Hanna Paavilainen

Yksikin muovipurnukka vähemmän

söndag 25 november, 2018 @ 09:02
2
Jonain päivänä muovipussit, -pullot ja -purnukat ovat historiaa. Silloin pyöritellään päätä ja puntaroidaan, että miten jotkut joskus ovatkaan kehdanneet jokaisen tavaran muoviin ja kyörätä se kotiin muovipussissa.

Kauppalehden kolumnisti julisti, että on ihan sama, kulkeeko kolmiloikalla vai yksityisautolla työmatkansa, kun miljardi intilaista päättää haluta jääkaapin. Eikö siis pienillä ekoteoilla ole merkitystä? Olen aiemminkin kirjoittanut pyrkimyksestäni pieniin ekotekoihin. Ei tällä ehkä maailmaa pelasteta, mutta jokainen muovipullo ja -purnukka vähemmän on pienempi taakka ekologiselle omalletunnolleni. Ainakaan en ole heittämässä lisää vettä myllyyn, vaan omalta osaltani hidastamassa ilmastonmuutosta.

Miten muka länsimaissa voitaisiin pokalla sanoa miljardille intialaiselle, että lopettakaa saastuttaminen, jos itse ei viitsitä kiinnittää huomiota omaan käyttäytymiseemme ilmastonmuutoksen suhteen? Edes niissä pienissä jutuissa?

Tässä kaksi ekovinkkiä kosmetiikan suhteen. Samalla saattaa säästää pari euroakin! Nämä ovat muuten myös hyviä vinkkejä pukinkonttiin. (Tietenkin on hyvä kysymys, että miksi ylipäätään pitää käyttää kosmetiikkaa. Sehän vasta ekologista olisikin, että lakkaisi pesemästä hiuksiansa, hajustamatta kainaloitansa, värjäämättä ripsiänsä ja rasvaamatta ihoansa. Ihan sille linjalle en ole valmis.)


1) Shea-voi
Hyvä tapa vähentää muovipurkkien määrää kotona on valita sellaisia tuotteita, joita voi käyttää moneen eri käyttötarkoitukseen. Sheavoi toimii kuivan ihon pelastajana, huulirasvana, raskausarpien ennaltaehkäisijänä, vartalorasvana, kasvorasvana, aftersun-voiteena, hierontaöljynä ja vauvan ihon hoidossa. Näin mainitakseni muutaman tavan, miten itse olen sitä käyttänyt. Sanotaan, että sheavoi auttaa ihosoluja uusiutumaan nopeammin. Kantapään kovettumat ja kuivat kyynärpäät pelästyvät sheavoita tehokkaasti.


2) Kookosöljy

Kookosöljyä voi käyttää sekä keittiössä että peilin edessä. Vesipesun jälkeen kastan palan pumpulia kookosöljyyn ja käyn kasvot läpi. Öljy poistaa loput meikit ja toimii samalla kosteuttajana. Sitkeinkin huulipuna irtoaa kookosöljyllä hinkkaamalla. Jos hiusteni latvat harottavat, hieraisen hieman kookosöljyä käsiin ja siloitan latvan kuriin. Hygieniasyistä suositellaan, että on oma purkki kookosöljyä vessassa ja oma keittiössä, vaikka samaa kamaa ovatkin.

3) Seuraavaksi aikomuksenani on päästä eroon shampoo-pulloista ja kokeilla palashampoota. Onko kellään kokemusta? Meneekö jo liian hipiksi?

HUOM!
Nämä tuotteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota, lähimmäisenrakkautta, liikuntaa, säännöllistä peseytymistä tai syvään hengittämistä. Vaikka näitä käyttäisi, pitää silti lajitella biojätteet sekajätteistä, välttää turhaa vedellä läträämistä ja ostaa sitä nyhtökauraa jauhelihan sijaan.

Hanna Paavilainen


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Oravanpyörä

söndag 18 november, 2018 @ 21:20
2
Olipa kerran orava, joka oli maailman onnellisin orava. Kun se löysi tammenterhon, se oli siitä kovin onnellinen, eikä se kaivannut mitään muuta elämäänsä. Se oli onnellinen, kun sai keinua kuusen latvassa oksien alla ja ai kun sillä oli elämä herttaisaa.

Koska se oli niin onnellinen siitä, mitä sillä oli, sillä ei ollut tarvetta lähteä etsimään lisää tammenterhoja. Se oli niin onnellinen kesäpesäänsä, ettei sillä ollut tarvetta sisustaa pesäänsä naavalattiamatoilla. Se oli niin onnellinen itsekseen, ettei se kokenut tarvetta etsiä puoliso-oravaa.

Siinä taisi käydä niin, että maailman onnellisin orava oli sen yhden kesän orava. Sen geeniperimä ei päässyt jatkumaan, eikä sitä muistella oravayhteisössä kovin viisaana oravana. Sen lajitoverit koko kesän etsivät onneaan yhä seuraavan ja seuraavan tammenterhon takaa. Niillä oli talveksi ruokaa, suojaa ja perhe pikkuruikkusten oravanpesän ikkunoiden takana.

