Hanna Paavilainen

Pieniä ekotekoja

sunnuntai 09 syyskuuta, 2018 @ 13.47
0
Hyvistä teoista tulee hyvä mieli.

Tässä pieniä kodin ekotekoja, joilla ei ehkä ilmastonmuutosta pysäytetä, mutta voi pelastaa maailmaa siltä omalta pieneltä tontilta, mitä nyt pelastettavissa on. Suurten teollisuustehtaiden päästöille en voi välittömästi mitään, mutta omaan kuluttamiseen voin vaikuttaa heti.

Ekojutuissa ja ilmastoasioissa koen olevani melkoinen kaksinaismoralisti. Ajan yksityisautolla, syön joskus lihaa ja kehtaanpa vielä lentää noin kerran vuodessa lentokoneella. Minulla ei todella ole varaa heristellä sormea muille. Ajattelen maailmanpelastusta siis ilon kautta. Ainakin itselle tulee hyvä mieli näistä arjen pienistä ekoteoista.

Tiedäthän sen sanonnan pienistä puroista ja niiden muodostamasta suuresta joesta? No ei se mitään, vaikket tietäisikään, pidä hatustasi kiinni, nyt ekoillaan!

1. Tee-se-itse-huuhteluaine eli pesuetikka

Olen aivan hurahtanut pesuetikoihin, jotka teen nykyään itse. Pyykkietikka saa pyykin pehmeäksi, ihanan tuoksuiseksi ja värit hohtamaan. Ihan oikeasti!

Puoleen litraan etikkaa (väkiviinaetikka - saa kaikista ruokakaupoista) sekoitetaan 20 tippaa eteeristä öljyä, ravistetaan ja akrabadabra - pesuetikka on valmis! Vaikeinta on päättää Ruohonjuuressa, minkä tuoksun pyykilleen valitsisi. Piparminttu? Laventeli? Kaneli? Ruusu?

Hintaa pesuetikalle tulee ihan murto-osa siitä, jos ostaisi huuhteluaineen tai pesuetikan kaupasta. Tietenkin vaihtoehto on olla käyttämättä huuhteluainetta kokonaan - tämän vaihtoehdon valitsin vuosikausia - mutta kun kerran nukkuu pesuetikan pehmentämillä laventelin tuoksuisilla lakanoilla, ei enää ole paluuta entiseen.

2. Kemikaaliton yleispuhdistusaine

Kun on kerran tuoksutellut Ruohonjuuressa eteeriset öljyt läpi, ei kannata lopettaa pyykkietikkaan. Samoista aineista voi miksata kemikaalittoman yleispuhdistusaineen. Kun kuuraa syöttötuolia ja ruokapöytää 5 kertaa päivässä erilaisten soseiden ja puurojen jämistä, ihan arvostaa sitä, ettei vauvan suuhun jää mitään myrkkyjäämiä pesuista. Maailmanpelastus on mukava sivuvaikutus.

Sekoita suihkupulloon 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Lisää 10 tippaa valitsemasi tuoksuista eteeristä öljyä ja AKRABADABRA - yleispuhdistusaine on valmis! Tähän tarkoitukseen olen suosinut sitruunan tuoksuista öljyä.

3. Vanulaput

Olen aiemmin aina ostanut vanulappuja, joita käytän mm. oman meikin tai vauvan pyllyn puhdistukseen. Vanulaput tietenkin myydään pienissä muovipusseissa ja itse vanut ovat puuvillaa, jonka viljely vie aika paljon vettä ja resursseja maapallolta. Nyt olen hokannut, että vanhan nuhjuisen flanellipaidan tai vanhan reikäisen, pehmoisen hupparin, joita olin heittämässä roskiin, voi vielä saattaa joutsenmatkalleen leikkaamalla pieniksi paloiksi vanulappukäyttöön.

4. Marseille -saippua


Aikoinaan koukutuin Marseilleen Anna-lehden suosittelemana. Marseille-saippuaa voi käyttää ihon puhdistukseen, tahranpoistossa ja pyykinpesussa. Itse käytän Marseillea - en osaa muuten lausua nimeä muuta kuin suomalaisittain ärrän päräyttäen - erityisesti villan ja nahan puhdistukseen. Ruohonjuuresta saa myös Marseille -pyykinpesuainetta, joka on vegaanista ja kemikaalitonta ja ihanaa pyykeille.

5. Muovittomat vanupuikot
Jos kerta Kuningatar Elisabet on kieltänyt muoviset pillit ympäristösyistä, tämä koillis-Helsingin prinsessa kieltää muovilliset pumpulipuikot. Miksi, oi miksi, niiden pitää olla muovia? Kun on niin monta muutakin vaihtoehtoa? Ruohonjuuren vanupuikkojen pumpuli on luomupuuvillaa ja tikkuosa kierrätyspaperia.


Manaatti

Kuvan manaatti liittyy vahvasti asiaan, sillä nämä leppoisat merelliset pullukat maksavat tällä hetkellä kallista hintaa ihmisten elintasosta. Voi, kun me ollaan rikottu tää pallo näidenkin puolesta.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D