Hanna Paavilainen

Asioita, jotka ovat parasta elämässä

söndag 26 maj, 2019 @ 15:29
0
Olen koukussa listoihin. En mahda itselleni enää mitään. Olen nyt alkanut Kipa-ystäväni ja Martti Suosalon näytelmän inspiroimana listaamaan asioita, jotka ovat parasta elämässä. Kyseessä ei ole paremmuusjärjestys ja listaa voi jatkaa loputtomasti. Nyt, kun olen niksauttanut aivoni tälle taajuudelle, näen elämän parhaita asioita joka puolella. Se on aika mullistavaa.

Olen kysellyt myös lapsilta parhaita asioita elämässä. Heidän vastauksensa ovat liikuttavan konkreettisia, kuten "juoda lasi maitoa" tai "katsoa kaloja akvaariossa". Huomion arvoista on myös, kuinka nopeasti lapsilta tulee vastaus kysymykseen. Kysymys "Mikä on parasta elämässä?" on yhtä helppo kysymys heille kuin "Mitä söit tänään päiväkodissa?". Aikuiset sen sijaan alkavat tekemään jonkinlaista syväanalyysia elämästään tämän kysymyksen kuultuaan.

Tässä listassa ei ole kysymys elämän prioriteeteista ja paremmuusjärjestyksestä. Tärkeintä on huomata ja sanoittaa asioita, jotka tekevät tästä(kin) päivästä suloisen.

Mitä elämän parhaita asioita sinä näet?

Asioita, jotka ovat parasta elämässä
1. Kirjastot
2. Se, miten söpösti lapsen hiukset on aamulla pörröllä
3. Hyvin nukuttu yö ja täysi vatsa
4. Kun peikonlehti on tehnyt uuden lehden ja se on hassusti rullalla
5. Kuplamuovi
6. Kuiva kuohuviini
7. Kun joku asia jännittää, mutta tekee sen silti
8. Koirien takajalat. Se, miten ne viuhtoo, kun koira kävelee.
9. Kun jääkaappi vaikuttaa tyhjältä, mutta saat silti loihdittua huippuillallisen.
10. Kun eilinen treeni tuntuu pakaroissa
11. Tehdä piruetteja auringossa
12. Olla tekemättä mitään auringossa

(Listani jatkuu jo yli sataan, mutta tässä muutama tämän viikon havainto.)

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Asioita, jotka ovat ehdottoman elegantteja

söndag 19 maj, 2019 @ 12:43
0
Sinä samana ohikiitävänä hetkenä, kun kirsikkapuun kukat loistivat vaaleanpunaisena pilvenä Roihuvuoren puistossa, sain uuden ystävän. Hän on japanilainen kenraali nimeltä Hiro.

Appivanhempani lähtivät viime syksynä japaniin opiskelemaan. (Kuinka siistiä, että vielä 75-vuotiaana voi vielä opiskella? Ja lähteä vaihto-oppilaaksi toiselle puolelle palloa?!?) Maanjäristys sulki liikenteen, katkaisi sähköt ja tyhjensi kaupat päiväkausiksi. Hiro otti asiakseen auttaa ulkomaalaista aikuisessa iässä olevaa pariskuntaa keskellä kaaosta. Vastavuoroisesti Hiro kutsuttiin Suomeen kylään.

En ole ehkä koskaan aiemmin tavannut niin tahdikasta ihmistä. Hänestä huokui vuosituhansia vanha kulttuuri ja tyylikkyys, jota rahalla ei voi ostaa. Kuin olisi puhunut aristokraatin tai Englannin kuninkaan kanssa.
Näitä opin Hirolta:

Asioita, jotka ovat ehdottoman elegantteja

(Kirjailija Mia Kankimäki kirjoittaa kirjassaan Sei Shonagonista, japanilaisesta hovinaisesta, joka kirjoitti ilahduttavia listoja elämästään hovissa tuhat vuotta sitten. Tämän kirjan luettuani yhdistän japanilaisuuteen aina hassut listat.)

- Kun toinen kysyy, mitä kuuluu ja kuuntelee vastauksen hiljaa.
- Se, kun juttelee jostain, ja keskustelu keskeytyy (yleensä taaperon tai lapsen takia), ja kun keskustelu jatkuu, toinen kysyy, että "niin mitä olit sanomassa tästä aiheesta".
- Kun ruokaillessa toinen huomaa, missä vaiheessa olet lopen kyllästynyt taaperon sekoiluun ja ottaa hiljaa taaperon syliinsä ja lähtee pienelle kävelylle asunnon ympäri, jotta saat syödä ruoan loppuun rauhassa.
- Kun olet keskeyttänyt ruokailusi ja vienyt sitä vanhempaa lasta vessaan, joku on maksanut laskusi sillä välin.
- Kun joku kysyy ruokapöydässä älykkäitä kysymyksiä, kuten "Mikä on elämäsi päämäärä" tai "Mikä tekee sinut onnelliseksi".
- Kun joku vastaa kysymykseesi "tuo on hyvä kysymys".

kirsikkapuu
kirsikkapuu
kirsikkapuu
kirsikkapuu


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Äitienpäivä

söndag 12 maj, 2019 @ 08:38
0
Tänä äitienpäivänä heräilin pitkin yötä, sillä olen huolissani omasta äidistäni. Heräilin vielä lisää, sillä nuorimmalla on flunssa. Otin hänet kainaloon, enkä malttanut enää nukahtaa, kun hän kuorsasi siinä niin söpösti, etten raaskinut sulkea silmiäni.

