Hanna Paavilainen

Talouspaperin historia

sunnuntai 09 kesäkuuta, 2019 @ 18.07
0
"On yksi asia, mitä ilman lapsiperheessä ei pärjätä" julisti ystäväni ja pyyhki pöydältä taaperon kaatamaa maitoa "ja se on talouspaperi". Punehduin hiukan, sillä meidän kotona ei juurikaan käytetä talouspaperia. Aina, kun äitini tulee kylään, hän tuo tullessaan paketin talouspaperia (puolukkahillon, juustokakun ja leipäpussin lisäksi), koska hän ei kestä olla meidän "oudossa taloudessa, jossa ei ole talouspaperia".

Talouspaperi on ollut viime aikoina paljon tapetilla. Talouselämä -lehti testasi, että osasta talouspapereita saattaa irrota syöpää aiheuttavia kemikaaleja, joten ne eivät sovellu keittiöön.

Talouspaperi on verrattain tuore keksintö. Se on keksitty vasta 1920-luvulla, kun vessapaperi taas on kutitellut hanureita jo 500-luvulla. En ihan varmuudella tiedä, missä vaiheessa talouspaperi ylestyi Suomessa, mutta kotikaupungissani Nokialla sijaitseva paperitehdas Lotus alkoi valmistaa talouspaperia vasta 1979, eli muutama vuosi ennen syntymääni.

Kysymys siis kuuluu, että miten 70-luvulle asti pärjättiin ilman talouspaperia? Mummon kaapin vino pino keittiöpyyhkeitä alkaakin käydä järkeen.

Toinen kysymys kuuluu, että miten yht äkkiä ei osattukaan enää elää ilman talouspaperia? Legenda kuuluu, että talouspaperi keksittiin, kun vahingossa tehtiin liian paksua vessapaperia ja sille piti keksiä käyttötarkoitus. Markkinamiehet keksivät, että myydään se keittiöpaperina. Loppu on historiaa.

Kävikö tässä niin, että näppärät markkinamiehet loivat kuluttajalle tarpeen, mitä aiemmin ei ollut, ja tarve on edelleen niin voimakas, että vuosikymmenten jälkeen ei osata elää enää ilman? Vai kävikö tässä niin, että näppärät markkinamiehet vain hoksasivat jo olemassa olevan tarpeen ja keksivät siihen näppärän ratkaisun? Joka tapauksessa tässä ilmastonmuutoksen ja kemikaalien maailmassa en pistäisi pahakseni, jos useampi kaivaisi mummon kaapista ne keittiöpyyhkeet tiuhempaan käyttöön.

Tämä laittaa vain miettimään, että mitä muita ajatuksia ja TARPEITA päähämme ovat näppärät markkinamiehet istuttaneet. Pakonomainen tarve saada elämyksiä matkustamalla? Tarve saada uusi, tämän kevään muodin mukainen kukkamekko? Tarve ostaa uusi puhelin, vaikka vanhakin vielä toimisi? Tarve maalata seinä uudella värillä, vaikka se edellinenkin seinä on ihan ehjä?

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D