Hanna Paavilainen

Mietipä omalle kohalle

sunnuntai 13 tammikuuta, 2019 @ 09.56
0
Lapsille on eri säännöt kuin aikuisille.

Lapsilla on karkkipäivä kerran viikossa. Vaikka suklaakeksit huutelevat keittiön nurkan kaapista jo maanantaina, pitää odottaa kärsivällisesti lauantaihin asti. Aikuinen voi onneksi harhauttaa leikki-ikäistä pikkukakkosella ja työntää pää kulmakaappiin ja rouskutella menemään peppu oven takaa pilkistäen. Itsehän en tietenkään tällaista harrasta. Enkä myöskään sitä, että lukittaudun kylpyhuoneeseen jäätelökulhon kanssa ja harjaan hampaat heti syömisen jälkeen, ettei jälkikasvun tarkka nenä vainua suklaakastiketta hengityksestä.

Aamulla syödään puuroa. Joka aamu. Mietipä omalle kohdalle: joka aamu joku toinen määräisi, miten paljon aamulla nälättää ja mitä ruokaa syödään. Lautanen on syötävä tyhjäksi, koska jossain Afrikassa lapset näkevät nälkää. Se, miten tyhjä puurolautaseni edistää Afrikan lasten vatsan kylläisyyttä, on jäänyt hieman mysteeriksi, mutta silti selitys on klassikko. Samaa syytä käytetään myös lounaan salaateista ja päivällisen pinaateista - niidenkään aterioiden sisältöön ei ole muuten lapsi saanut äänestää.

Lapsilla ei ole koskaan kiire (paitsi ehkä silloin, kun on pissahätä). Mietipä, että joku toinen määrittelisi koko ajan aikataulusi. Kävele reippaasti! Syöpä nyt jo lautanen tyhjäksi! Nyt nopeasti haalari päälle ja kengät jalkaan! Nyt ei ole enää leikkiaika, nyt syömään sieltä äkkiä. Tänään sain itseni kiinni hoputtamasta poikaani kakkaamaan nopeammin. Niin, mietipä omalle kohalle.

Väsytti tai ei, niin joka päivä on samaan aikaan nukkumaanmenoaika ja päikkäriaika. Täytyy nukkua yksin omassa sängyssä, vaikka kyllähän aikuisetkin nukkuvat samassa sängyssä vierekkäin. Mietipä omalle kohalle, että pitää pötköttää sängyssä, vaikka yhtään ei nukuta.

Aikuiset ovat keksineet hienoja pelejä ja tv-sarjoja. Mutta lapset eivät saa katsoa niitä tai pelata niitä loputtomiin. Aikuiset tietenkin saavat pitää älypuhelinta kätensä jatkeena niin paljon kuin haluavat.

Mietipä omalle kohalle, että pitäisi syödä säännöllisesti terveellistä ruokaa 5 kertaa päivässä. Herkkuja vain kerran viikossa. Pitäisi levätä tarpeeksi vuorokaudessa. Mietipä, jos ei ikinä itse kokisi kiirettä. Mietipä, jos ei älypuhelinta pitäisikään koko aikaa kädessä. Niin, olisihan se sellainen elämä aikuisella aikamoista.

Hanna Paavilainen


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D