Tänä äitienpäivänä kannan äitiyden takia pusseja silmieni alla. Kannan maitoa rinnoissani. Kannan vuorotellen 1- ja 4-vuotiasta poikaa. Kannan huonoa omaatuntoa siitä, miten joskus (usein) en ole niin hyvä äiti kuin lapseni ansaitsevat ja miten joskus (yleensä) en ole niin hyvä tytär kuin äitini ansaitsee. Tänä äitienpäivänä yritän muistaa olla kiitollinen siitä, miten paljon minulla on kannettavaa. Tämä kaikki on lahjaa. Kukaan ei syntymässään valitse äitiään - eikä niinkään lastaan. Äiti saa lapsen lahjaksi (ja hetken lainaksi). Lapsi saa lahjaksi äidin (joko sen äidin, joka hänet on kantanut yhdeksän kuukauden ajan tai sen äidin, joka hänet ottaa kantaakseen. Lahja äiti kuitenkin on, ei valinta.)

Voi kunpa Jumala varjelisi äitejä liioilta neuvoilta ja suorituspaineilta. Vielä joku äitienpäivä opin elämään tätä elämää niin, että luotan itseeni, lapsiini ja äitiini, enkä kokisi tarvetta suorittaa. Jonain äitienpäivänä katson sitä ihan itse korkealle asettamaani rimaa ja vähät välitän siitä, olenko ylittänyt vai alittanut sen. Vielä joku päivä sisäistän sen, että ihan hyvä on riittävän hyvä. Silloin ja siellä haistan Jumalan armon.

Jumala,
siunaa tyhjiä sylejä ja täysiä sylejä.
Siunaa kaikkia äitejä, jotka kantavat.
Tule koteihimme tahrojen ja huutojen keskelle.
Tuo mukanasi armoa ja edes yksi kokonaan nukuttu yö.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
äitienpäivä

(kuva ajalta, kun odotin esikoistani.)
Tykkää ja jaa

Curly girl ja helppo elämä

söndag 05 maj, 2019 @ 12:57
0
Seison suihkussa ja kaadan päälleni ruisjauhoja. Karjalanpiirakan tuoksu valuu hiuksistani olkapäille ja lattialaatoille.

Kyse on tietenkin curly girl sekä "No poo" -hiustenhoitomenetelmistä. Molempien näiden menetelmien taustalla on pyrkimys vähentää kemikaaleja hiustenhoidossa ja suosia luonnonkosmetiikkaa. Molemmat hiustenhoitomenetelmät ovat saaneet myös lähes uskonnollisia piirteitä omien lahkolaistensa joukossa. Tuntuu, että joka toinen nainen on hurahtanut curly girl -menetelmään. Some on täynnä ennen ja jälkeen -kuvia ja ne (plus ERITTÄIN sinnikäs ystäväni) innoittivat minutkin kokeilemaan curly girliä.

Tässä siis selitys ruisjauhoille suihkussa. No Poo -menetelmä eli EI SHAMPOOTA -menetelmän mukaan hiukset pestään ruisjauhoilla, kikhernejauhoilla tai vaikkapa hunajavedellä. Hoitoaineena toimii mm. omenaviinietikka. Täytyy sanoa, että kun kylppärissä läträä näiden keittiötuotteiden kanssa, niin olo on vähintäänkin huijattu. MUTTA hiusten kuivuessa etikan tuoksu häviää ja uskomatonta - hiukset ovat puhtaat.

Tätä kaikkea vouhkasin sitten vappuna kälylleni, joka on kahdeksan (8!) lapsen äiti. Hän katsoi minua huvittuneesti pää kallellaan ja pitkän curly- girl-filosofia-selostukseni jälkeen totesi hyväntahtoisesti:
"Mahtaa sulla olla liian helppo elämä, kun kerkeät tuollaiseen".

Touche!
Ei voi muuta kuin olla kiitollinen tästä ainutlaatuisesta elämäntilanteesta, kun kotiäitinä ehtii keskittymään pieniin asioihin, kuten vaikkapa hiustensa käkkäryyteen. Tiedän, että tulee taas se vaihe, kun ei paljon ehdi hiuksille suomaan ajatuksia juostessa koti-työ-päiväkoti-Prisma -väliä. Mutta juuri nyt on aikaa pienelle. Loppuviimein ne pienet jutut ovat kaikkein kivoimpia elämässä.
curly girl


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D