Hanna Paavilainen

Sukellusta Kroatiassa

lauantai 27 heinäkuuta, 2013 @ 12.13
2
Hvar

Korallien peittämät seinämät ovat täynnä pientä koukeroa ja katsottavaa. Jylhät vedenalaiset seinät ovat aivan kuin keskiaikaisen katedraalin seinät. Sukellus lähentelee jälleen uskonnollista kokemusta. Vesi on uskomattoman kirkasta ja tuntuu, että leijuisin vedenalaisen katedraalin katossa, sillä en ihan hahmota vesimassaa itseni ja pohjan välissä. Välillä pohja häviää mystiseen pimeyteen, jonka elämästä voi olla vain aavistus.
diving

Lomamatkani suuntautui sukellusten takia Hvarin saarelle Kroatiaan. Matka sujui yllättävän kivuttomasti: lento Splitiin, sieltä Jadrolinija -niminen laivayhtiö vie lautalla suoraan Hvarin kaupunkiin. Lautat ovat ilmeisesti usein täyteen buukattuja, joten kannattaa ostaa merimatkakin etukäteen. Jos Hvarin lautta on täynnä, voi ostaa lipun samalle saarelle Stari Gradiin, josta pääsee bussilla näppärästi toiselle puolelle saarta.
viking

Olen suorittanut omat sukelluskurssini PADI:n kautta, joten matkoilla pyrin aina menemään kyseisen lisenssin saaneita sukelluskeskuksia. Minulle ne kertovat laadusta ja turvallisuudesta. Sukelluksessa ei kannata tinkiä laitteiden toimivuudesta! Kroatiassa on sukellusyrittäjää vaikka kuinka, mutta PADI-keskuksia on yllättävän harvassa. Hvarilla ainoana toimii Viking, jonka kautta siis buukkasimme sukelluksemme.
sukellus

sukellus

Sukellukset Hvarissa ovat suurimmaksi osaksi seinäsukelluksia. Nämä sukellukset eivät sovellu ihan aloittelijoille, sillä seinämän vieressä sukeltaminen vaatii kikkailua nosteenhallinnan kanssa. Adrianmeren suolaisuus ja kylmyys (2-osainen 5mm paksu kokosukelluspuku huppuineen on tarpeen!) tuovat myös omaa haastettaan nosteen hallitsemiseen. Maisemat olivat aivan jotain erilaista, mitä olen koskaan nähnyt veden alla. Tai oikeastaan sen päälläkään. Ylipäätään maailma veden alla on hyvin eriskummallinen ihan omasta ruumiinhallinnasta lähtien kaikkiin ötököihin ja kasveihin, jotka ovat kuin suoraan tieteiselokuvista. Hvarin eläimistöstä jäi mieleen söpöt mustekalat, joiden liikkuminen vedessä on niin sulavaa ja lähes hypnoottista katsottavaa. Silti edelleenkin Euroopan sukellusten kärkisijaa pitää omalla ranking-listallani Espanjassa Medesin saaret, sillä siellä oli monipuolisempi eläimistö. Euroopan ulkopuolella parhaat dyykit ovat olleet Sansibarilla ja Cozumelilla - ainakin toistaiseksi.

biitsillä

biitsillä

Lisää matkaraporttia Kroatiasta (Hvar, Split) sekä Barcelonasta tulossa piakkoin! En ole ammattiopas, vaan ihan perusturisti, joka on opetellut useamman kustantajan matkaoppaan ulkoa eikä pelkää kysyä paikallisiltakaan neuvoa. Kaikki suositukseni ja faktani ovat täysin puolueellisia ja subjektiivisia, eikä minkään paikkansapitävyydestä ole takeita!

Aamen ja terkkuja,
Hanna

PS. Minua ei pitäisi päästää shoppailemaan rantakohteissa. Laukkuuni päätyy kamalia huitulamekkoja, jotka ovat hävyttömän lyhyitä tai läpikuultavia. Ovathan ne kovin kivoja siellä rannalla bikinien päällä, mutta Suomessa käyttöaste on miinuksen puolella. Sen sijaan Chocho-kassini (suomalaista designia!) on palvellut uskollisesti rantakassina jo vuosien ajan. Vaatteiden/asusteiden ostossakaan ei kannata tinkiä toimivuudesta! http://www.chocho.fi/
cho
Tykkää ja jaa

Kirjoita kommentti

Nimesi: * Sähköposti: URL:
Kommentit*

Kommentteja tähän postaukseen


Vastaus Kommentoineet: veka 02.02.2017 17:28 Hei juttusi oli kiva- Minulla on xxCMAS, omat laittee ja kopura. Tiedätkö voiko Croatiassa sukella omin nokkinensa kaverin kaa matkailuauto periaatteella. Terveisin; Veikko Kastila, Rauma
Vastaus: Hanna Paavilainen 07.02.2017 08:39 Hei, en valitettavasti tiedä, voiko Croatiassa sukeltaa itsenäisesti, kun itse valitsimme paikallisen sukellusoperaattorin. Toivottavasti pääsette reissuun, ihana paikka oli!
C7C4ADF6-E91C-41D0-B6C4-FA527F87331D