäni, että minua odottaa pian sama kohtalo.

Olen kohdannut jotenkin tosi paljon typeryyksiä viime aikoina, enkä ole mahtanut silmilleni mitään. Niin kuin vaikkapa isojen ketjutettujen yhtiöiden tapa ottaa valtaansa kielemmekin, keksiä uusia sanoja kuten yhdemmyys tai halpuutus. Tai vaikkapa se, että mustana perjantaina saa tunkea ostoskeskukseen rajattomasti, mutta ammattimuusikoiden konsertti perutaan tai yleisö rajataan kymmeneen henkeen. Tai ihan vaan ylipäätään koko musta perjantai. Tai vaikkapa se, että joku näkee oikeudekseen lukea toisen viestejä salaa. Silmäni ovat pyörineet kuin hedelmäpelin kelat, en vain mahda sille mitään.

Oikeastihan ei pitäisi pyöritellä silmiään.
Jokainen hakee hyväksyvää katsetta: sellaista, josta tietää oikeasti olevansa olemassa. Katse, joka sanoo, että sinä olet huomioitu, sinä olet huomion arvoinen, pidän näkemästäni.
Teinimäinen silmien pyöräytys ei tuota iloa kenellekään, ennen kaikkea se viestii pyöräyttäjänsä sielun kypsyydestä.

Lupaan kilvoitella ja tehdä parannuksen. Edes tässä.

Laulujen Laulussa silmiä verrataan kyyhkysiin. Sillä viitataan (näin ainakin tulkitsen) silmien tapaan lähettää viestejä.
Millaista viestiä sinun silmäsi lähettävät?

Silmien pyöräytys

Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D