Hanna Paavilainen

Yksikin muovipurnukka vähemmän

sunnuntai 25 marraskuuta, 2018 @ 08.02
2
Jonain päivänä muovipussit, -pullot ja -purnukat ovat historiaa. Silloin pyöritellään päätä ja puntaroidaan, että miten jotkut joskus ovatkaan kehdanneet jokaisen tavaran muoviin ja kyörätä se kotiin muovipussissa.

Kauppalehden kolumnisti julisti, että on ihan sama, kulkeeko kolmiloikalla vai yksityisautolla työmatkansa, kun miljardi intilaista päättää haluta jääkaapin. Eikö siis pienillä ekoteoilla ole merkitystä? Olen aiemminkin kirjoittanut pyrkimyksestäni pieniin ekotekoihin. Ei tällä ehkä maailmaa pelasteta, mutta jokainen muovipullo ja -purnukka vähemmän on pienempi taakka ekologiselle omalletunnolleni. Ainakaan en ole heittämässä lisää vettä myllyyn, vaan omalta osaltani hidastamassa ilmastonmuutosta.

Miten muka länsimaissa voitaisiin pokalla sanoa miljardille intialaiselle, että lopettakaa saastuttaminen, jos itse ei viitsitä kiinnittää huomiota omaan käyttäytymiseemme ilmastonmuutoksen suhteen? Edes niissä pienissä jutuissa?

Tässä kaksi ekovinkkiä kosmetiikan suhteen. Samalla saattaa säästää pari euroakin! Nämä ovat muuten myös hyviä vinkkejä pukinkonttiin. (Tietenkin on hyvä kysymys, että miksi ylipäätään pitää käyttää kosmetiikkaa. Sehän vasta ekologista olisikin, että lakkaisi pesemästä hiuksiansa, hajustamatta kainaloitansa, värjäämättä ripsiänsä ja rasvaamatta ihoansa. Ihan sille linjalle en ole valmis.)


1) Shea-voi
Hyvä tapa vähentää muovipurkkien määrää kotona on valita sellaisia tuotteita, joita voi käyttää moneen eri käyttötarkoitukseen. Sheavoi toimii kuivan ihon pelastajana, huulirasvana, raskausarpien ennaltaehkäisijänä, vartalorasvana, kasvorasvana, aftersun-voiteena, hierontaöljynä ja vauvan ihon hoidossa. Näin mainitakseni muutaman tavan, miten itse olen sitä käyttänyt. Sanotaan, että sheavoi auttaa ihosoluja uusiutumaan nopeammin. Kantapään kovettumat ja kuivat kyynärpäät pelästyvät sheavoita tehokkaasti.


2) Kookosöljy

Kookosöljyä voi käyttää sekä keittiössä että peilin edessä. Vesipesun jälkeen kastan palan pumpulia kookosöljyyn ja käyn kasvot läpi. Öljy poistaa loput meikit ja toimii samalla kosteuttajana. Sitkeinkin huulipuna irtoaa kookosöljyllä hinkkaamalla. Jos hiusteni latvat harottavat, hieraisen hieman kookosöljyä käsiin ja siloitan latvan kuriin. Hygieniasyistä suositellaan, että on oma purkki kookosöljyä vessassa ja oma keittiössä, vaikka samaa kamaa ovatkin.

3) Seuraavaksi aikomuksenani on päästä eroon shampoo-pulloista ja kokeilla palashampoota. Onko kellään kokemusta? Meneekö jo liian hipiksi?

HUOM!
Nämä tuotteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota, lähimmäisenrakkautta, liikuntaa, säännöllistä peseytymistä tai syvään hengittämistä. Vaikka näitä käyttäisi, pitää silti lajitella biojätteet sekajätteistä, välttää turhaa vedellä läträämistä ja ostaa sitä nyhtökauraa jauhelihan sijaan.

Hanna Paavilainen


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

Kommentteja tähän postaukseen


Vastaus Kommentoineet: Riikka 6C 30.11.2018 13:54 Palashampoosta on kokemusta. Kannattaa kokeilla erilaisia, jopa samalta firmalta. Myös sillä on merkitystä oletko värjännyt, nyt näyttäisi olevan aika tumma sulla, ei ainakaan blondia hamppua joka itsellä oli vaikea. Kun latvat oli kasvanut pois kokeilin uudelleen. Palashampoolla vaahdotetaan kaksi kertaa peräkkäin ja ainakin kotimaisen Flown vaahto on tiheää ja täydellistä. Mulle parhaiten sopi se Flown pala jossa turvetta, brunetti-pala ei vaan toiminut. Kokeilin myös (Douce Nature?) palaa, en muista mikä oli ongelma mutta ei. TÄRKEIN juttu onnistumiseen mulla oli etikkahuuhtelu, se vaan viimeistelee tahmaisuuden ja shampoon jämät parhaiten pois tukasta. Kun aloitin kokeilut luin jostain että siirtymävaiheessa voisi käyttää hoitoainetta. Ei mun kohdalla wörkkinyt se kombo, tahmeus vaan kerääntyi pesu pesulta.
Vastaus: Hanna Paavilainen 07.12.2018 10:52 Kiitos vinkeistä! Kuulostaapa suoraan sanottuna aika hankalalta. Kiinnostava juttu tuo etikkahuuhtelu! Mulla tosiaan on värjätyt hiukset ja melko helposti takkuuntuvat. Vähän jännittää, miten onnistuu palashampoon käyttö, jos ei ole hoitoainetta käytössä. Mutta ei muuta kuin kokeilemaan! :)
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D