Hanna Paavilainen

Jobin postia

keskiviikko 01 marraskuuta, 2017 @ 11.02
0
Split Kroatia

Salainen helmi Splitin kulttuuritarjonnassa tuntui olevan Ivan Mestrovicin galleria. Ehkä siksi, kun se ei ole Vanhassa kaupungissa vaan hurjat puolitoista kilometriä rantaa pohjoisen suuntaan. Matkan varrella ehti tallustella uusittua rantabulevardia pitkin, ostaa annoksen pistaasijäätelöä (yllätys!) ja bongata lähestulkoon autioita hiekkarantoja. Harmi, kun en pakannut bikinejä retkelle mukaan.

Mestrovicin gallerian puutarhasta avautui maisema merelle. Samalla pääsylipulla pääsi myös läheiseen kappeliin, johon samainen taiteilija on suunnitellut puusta veistetyn sisustuksen.

Mieheni kysyi, että kuka tuo kyyristelevä mies on. Suuri veistos ilmeisen kärsivästä miehestä oli kieltämättä vaikuttava näky. Se oli Job, joka Raamatussa joutui itsensä Perkeleen ja Jumalan välisen vedonlyönnin kovaonniseksi kohteeksi. Perkele sanoi, että hyvähän Jobin olla hurskas, kun kerta kaikki on hyvin. Lyödään vaikka vetoa, että hän luopuu uskostaan heti, jos tulisi pienempikin epäonni. Jumala otti vedon vastaan. Job menetti omaisuutensa, perheensä ja terveytensä, mutta ei luopunut uskostaan. Kirja loppuu vähän naiivisti siihen, että Job saa kaksinkertaisesti kaiken takaisin. Ihan niin kuin kaksi uutta lasta korvaisi yhden vanhan.

En usko, että koskaan on elänyt mies nimeltä Job, jonka elämästä oikeasti Jumala ja Perkele pelasivat uhkapeliä. Silti uskon, Jobin kirja on totta. Se ei ole totta siinä merkityksessä kuin puhelinluettelot ovat totta (OT: koska olet viimeksi nähnyt puhelinluettelon? Ovatko nekään enää siis totta?) vaan Jobin kirja on ikuisella tavalla totta, samoin kuin vaikkapa hyvä runo. Jobin kirja on kaunokirjallinen teos, jonka kautta on haluttu käsitellä kysymystä "miksi on kärsimystä". Jobin kolme tomppelia ystävää tarjoavat huonoja selityksiä sille, mistä kärsimys johtuu. Jobin rimpuilu tarjoaa lukijalle - jolle ehkä itselleenkin on joskus kärsimys, menetys ja kipu ollut tuttu - lohtua, vertaistukea ja esimerkin kärsimyksen käsittelystä.

Mua lohduttaa se, millainen valittaja Job on. Hän ei ole sarjakuvien sankari, joka rinta rottingilla ottaa vastaan vaikeudet. Hän ei ole se action-elokuvien päähenkilö, joka stoalaisen tyynesti suhtautuu kipuun. Job on heikko, onneton ja purnaa joka välissä Jumalan puoleen. Siihen rooliin mäkin osaan samaistua.

Ivan
Ivan


Aamen ja terkkuja,
Hanna

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D