Hanna Paavilainen

Kvinoasämpylät ja huijarin hampurilainen

maanantai 19 elokuuta, 2013 @ 09.32
0
hampurilainen

Mun matemaattinen lahjakkuus ei riitä ruoka-annosten kalorien tai ravintoarvojen laskemiseen, mutta morjesta pöytään mitkä arvot tässä "hampurilaisessa" täytyy olla! Sämpylät kvinoasta, höyrytettyä pinaattia, kanafilettä ja maitorahkakastike - olen ruokaonnellinen.

Tämä hampurilainen on tosin haarukalla ja veitsellä syötävä, sillä "sämpylä" ei ole tarpeeksi sitkoinen käteen otettavaksi. Sämpylöiden - tai pikemminkin lättyjen - pääraaka-aine on kvinoa (quinoa). Sitä saa ihan perusmarketista samalta käytävältä kuin riisiä tai linssejäkin. Kvinoa on inkojen ihmeviljaa, jossa on runsaasti proteiinia JA kuitua. Lisäksi se sisältää foolihappoa, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia.
kvinoa


Kvinoalätyt:

2,5dl valmista, keitettyä kvinoaa
1 pieni, pilkottu sipuli
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 kananmuna
3 kananmunan valkuaista
chiliä, pippuria ja suolaa maun mukaan

Keitä kvinoaa pakkauksen ohjeen mukaan. Itse laitoin kattilaan 2dl raakaa kvinoaa ja se turposi puolen litran setiksi, joten arvelen, että jos haluaa saada tuon 2,5dl kypsää kvinoaa, niin kattilaan riittänee reilu 1dl kuivaa ainetta. (Omassa keittiössäni mitat eivät ole niin justiinsa: koira suostuu tuhoamaan ylimääräiset kokeilut...) Kypsymisaika on aika pitkä - 15minuuttia. Siinä ehtii välissä heittämään vaikka kahvakuulatreenit.

Kohtasin muuten heti ongelman avatessani kvinoapurkin: ryynit olivat niin pieniä, että ne putoilivat siivilän läpi pitkin keittiön pöytää ja lattioita. Epätoivoisena pyllistelin rätin kanssa niiden perässä, mutta epäilen, että pieniä palluraisia ryynejä ilmestyy jostain kolosta vielä joulunakin. Päädyin ohittamaan huuhteluvaiheen ja lisäsin pallurat suoraan kiehuvaan veteen. Toistaiseksi ei ole esiintynyt vatsanpuruja.

Sekoita kypsä kvinoa, sipulit, mausteet ja kananmunat kulhossa tasaiseksi massaksi. Valuta pannulle pienehköinä kasoina, jotta saat sopivan kokoisen sämpylän hampurilaisellesi. Massa paistuu vähän samaan tapaan kuin munakas.

Höyrytä päälle pinaattia ja leikkaa väliin tuoretta tomaattia. Päälle maitorahkakastike.


Kastike maitorahkasta:

basilika
Olenko jo maininnut, että rakastan maitorahaa?!? Se taipuu niin moneen! Maitorahkaa voi käyttää myös suolaisiin dippeihin ja kastikkeisiin. Vähän niin kuin kermaviili, mutta paremmat arvot! Tässä resepti tämänkertaiseen soosiin:

3rkl maitorahkaa
3rkl maustamatonta, vähärasvaista jogurttia
1-2rkl sitruunamehua
basilikaa (koska sitä sattui olemaan kotiyrttitarhassani)
aurinkokuivattua tomaattia pieninä paloina (koska sitä sattui löytymään kaapista
1 valkosipulin kynsi puristettuna
ihan vähän sinappia
chiliä, suolaa, pippuria

kana
Kanafileet marinoin itse öljyllä ja grillimausteella, jonka mieheni on tuonut tuliaisena jenkeistä. Mauste on ihanaa ja suren jo nyt, että mitä teen, kun se loppuu. Saakohan mitään vastaavaa Suomesta? Vai olisiko tämä hyvä tekosyy matkustaa Atlantin yli?
mauste

Hampurilainen kootaan sämpylöistä, pinaatista, tomaatista, kanasta ja kastikkeesta. Siunataan ja haarukoidaan suuhun hyvässä seurassa.

kvinoa

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Maitoallergikot voi jättää maitorahkakastikkeen pois ja veget voivat keksiä kanalle vastikkeen tofusta!
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D