Hanna Paavilainen

Punastunut keittiö

keskiviikko 29 tammikuuta, 2014 @ 08.57
0
Lihapullien reseptissä on mukana aina ripaus rakkautta. Paitsi jos ne tulevat pussista - ihan sama vaikka kuinka mainos väittää niiden olevan oikeiden äitien tekemää, niin MINUN äitini lihapullat ovat ainakin satamegaziljoonaa kertaa parempia. Lihapullavastuu on siirtynyt sukumme matriarkoilta miehelleni ja itse olen aina lisukevastaava. Yritämme pitää rakkauden määrän vakiona joka tapauksessa, vaikkei ehkä äidin rakkautta kannata edes yrittää ylittää.

Lihapullien lisukkeeksi tein tällä kertaa ihan perus vihreän salaatin lisäksi punajuurisalaatin, joka onnistui yllättävän hyvin. Tosin olen nyt pari päivää kuurannut punaisia jälkiä keittiömme kulmista. Miten se väri on ehtinytkin levitä joka kolkkaan?!? Kahdella tasolla, seinissä, nurkissa ja leikkulaudastakaan ei lähde varmaan kuin hiomalla. Seuraavan kerran valmistan punajuuren leikkaussalimaisesti muovilla vuoratussa ympäristössä. Ottakaa vaari myös tästä vinkistä: Ei kannata syödä punajuurisalaattia valkoisella sohvalla.

Punajuuri-feta-salaatti

n. 500 g punajuuria
1 punasipuli
200g fetaa
rucolaa

Kastike:
3 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 tl sinappia
1 tl sitruunapippuria
1 dl öljyä

Keitä punajuuret kuorineen n. 50-60min, kunnes kypsiä. Et kuitenkaan jaksa koko tuntia seistä kattilan äärellä, joten tässä vaiheessa keitinvesi todennäköisesti kiehahtaa välillä yli ja koko lietesi on punainen. Niele kiukku ja siivoa sotku. Käytä kertakäyttöliinaa, koska rätti jää kuitenkin punaiseksi.

Jäähdytä punajuuret kylmässä vedessä. Sanotaan, että näin väri säilyy myös paremmin. En tosin koskaan ole nähnyt muun värisiä punajuuria kuin punaisia.

Kuori punajuuret ja leikkaa paloiksi. Tässä vaiheessa huomaat, että nenääsi kutittaa, farkut ovat huonosti, hiussuortuva tipahtelee itsepintaisesti naamalle ja puhelin soi. Joka paikka on siis punaisena. Niele kiukku, laita vaatteet pesuun, käy välisuihkussa ja luuttua punaiselle värille altistuneet esineet.

Lisää fetat sopivan kokoisina kuutioina, ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi leikattu punasipuli ja maun mukaan rucolaa.

Sekoita kastikeaineet (kannellinen tupperware-rasia on muuten hirveän näppärä sheikkaamiseen!). Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki viileässä.

Laita ennen tarkoilua vielä muutama vihreä rucola päälle koristeeksi. (Ne aiemmin lisätyt rucolat ovatkin jo ehtineet muuttua punaisiksi).

Punajuuret ovat kuitenkin niin hyviä, että ovat vaivan arvoisia!
punajuuri
punajuuri
punajuuri


Aamen ja terkkuja,
Hanna
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D