Hanna Paavilainen

Matka Etiopiaan

maanantai 05 toukokuuta, 2014 @ 09.45
4
Eipä ole mahdollisuutta tällä hetkellä lähteä ihan Afrikkaan asti seikkailemaan, mutta onneksi voi makumatkailla!

Suunnittelimme ystävieni kanssa makumatkaa Töölöön, etiopialaiseen ravintolaan Kuningatar Sabaan hartaasti, pieteetillä ja ajan kanssa. Helpommin järjestyi viime kesäinen Barcelonan matka lentoineen! Kiireisten naisten aikataulujen yhteensovittaminen, ikuisesti täpötäysi ravintola sekä hankala pöytävaraussysteemi olivat koitua tämän makumatkan kohtaloksi.

Valehtelematta yli puolen vuoden projekti sai vihdoin täyttymyksensä ja astuimme kuningatar Saban (Queen Sheba) ihmeelliseen maailmaan.

"MITEN TÄTÄ RAVINTOLAA KÄYTETÄÄN?" Oli ehkä ensimmäinen kysymys ruokalistaa selaillessamme. Onneksi juuri Etiopiassa matkaillut ystävämme Kipa oli tulkkaamassa ja palvelu ravintolassa oli epä-suomalaisen-ystävällistä.

Etiopilainen keittiö ei ole itsellenikään aivan outo. Häämatkalla Tansaniassa tutustuimme afrikkalaiseen ruokakulttuuriin, joka oli hyvin laidasta laitaan. Ei oikeastaan voikaan puhua afrikkalaisesta ruoasta, samoin kuin ei voi puhua eurooppalaisesta ruoasta. Tai ainakin mielestäni pohjoisen poronkäristys on hiukka eri asia kuin Ranskan haisevat juustot. (Hyvältä haisevat, lisäisin, mutta se lienee makuasia.) En voi sanoa, että pidin kaikista afrikkalaisista mauista, joita kokeilimme, mutta etiopialaiseen ruokaan jäi nälkä.

Etiopilaisen ruoan pohja on injera -leipä, joka on sellaista happaman makuista lättyä. Mausta tulee mieleen tattari. Tykkäsin siitä niin paljon, että olisin voinut syödä sitä pelkiltään, Kipa taas ei oikein välittänyt koko lätystä. Injeran päälle kiskotaan erilaisia sooseja ja käsin dippaillaan leivänpaloja mössöön.

VINKKI: Tilaa kasvisruokaa. Tämä ei nyt ole mikään pelasta-maailma-kasvissyönnillä-kehoitus, vaan ihan oikeasti etiopialaiset kasvismömmöt ovat paljon maukkaampia ja mielenkiintoisempia kuin liharuoat. Ystäväni Isosisko tilasi lihaa ja oli koko ajan ronkkimassa meidän muiden kasvismössöjä, sillä liharuoat ovat todella yksinkertaisen makuisia. Mieleen tulee tilliliha suolavedessä.
Saba
Saba
Saba
Saba

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Etiopiassa asuva ystäväni pitää blogia, jossa hän kertoo mielenkiintoisia juttuja Etiopian arjesta kehitysyhteistyöhön ja ruokaturvaan.
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

Kommentteja tähän postaukseen


Vastaus Kommentoineet: Tarja 07.05.2014 21:01 Joko ootte valinnut vaunut?
Vastaus: Hanna Paavilainen 07.05.2014 22:32 Ei olla! Kauhean vaikeaa! Miten voi tällaisestakin itselleen saada ongelman tehtyä?
Vastaus Kommentoineet: Laura 07.05.2014 15:00 Kiitos Hanna linkkauksesta ja hyvästä kirjoituksesta! Injeraan on monella viha-rakkaussuhde. Mä oon nyt löytänyt sen ja arvostan sen makua enemmän kuin alussa. Hyvä lätty. Kivaa kevättä sinne! URL: selamselam.me
Vastaus: Hanna Paavilainen 07.05.2014 22:31 Erittäin hyvä lätty! Hyviä vointeja sinne, jään seuraamaan blogista kuulumisia.
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D