Hanna Paavilainen

Arki yhtä juhlaa

tiistai 03 syyskuuta, 2013 @ 08.31
0
Papille arki on yhtä juhlaa, sillä pääsen joka työviikko kasteisiin ja häihin. Iloisissa perhejuhlissa ei voi muuta kuin hiljaa todeta, että olen aika kivan ammatin osannut valita. Tai sitten minut on valittu: elämänhallinta ja kontrollintunne on tällä pallolla taitaa olla loppuviimein aika illuusiota.

Joka tapauksessa voileipäkakkukestävyyteni on aika kovaa luokkaa - ammattilaistasoa.


Kastejuhlien ja kermakakkujen asiantuntijana haluan listata tähän käytännön vinkkejä kasteesta. Yritän pitää korkeafilosofisen teologian minimissä ja keskittyä nyt käytännön juhlimiseen.

VINKKEJÄ KASTEJUHLAAN:


- Kastetta kannattaa juhlia! Vaikka itse juhlasankari on niin pieni, ettei ehkä ymmärrä juhlasta paljoakaan, niin juuri siksi! Armo on täysin ansaitsematonta, sen saa vaikkei ymmärtäisi siitä mitään. Jokainen ihminen on Luojan luoma ihme ja äärettömän arvokas ja sitä sietää juhlia!

- Kaste on ihme ja sakramentti, jonka vaikuttavuus ei ole kiinni puitteista, vaan Jumalan armosta. Älä keskity kilpavarusteluun. Monilla seurakunnilla on myös kastepäiviä, jolloin kirkossa kastetaan monta lasta ja seurakunta tarjoaa yhteisesti kahvit ja kermakakut.

- Tee juhlista omat. Kerro kastavalle papille, millaisista musiikista ja virsistä pidät. Soita cd:ltä laulu, joka on teidän perheelle tärkeä. Pyydä isovanhempia ja kummeja valmistelemaan runoja ja/tai rukouksia, jotka he voivat lukea. Valmiita isovanhemman rukouksia ja kummin rukouksia on myös olemassa. Ota mukaan juhlasankarin isoveli ja/tai isosisko vaikkapa pyyhkimällä vauvan pää kasteen jälkeen. Pyydä sukulaisilta kastemekkoa ja -maljaa tai aloita uusi perinne hankkimalla uudet. HUOMHUOM! Kastemaljan vesi on oltava lämmintä. Haluaisitko itse saada kylmää vettä niskaan? No ei halua vauvakaan!

- Juhlapaikka. Kasteen ei ole pakko olla kirkossa, vaikkakin kirkko luo juhlavat puitteet tilaisuudelle. Kaste voidaan toimittaa myös kotona tai vaikka ulkona tai mökillä. Seurakunnilla on usein tarjota tiloja myös ristiäisjuhlapaikalle, mutta "jatkot" virallisen kasteosuuden jälkeen voi olla vaikka läheisessä ravintolassa. Koristele juhlapaikka teeman mukaiseksi: tuoreen vauvan tärkeitä esineitä pyykkinarussa, pikkuisen käden- tai jalanjäljet pöytäliinalla tai nimikyltti askarreltuna ovenkarmiin. Olen aiemminkin jo tänne kirjoittanut, että kukat ovat kuin visuaalisia rukouksia: uusi ihme on saanut syntyä kauniiseen maailmaan. Kukissakin on nyt muotia sesonki ja ekologisuus.

- Ruoka. Kokemuksesta sanon, että voileipäkakku on kastejuhlien kestosuosikki. Raikas salaatti tai keitto ovat myös maistuvia, suolaisia vaihtoehtoja! Muista pyytää apua kummeilta ja isovanhemmilta tai ammattilaisilta - vanhempien tärkein tehtävä kastepäivänä on pitää pikkusankari(tar) tyytyväisenä, ei paiskia keittiössä. Kahvi ja keksi on ihan riittävä vaihtoehto - varsinkin, jos siitä vieraille informoi etukäteen.

kaste

kaste

kukat

naru

sukat

jalat

rusetti


Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Jäikö vielä kysyttävää? Vastaan ilolla kaikkiin kommentteihin! Lisäksi hyvä muistilista ja tietopaketti kasteesta löytyy täältä:
https://kaste.helsinginseurakunnat.fi/kaste.html

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D