Hanna Paavilainen

Tyttöjen välisestä solidaarisuudesta

maanantai 28 elokuuta, 2017 @ 09.30
0
Flow2017

Onkohan tyttöjen ja naisten välisessä solidaarisuudessa tapahtunut joku muutos aikakaudellisesti vai onkohan se jotain sellaista, joka muuttuu, kun kasvetaan tytöistä naisiksi?

1990-luvulla kun eräs tyttöbändi huusi Girlpoweria, niin todellisuudessa tyttö oli tytölle susi. Oli tietysti "omat tytöt", eli ne ystävät, joiden kanssa oltiin sinne baariin/limudiskoon yhdessä tultukin ja joiden kanssa laitettiin pikkureput keskelle rinkiä lattialle ja sitten niiden ympärillä tanssahdeltiin. Heidän kanssaan oltiin ystäviä ikuisesti ja ikuisesti. Heidän puolia pidettiin. Mutta ne kaikki muut tytöt olivat uhka, joita katseltiin nenänvartta pitkin kulmia kohotellen. Ne olivat kilpailijoita, ei kanssasiskoja.

Muistan vieläkin elävästi, kuinka 9-luokalla eksyin limudiskossa väärään rinkiin, kun siinä oli luokkakavereita ja kun seuraavana maanantaina supisin matematiikan tunnilla, että olipahan hauskat bileet, osui hetken päästä takaraivooni pieni paperitollo. Avasin rypistetyn paperin ja siinä luki "vedä ämmä v***u päähäs". Nostin katseeni paperista kohti heittosuuntaa ja edellä mainitus ringin epävirallinen johtaja - kuvankaunis tyttö, jota kaikki rakastivat - tuijotti murhaavasti vastaan.

Muista tytöistä puhuttiin lähinnä ivallisesti ja omaan tyttöporukkaan ei missään nimessä mahtunut ulkopuolisia. Tanssilattialla kyynärpäätaktiikalla vallattiin omalle ringille tila.

Nykyään naisten välinen käyttäytyminen toisiaan kohtaan baarissa on aivan toisenlaista. Tanssilattialla saattavat ringit sekoittua. Naistenhuoneessa kehutaan toisen asukokonaisuutta, liitytään juoruihin ja lainataan puuteria. Monta kertaa on aivan tuntematon sielunsisko kehaissut, että "tanssitpa hyvin" tai "ihana tyyli" tai "hyvä meininki". Näissä tilanteissa huomaan valitettavan usein hämmentyväni, palaavani henkiseltä kypsyydeltäni 9-luokan limudiskoaikaan ja junttina en osaa sanoa edes kiitos. Pitkä matka on siihen, että luontevasti osaisin sanoa vastakohteliaisuuden, saatikka sitten oma-aloitteisesti kehua tuntematonta siskoa tanssilattialla. Opettelen kaiken aikaa, ei muuta kuin korkkarit kattoon ja supernaisia kannustamaan.

Ovatko muut huomanneet tällaista muutosta naisten välisessä solidaarisuudessa?
Flow 2017
Flow 2017

Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D