Kysyn aika usein eri ihmisiltä, että mikä on elämän tarkoitus. Melkein yhtä usein kuulen vastauksen "onnellisuus". Eivätkö he tajua, millainen oravanpyörä onnellisuus on? Meihin - kuten oraviin - on ohjelmoitu sisäsyntyisesti selviytymisen vietti, joka ohjaa meitä olemaan vähän onnettomia. Evoluution näkökulmasta onnellisuus on uhka hengissä säilymiselle. Onnellisuus on aina jonkun pienen tavoitteen päässä: vielä yhden tammenterhon, palkankorotuksen, etelänmatkan tai vauvan unikoulun päässä. Luontomme ei anna meidän jäädä onnelliseksi. Kun yhden onnellisuuden rippeen tavoittaa, onni siirtyy seuraavaan etappiin jälleen pienen matkan päähän.

Olisi hyvä puhua onnellisuuden sijaan hyväksymisestä. Hyväksyn, että elämäni on nyt tällaista. Hyväksyn, että ensi talvea varten on etsittävä pari tammenterhoa jemmaan. Ei se tee minusta onnetonta, jos poljen tätä oravanpyörää innoissani. Se vasta on onnetonta, jos luulen elämän tarkoituksen olevan siinä onnellisuudessa, joka siintää jossain tuolla aina ulottumattomissa.

Aamen ja terkkuja,
Hanna
oravanpyörä
Tykkää ja jaa

Koira jäi Prismalle ja muita tarinoita Strömsöstä

söndag 11 november, 2018 @ 14:10
0
Aina ei onnistu. Ei edes joka kerta.

+ + + + +
Olin reipas ja päätin lenkkeillä lähi-Prismaan. Koira tietenkin mukaan. Koira jäi koiraparkkiin, kun lähdin kaupasta kalastamaan lohta ja poimimaan sadon punaisimmat kirsikkatomaatit. Kassajonossa sitten ajattelin, että onpa jo väsy, taidanpa palata kotiin bussilla. Niin kuin teinkin.

Oli muuten helmi hetki bussissa huomata, että koira on jäänyt Prisman ovelle remmi solmussa odottelemaan.

+ + + + +
Vauvalle iski nälkäkiukku kesken kaiken erästä retkeä ja kätevänä emäntänä siitä sitten syöttämään banaania ja purkkiruokaa. Vauvan kaulalappu vuorautui kyseisistä tuotteista. Kyseiset tuotteet tulivat myös yhtä vauhdikkaasti ulos toisesta päästä. Ei roskista lähellä, joten heitin kaulalaput, lopun banaanin ja vaipat tuotoksineen hoitolaukun sivutaskuun. Ajattelin, että kotona heti sitten tyhjennän sivutaskun.

Oli muuten helmi hetki, kun muistin viikon päästä avata sivutaskun.
Tuoksu oli hurmaava. Jatkossa pakkaan aina retkille mukaan kertakäyttöisiä Helmi Baby -ruokalappuja. Ovat muuten hurjan näppäriä. Nämä kotimaiset kertakäyttöiset ruokalaput keräävät sormiruokailijan hylkäämät jämät taskuun ja kun ruokailuohjelmanumero on valmis, voi lapun kääräistä nätiksi paketiksi ja roskiin. Voin nimittäin sanoa, että tällä Strömsö-kerralla pikkasen kirpaisi laittaa se Marimekon kaulalappu roskiin.

+ + + + +
Vapaa-aika yllätti ruuhkavuosivanhemmat. Lapsenvahti paikalla, pari tuntia omaa aikaa kahdestaan miehen kanssa. Tätä on odotettu! Mutta hetkonen, mitäs tällä "omalla ajalla" tehtiinkään?

Oli muuten helmi hetki, kun kävelimme lähimpään korttelikapakkaan katselemaan kännykästä videoita lapsistamme.

Muumi-vaipat

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS

Minun kirkko

söndag 04 november, 2018 @ 14:28
0
Asioille voi jotain, jos niille tekee jotain.
Se on sitten turha valittaa, ettei mikään muutu, jos ei itse tee muuta kuin valita.

Nyt on sitten käsillä se hetki, jolloin kirkon jäsen vaikuttaa siihen, mihin kirkollisverorahat menevät. Vuokrataanko nuorisotila? Annetaanko ilmaista ruokaa ja kelle? Ostetaanko uudet urut? Lisätäänkö muskareita? Satsataanko vanhusten tukemiseen? Saako joku säästöjen takia kenkää vai luovutaanko jostain kiinteistöstä? Ja niin eteenpäin. Tämä on nyt se ainoa hetki, kun kirkon jäsen pääsee vaikuttamaan esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten yhdenvertaiseen kohteluun kirkossa.

Seurakuntaneuvoston jäsenet (jotka näissä vaaleissa jaetaan) päättävät ihan konkreettisista ruohonjuuritason asioista seurakunnassa. He hyväksyvät (tai ovat hyväksymättä) työntekijöiden tekemät toimintasuunnitelmat, hoitavat rekrytointia, jos seurakuntaan tarvitaan uusia työntekijöitä sekä tsekkaavat budjetit jyvityksineen läpi.

Asioille voi jotain, jos niille tekee jotain. Sen takia asetuin itse ehdolle kotiseurakunnassani Malmin seurakunnassa uudistusmielisten vaalilistalla. Nyt on sinun vuorosi tehdä jotain. Äänestä. Omia arvojasi edustavan ehdokkaan löydät vaikkapa vaalikoneen avulla: www.vaalikone.seurakuntavaalit.fi

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Hanna Paavilainen
Tykkää ja jaa
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Rss RSS
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D